Da, da prijatelji moji evo došao je i kod nas Debian 3.0r2 pa kome treba neka se obrati - 7 CDova…
Takodjer, na raspolaganju je i Red Hat AS 4 Cda pa ko voli nek’ izvoli…
Uz sve dobre namjere koje cijenim itd. mislim da ne treba piratovati Linux. (tj. AS).
Ma daj… Ma uvijek nekome nešto treba…
Ma zasto ne bi ? Neslobodna distribuciju linuxa ili windows, svejedno je. .To je meni potpuno isto s aspekta piratizovanja. Neka stave pod GPL i niko je nece piratovati
Danas sam na kiosku vidio novine u kojima dolaze TRI CD-a , i to sa SuSE 9, Mandrake Move, Knoppix 3.3. ( Za samo 7 Eura)
http://www.pc-welt.de/news/vermischtes/37900/index.html
Prosli vikend sam kupio neki casopis ( LINUX INTERN) sa DVD SuSE 8.2 Profesional Edition. Imam ovdje iste casopise sa Debianom 3.0, za 9 Eura. I samo je to stvar vremena kad ce SuSE 9.1 biti u svakom casopisu na kiosku.
Toliko ti nude to u tim novinama da sam poceo bacati te prilozene CD-ove. To kazem jer nemogu vise da slusam ove price o pirateriji.
Da kod nas dolaze te novine vjerujem da bi ljudi kupovali … a ovako …
Ma znam, samo hocu da kazem da to nije nikakva piraterija.
My point exactly
Za sve navedene distribucije je dozvoljeno kopiranje (s tim što se kod SuSEta to kopiranje ne smije naplaćivati). Za RHAS, RHES, SLES, SOES, Lindows, Xandros, Mandrake MNF, Sun Java Desktop i nekoliko drugih nije. Tj. ne znam zašto gubite vrijeme s tim, ako ćete koristiti piratski softver imate Windows.
Ali Linux je bolji …
hahaha 8)
Skinuo sam KDE 3.2 za woody pa ko je neko zainteresovan neka se obrati…
Bolji je zato što je free …
Izmedju ostalog bolji je i sto je free ali nije SAMO zbog toga. Sigurniji je, konfigurabilniji. Dakle, ima razloga za piratiziranje neslobodnih distribucija
Sigurniji je zato što ima 1000 očiju koje čitaju kod, konfigurabilniji zato što ako ti treba nešto dopišeš…
Sloboda je ono što ti je donijelo taj Linux. Moraš imati respect…
Interesantna tema - kad god se prica o piratstvu i Linuxu -
Interesuje me samo da li sta stoji u tim novinama/casopisima/magazinima o nacinu/dozvoli na koji su oni stavili te cd-e besplatno sa magazinom (ako je imalo ozbiljan magazin mora da pise o tome - niko nista ne radi bez pitanja - jedino download verzije mozes da stavljas i skidas kako hoces - ili?)…
U svakom slucaju i linuxformat stavlja svaki mjesec najmanje jedan distro a nekad i vise na svoj dvd…
//Nihad
Super magazin Nihade zar ne ?
Koliko znam za linuxformat oni daju samo download verzije.
PS
Ali cijena mu je vise nego haoticna:
160 NOK za DVD verziju --> ne hvala
150 NOK za CD verziju --> ne hvala
Dovoljno je to sto moram da placam ADSL
njemacki c’t (ima se u hrvatskoj kupiti, mozda u sarajevu zaluta u poneku trafiku) je u prezadnjem broju dosao sa knopixom na cd-u … i sa dosta ekstra prepakovanih paketa.
i jos novine na 280 strana, pa makar ih koristio za potpalu … sve za 3.20€ …
M.