DebConf11 u Bosni i Hercegovini!

Jedna on najvećih svjetskih FOSS konferencija DebConf će se održati u Bosni i Hercegovini, u Banjoj Luci! DebConf je godišnja konferencija posvećena razvoju Debian operativnih sistema i slobodnog softvera uopšte. Do sada se ova konferencija održavala u zemljama poput Francuske, Kanade, Finske, Velike Britanije, Sjedinenih Američkih Država i drugih. Bosna i Hercegovina ulazi u elitno društvo zemalja koje imaju čast i privilegiju biti domaćin jednog ovakvog događaja. Sponzori ove konferencije su velike korporacije poput IBM, Google, Hewlett-Packard i drugi.
Nakon drugog pokušaja kandidiranja za DebConf, članovi FOSS zajednice u BiH su uspjeli da dovedu ovu konferenciju u BiH i na Balkan.
Konferencija će najvjerovatnije biti održana krajem jula - početkom avgusta u Banja Luci iduće godine. Vlada Republike Srpske je generalni sponzor konferencije, te SARNET kao internet provajder za potrebe konferencije što predstavlja značajan iskorak u podršci slobodnom softveru na našim prostorima.
Ovaj uspjeh predstavlja četverogodišnju kulminaciju napora i pokušaja ljudi iz BiH da se ovako veliki događaj dovede u našu zemlju. Vođa lokalnog tima za organizaciju konferencije je Adnan Hodžić aka AbsintheSyringe.
Više informacija o ovoj konferencije će biti dostupno na www.debconf.org i debconf11.debconf.org webstranicama kako one budu osvježene i dostupne.
Za sada možete vidjeti prezentaciju kandidature na: http://wiki.debconf.org/wiki/DebConf11/BanjaLuka

Dobrodošli svi u Banja Luku iduće godine!

Suvisno je komentirati…cestitam.