DebConf11 u Bosni i Herzegovini v2.0

I da se pojavim nakon … dugo vremena.

BiH je vec imala bid za DebConf7, koji je prosao … pa znamo svi kako je prosao a DC7 se odrzao u Edinburgh-u. Ovogodisnji DebConf 9-i po redu se u Cáceres (Spanija) gdje sam odrzao govor za DebConf11 u Bosni i Herzegovini sa fenomenalnim odazivom.

Jedna stvar, nije sto je to BiH bid, al stvarno mislim da imamo jako jako velike sanse da i dobijemo ovaj bid. Jedini konkurenti koji su tu ostali su Njemacka, svi ostali su odkazali ili “odpali”. Nemojte se zabrinjavati jer se mozda radi o svjetskoj sili kao sto je Njemacka, ali mislim da se sve pokazalo sto se ima pokazat na govoru za bid. Obevezno pogledate video sa govora koji je linkan na dnu posta-a i naravno uvjerite se u sve sami. Bili smo stvarno u ogromnoj prednosti posle tog govora, no Njemci kao sto sam i govorio su se trgnuli i poceli malo radit, i u vrijeme ovog pisanja ovog posta su odabrali grad u kojem bi se odrzavao dc11 a to je Minhen.

Obvazno procitajte wiki, i pogledajte video da vam sve bude jasnije. Isto tako ako budete u prilici da se domognete Septembarskog izdanja INFO Magazina (www.info.ba) tu isto vise manje ima objasnjeno ovo isto o cemu pricam ovdje.

Citavu “strategiju” sam pazljivo osmilio sa Jimmy Kaplowitz-em, i vise o svim detaljima mozemo privatno ili u nekom drugom razgovoru. Ono sto je vrijedno spomena je da sam ja ujedno i jedan od organizatora DC u NYC te da bi trebao sa sobom da povedem i par osoba u isti, gdje bi se “naucio” zanat kako bi uradili ovakav jedan event. Naravno, dajte sve od sebe, a ja cu se potruditi da uradim ostatak, i da svi idemo u NYC oslobodjeni vecine ako ne svih troskova.

U igri su 4 grada, Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Mostar, stim da su pravi kompetitori u ovoj igri Sarajevo i Banja Luka. Mostar, sam izabrao iz diplomatskih razloga kad vec biram ostale gradove; Tuzla gdje sam se rodio i koju najvise volim od spomenutih gradova je nazalost premala za ovakav jedan event, iako bi bili u stanju imati punu podrsku nadleznih vlasti.

Banja Luka, veca od Tuzle, a manja od Sarajeva, ima ogroman potencijal za mogucnost odrzavanje jednog ovakvog event-a, ali razlog koji trenutno postavlja Banja Luku na prvo mjesto je puna podrska vlade. Ova tema je dosla do samog premijera, i on je dao *thumbs up za realizaciju ovog projekta. Ima tu jos detalja, al drugi put.

Sarajevo, super, grad je vec bio jednom u “bid-u” u citavom procesu i sve ima i sve je super (i vise od Banja Luke), ali podrska lokalnih vlasti … bi bila zanemariva (?) sa obzirom sa onim sto bi mogli dobit u Banja Luci. Drugo pitanje koje se dovodi u pitanje je ko od ljudi bi ucestovao u jednom ovakvom bid-u sa obzirom sa onim sto se desilo na dc7.

Ono sto ja imam rec za sve Sarajlije, i druge koji su ucestovali u dc7 bid-u kojeg sam i sam bio clan … ljudi desilo se, fail epic fail, vjerovatno cu probudit bijes u mnogima sledecim izjavama al ima tu u velikom dijelu i nase krivice. Sad posle ovakve izjave hate mi saljite mail-om, al nemojte ovjde u postu.

Sve bi to zakljucio sledecim rijecima, ko zna zasto je to bilo dobro, i evo dobro je za DebConf v2.0 bid. Ja sam sa 20 godina bio izgubio zivot, Jel to fer? Nisam odustajao, i da se to nije desilo ne bi sad bio tu jaci nego ikad i pricao o nekom DebConf bid-u za BiH. Ne smijemo se tek tako predavat, pa na isti smo nacin naucili i sve sto danas znamo. Druga stvar, ja nisam htio ni razmisljat o ovome bid-u, kontam ovo je sve namjesteno oce da me potsave ovdje da pricam nesto, da predstavljam neku konkurenciju Njemackoj … al onda se stvarno uvjerim da nije o tome stvar, a sta me uvjerilo u to? Lice njemackih predstavnika tokom govora koji sam drzao. Al pocinjemo da se gubimo, jer nismo ujedinjeni i ovo je moj wake up call svima vama.

Poenta je da su ljudi jako zainteresovani za BiH bid, sto i nije bas bio slucaj sa DC7 bid-om, al biti cete u stanju da vidite i taj sami entuzijazam i u video-u za bid. Cak i njemci su zainteresovani za Sarajevo, te ima tu i strategija citava kako protiv Njemaca i kako sve al drugom prilikom. A ono sto vas pitam je, koliko je uopste Sarajevo i ljudi iz istog zainteresovani za ovakav jedan event?

Licno, ne zanima me ni da li ce to sutra biti ni u Banja Luci, ni Sarajevu, ni Tuzli, ono sto me zanima je da to bude u gradu koji moze najvise da pruzi, kod mene nece igrat ulogu dal ce to bit u Igorovom il Hasinom gradu. Mozda kad napokon predjemo te neke razlike kako se ko zove mozda nesto i bude od ove BiH. Al necu u offtopic.

Naravno, smatram da nije ni potrebno spominjat sta bi realizacija jednog ovakvog projekta ucinila i za vas grad, i za vas i vase buduce karijere. A posebno za Bosnu i Herzegovinu! I naravno finalni cilj je da se GNU/Debian “gurne” u vladu, sto vjerujem da jednog ovakvog event-a bilo potpuno moguce. Ono sto mene brine je potpuna ne zainteresovanost za sve sto se desava. O ovome je bilo price u INFO-u, najcitanijem IT magazinu u BiH, i opet niko nista. Nekad se stvarno pitam interesujel Bosanca ista u zivotu, po meni Bosanci su zamjenili sale o “Crnogorcima”, tj mozda smo mi to bili citavo vrijeme samo znamo presvuc kozicu.

Ja ovom prilikom vas pozivam da svi ucestvujete, da ne bude sutra prica … a ovo ono. Ljudi, sve ovo do sad je djelo prvenstveno jednog covjeka, necu demantirat da je tu bilo velike pomoci Velimira (covjek jednu noc nije spavo dok je radio zajedno samnom) i Safira, al sta se tek moze uradit, ako samo jedan covjek moze ovoliko da uradi?

Procitajte znaci malo ovaj wiki, blog post, INFO (optional) i video pa da vas cujem.

Stim da svi zainteresovani se prijave na mailing listu! Jer ondje ce se nastavit sva prica, i razne price o strategiji, jer ovo je samo 1% onog sto je sve ulozeno u ovaj bid.
http://lists.debconf.net/mailman/listinfo/debconf11-bosnia

Wiki
http://wiki.debconf.org/wiki/DebConf11/Bosnia

Blog post:
http://foolcontrol.org/?p=623

Video High kvaliteta - 475mb
http://meetings-archive.debian.net/pub/debian-meetings/2009/debconf9/high/993_DebConf_11_in_your_city.ogv

Video Low kvaliteta - 84mb
http://meetings-archive.debian.net/pub/debian-meetings/2009/debconf9/low/993_DebConf_11_in_your_city.ogv

Samo bih volio da oni koji su spremni minumum minimuma da pomognu da se ubace u razgovor, a sve velike “pesimiste” da ignorisu temu…

Koliko god da Njemacka izgleda da sve funkcionise, evidentno je da dosta ljudi pa cak i iz Njemacke ima naklonost prema Bosni.

A osim toga imamo i mi neke strasne prednosti tipa cijene, hrana, udaljenosti lokacija itd… u kojima tesko ko moze biti povoljniji od BiH

Od mene za pocetak imate najave u Avazu i na RSG…da pocnemo od necega…
'Ajmo dalje…

dado.p, molim te na listu se prijavi ako si voljan pomoc

Odlican rad Abs, Saph i ostali. Gdje bi nam bio kraj kad bi imali ovakve ljude u politici i industriji…

Kako god da bude sa DebConf11 siguran sam da ce rad na njemu dosta dobrog iskristalizovati. Raduje me da imamo ovakve potencijale.

[quote=DadoV]Odlican rad Abs, Saph i ostali. Gdje bi nam bio kraj kad bi imali ovakve ljude u politici i industriji…

Kako god da bude sa DebConf11 siguran sam da ce rad na njemu dosta dobrog iskristalizovati. Raduje me da imamo ovakve potencijale.[/quote]
evo i ja sam se prijavio :smiley:

odlicna je prezentacija :smiley:

Abs, možel se srediti kakav zajednički (moderirani) chat na IRC-u. Da raja može uživo popričati na ovu temu? Ako treba, logove sa chata negdje hostati i sl.

adis, da naravno! Napravio sam ja davno #debconf11-bosnia na irc.debian.org (OFTC)

Dodjite veceras, u sto vecem broju na isti, pa da se cujemo

prijavih se i ja. bas me zanima :smiley:

Trebalo se staviti i neko okvirno vrijeme kad bi se sreli na IRC-u, no svejedno je bitno da se krene sa tom nekom razmjenom misljenja i odgovaranjem na neka od cestih pitanja koja se mozda mogu i brzo rijesiti, a u smislu sto brze aktivacije komune, formiranja promo tima i podjele zadataka.

Prijavljen sam od jucer, poslao sam ti mail…

Prijavljen sam od jucer, poslao sam ti mail…[/quote]
Sorry.

Uglavnom, veceras nam je bas bilo lijepo na irc-u (zabava i dalje traje) a odlucen je i datum za sastanak:

http://lists.debconf.net/lurker-net/message/20090930.220224.96ae8f92.en.html

Pridruzite se

#debconf11-bosnia irc.debian.org

log:
http://tiny.cc/Yw0UB

Imali daljnih pokreta…nebi bilo lose sa vremena na vrijeme cuti novosti povodom ovoga

btw. ja sam za to da bude u Münchenu…ne znam samo sto :wink:

Kakav si ti patriota… :smiley: