Debian 4.0 Etch - Prvi Release Candidate!

…a konačna verzija je odgođena, i to za mjesec dana - kažu da će biti još jedan RC.

RC verzija koristi 2.6.17 kernel, a konačna će imati 2.6.18. Instalacija 2.4 kernel više nije
podržana. Instalacija sada podržava i enkriptirane LVM particije. Ima tu još,… pogledajte:

http://lists.debian.org/debian-devel-announce/2006/11/msg00003.html

:frowning: Ne mogu više čekati… Zato sam htio pokrenuti malu diskusiju za sve one koji čekaju novi
Debian, da se međusobno tješimo zbog odgodbe.

A za sve kojima to nije razlog za tugovanje, možda da popričamo o jednom fenomenu za koji
mislim da bi dobro došao ovoj distro.
Naime, svi mi znamo koliko Debianu treba da izbaci slijedeću inačicu, da nije baš odmah
nakon instalacije “pleasing to the eye”, da sami morate usera dodati u sudoers file,… bla bla,
zbog čega ga mnoge novajlije zaobilaze.
Kako je Gentoo nedavno spekulirao o uvođenju tzv. seedova, tj. skriptica koje bi automatski
instalirale i podesile Gentoo za razne potrebe, šta mislite da li bi ovakvo nešto bilo dobro za
Debian?

To nije tačno. Zasad ništa nije odgođeno. Sve ide prema planu zasad, a plan je da se Etch izda u decembru 2006.
Odnosno 18 mjeseci nakon Sarge-a. Detaljan plan pogledati na:
http://lists.debian.org/debian-devel-announce/2005/10/msg00004.html
Ali, opet, uvijek važi ona: “Debian releases when it’s ready!” :smiley:

[quote]Kako je Gentoo nedavno spekulirao o uvođenju tzv. seedova, tj. skriptica koje bi automatski
instalirale i podesile Gentoo za razne potrebe, šta mislite da li bi ovakvo nešto bilo dobro za
Debian?[/quote]
Ovo već odavno postoji i zove se tasksel! I naravno, prilkom instalacije, imate izbor za koju namjenu želite postaviti računar, od nove verzije imate i mogućnost instaliranja bosanskog desktopa.
Što se tiče preciznije kontrole konfiguracionih datoteka, samo postaviti nivo prioriteta u debconf programu na “high”: dpkg-reconfigure debconf
http://packages.debian.org/unstable/admin/tasksel

Pozdravi,
Safir

P.S. “Release Candidate” (niti alpha ili beta) kao takav u Debianu ne postoji, ovdje se radio o RC verziji instalacionog programa. Koncept razvoja Debiana i gotovost nekog izdanja se gledaju kroz:

1. Ostvarenja zacrtanih ciljeva za izdanje (release goals) i
  2. Broj grešaka kritičnih po izdanje (release critical bugs)
  1. Nekim izvorima jednostavno ne treba vjerovati… i Wow! Znači da ipak za decembar pripremim
    a kapl ov dividiz…

2. Evo, za tasksel nikad nisam čuo - još jedan od razloga zašto volim Debian, kad misliš da ti
    nešto fali, uvijek ćeš to naći u paketima :slight_smile:
    Anyway, ja sam mislio više na neki koncept tipa digni live environment, skini seed (koji bi bio
    .deb metapaket, koji samo pokazuje na dr pakete i postavi neke konfiguracije) Tako npr.
    za neki desktop environment da postoji konfiguracija da fontovi određeno izgledaju, da se
    isključi lock na CD uređajima, koji je default, da se novi user automatski unese u sudoers, itd.

Ili, npr. da ima neki “lo-fat računar” setup, tipa da instalira fluxbox, abiword, etc.
Je li to moguće s tasksel?

To bi bilo odlično da se promovira Debian kod raznih korisnika, jer često je samo pitanje postavki.
Ljudi su lijeni :frowning:

PS.: Sad sam skužio šta je tasksel… Nisam mislio na to, ovi seedovi bi bili malo kompleksnije
prirode, ali to sam već gore objasnio. Dakle, zamisli da tim ljudi radi na nekoj kvazi distro
baziranoj na Debianu, ali su to ustvari samo metapaketi koji instaliraju softver koji ti hoćeš
(a ne kao u Sarge-u kad izabereš Desktop, i onda moraš ipak sve sam dodati, i pola softvera
ti se ne sviđa.) Može li se pomoću tasksela snimiti lista željenih paketa, postavki i onda
npr. napraviti remastering CD-a i imati svoj task?

Mada bi se to moglo riješiti i skriptom koju pokreneš nakon instalacije, tipa apt-get install kijamet-paketa.
Ima i fazon da čita imena paketa iz nekog tekst fajla, ali to sam zaboravija :slight_smile:

Usput, sorry svima zbog dezinformacije!

dselect ???

Pozdrav

Ice

Bah… jaaaaaaaaaako neintuitivan… Radije bih sve kompajlirao by hand nego koristio dselect.

I ne… mislio sam na apt-get install i onda neka opcija koja čita sve pakete iz nekog tekstfajla.

Ima i solucija da se tu uradi sa cat. Eksportuje se varijabla za tekstfajl, mislim, ali se ne sjećam
sintakse :frowning: Onda pomoću cat naredbe apt-get čita imena paketa iz tekstfajla. Anyone?

Bah… jaaaaaaaaaako neintuitivan… Radije bih sve kompajlirao by hand nego koristio dselect.

I ne… mislio sam na apt-get install i onda neka opcija koja čita sve pakete iz nekog tekstfajla.

Ima i solucija da se tu uradi sa cat. Eksportuje se varijabla za tekstfajl, mislim, ali se ne sjećam
sintakse :frowning: Onda pomoću cat naredbe apt-get čita imena paketa iz tekstfajla. Anyone?[/quote]
apt-get to ne radi na taj način, ali radi dpkg. dpkg --set-selections, dpkg --get-selections, uostalom RTFM, imaš ih na stotine. Sve zavisi šta želiš da napraviš, forumuliši problem, ali prije toga, otvori novu temu gdje joj je mjesto :slight_smile:
Pozivam te na ZLS gdje trebam govoriti o sistemu upravljanja paketima na Debianu i na ostale prezentacije, ako imaš vremena, možda možemo detaljnije popričati o onome što te zanima.

Pozdrav

Sto cekati RC? Koristim Etch vec 3 mjeseca, sa jednosedmicinim +/- updateima, problemima ni traga…

Nemam gdje skinut :frowning: Pa tako čekam mejdžr rilis, da dođe na freezone…

I rado bih došao u the Land of ZeDo, iliti Manchester balkanski, ali nemam vremena, kinte… :frowning:

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/

[quote]Weekly builds status

d-i RC1 just released; things should be running as normal for a couple more weeks up to RC2, then expect chaos…

14 Nov 2006
Steve McIntyre 93sam@debian.org[/quote]
eki ovo “…then expect chaos…

[quote=aldin]http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/

d-i RC1 just released; things should be running as normal for a couple more weeks up to RC2, then expect chaos…

14 Nov 2006
eki ovo “…then expect chaos…”[/quote]
Kako treba da shvatimo ovaj tvoj kometar i citat izvucen iz konteksta?
Samo pitam, ovakve gluposti vise necu kometarisat!

P.S. Cak necu gledati niti da li si odgovorio ili ste odgovorili na ovaj topic :smiley:

[quote=sapphire][quote=aldin]http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/

14 Nov 2006
eki ovo “…then expect chaos…”[/quote]
Kako treba da shvatimo ovaj tvoj kometar i citat izvucen iz konteksta?
Samo pitam, ovakve gluposti vise necu kometarisat!

P.S. Cak necu gledati niti da li si odgovorio ili ste odgovorili na ovaj topic :D[/quote]
aaa čovjeka…

pa dao sam link gdje to piše (am I?)

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ (btw nešto ga sporo učitava, bar kod mene)

i uopšte ne znam o čemu se radi “chaos”, pošto je tema RC1 pa sam mislio da bi nam ti ili Amila mogli objasniti, no hard feelings… nešto si izgleda ljut na mene hehe

Ni ja nista ne kontam.

[code]366850K … … … … … 99% 57.70 KB/s
366900K … … 100% 79.18 KB/s

03:30:09 (59.59 KB/s) - `debian-testing-i386-binary-1.iso’ saved [375721984/375721984][/code]

To se vratila na Debian? :slight_smile:
Ma nema, ne može true-debian user bez svog distra. :slight_smile:

Imam samo jednu masinu na gentoo. :mrgreen: Prelazak je bio zezancija. :mrgreen: