Najnovija informacija je da će se DebConf ipak održavati u Sarajevu a ne u Banjoj Luci!
Za ovu lijepu vijest možemo zahvaliti prije svega zalaganju naših kolega, Debian developera sa područja Malezije, Egipta i Turske, ali i velikodušnoj donaciji gospodina Fahrudina Radončića i Vlade Republike Katar.
Moram reći da su organizatori od prvog dana razmatrali obje varijante (Sarajevo i Banja Luka) i da su presuđivale nijanse. Nakon ovih informacija sada Sarajevo definitivno ima prednost! Naime, DebConf će se održavati u konferencijskim salama Avaz Twist Towera, na 31. spratu, developeri će biti smješteni u hotelu Radeon Plaza, a najvažnije sesije će direktno prenositi TV Alfa. Uostalom, glavni grad je ipak glavni grad i lideri Debian projekta su izrazili želju da obiđu Baščaršiju i druge znamenitosti olimpijskog grada.
Ovom prilikom gospodin Radončić je izjavio za linux.org.ba da Stranka za Bolju Budućnost (SBB) šansu za bolju budućnost BiH vidi prije svega u razvoju nauke i tehnologije, a da njegova strategija podrazumijeva i digitalnu nezavisnost BiH od utjecaja kvarnog zapada.
[quote=vedran]Sada imam i zvaničnu potvrdu da će se paralelno sa DebConfom, sprat niže održati i 1. međunarodna konferencija “Muslinux - Linux for Muslims”.
Okvirni program konferencije koji sam dobio od organizatora:
Halal Public License (HPL)
Problem 2000. hidžretske godine - jesmo li spremni?
Unicode i RTL problemi sa komandama فشق لقثح ةخقث i editorom ره
Da li je Linux spreman za desktop? - iskustva nane Fate
Da li se ind (Iftar Notification Daemon) krahira svakog 1. ramazana, ili samo ako je korisnik ručno podešavao kalendar?
Patuljci u islamskoj tradiciji - kako lokalizovati Gnome?[/quote]
hahha, ideja sa HPL mi se svida , sadrzajno bi trebalo biti isto sto i GPL, a ni IND nije los
[quote=vedran]Sada imam i zvaničnu potvrdu da će se paralelno sa DebConfom, sprat niže održati i 1. međunarodna konferencija “Muslinux - Linux for Muslims”.
Okvirni program konferencije koji sam dobio od organizatora:
Halal Public License (HPL)
Problem 2000. hidžretske godine - jesmo li spremni?
Unicode i RTL problemi sa komandama فشق لقثح ةخقث i editorom ره
Da li je Linux spreman za desktop? - iskustva nane Fate
Da li se ind (Iftar Notification Daemon) krahira svakog 1. ramazana, ili samo ako je korisnik ručno podešavao kalendar?
Patuljci u islamskoj tradiciji - kako lokalizovati Gnome?[/quote]
ha, ha, ha…
Iskustva nane Fate su puno relevantnija za “spremnost linuxa za desktop” od iskustava babe (dugo a) Vedrana … ona je normalan korisnik a Vedran je geek …
Vedrane poštedi nas takvih šala nije ti ovo, a i ne pravi od ovoga sax forum,
ako neke stvari ne razumiješ a niti ne želiš da ih razumiješ onda ne petljaj se
tamo gdje ti nije mjesto.