Squeeze ISO images su hybrid i jako se jednostavno od njih pravi bootable USB stick ili SD card. Sve sto treba da uradite je skinete ISO image koji zelite, ubacite usb stick i odradite:
gdje sdX zamjenjujete sa oznakom za vas USB/SD Card.
I jos jedna sitnica, ovaj image gore je za obje arhitekture, i386 i amd64.
[quote=Amar]Squeeze ISO images su hybrid i jako se jednostavno od njih pravi bootable USB stick ili SD card. Sve sto treba da uradite je skinete ISO image koji zelite, ubacite usb stick i odradite:
Kod:
dd if=debian-6.0.0-amd64-i386-netinst of=/dev/sdX
gdje sdX zamjenjujete sa oznakom za vas USB/SD Card.
I jos jedna sitnica, ovaj image gore je za obje arhitekture, i386 i amd64.
Postoje i odvojeni image-i ako kome treba.[/quote]
atm
Live install image files for Debian 6.0.0 āSqueezeā are still being
prepared and will appear here shortly. We apologize for the
inconvenience caused by this delay.
Live install image files for Debian 6.0.0 āSqueezeā are still being
prepared and will appear here shortly. We apologize for the
inconvenience caused by this delay.
Da, live images jos nisu online. Push je poceo sinoc u 01:15 CET. Do sada su dostupni CD, DVD i netinstall images. Nisam provjeravao za sve arhitekture, ali nisam siguran da je svih 11 do sada uploadovano.
Upload svih install image-a za sve arhitekture i nije moguce napraviti za cca. 13 sati.[/quote]
Sorry @nidla, umjesto citiraj, ja kliknuo izmjeni. Debil.
EDIT: popravio:
Da, live images jos nisu online. Push je poceo sinoc u 01:15 CET. Do sada su dostupni CD, DVD i netinstall images. Nisam provjeravao za sve arhitekture, ali nisam siguran da je svih 11 do sada uploadovano.
Upload svih install image-a za sve arhitekture i nije moguce napraviti za cca. 13 sati.
Site je odliÄan Sve informacije su tu i fino posložene, IMHO, odliÄan site za jednu veliku distro kao Å”to je debian Djasvi mi se mnogo Å”to nisu niÅ”ta pretjerano uradili nego samo malo dizajn updateovali da bude lakÅ”e za Äitat i preglednije. Two thumbs up
da li je neko u mogucnosti da provjeri wifi usb karticu d-link dwa- ver.B2 140
koristi rt3070sta i mogucnost koristenja N (300mbps)
i imam pristup internetu preko te kartice skinuo sam dvd1,2,3 ali prvo usb boot probam nema price !
kako reaguje na ati graficke ? asus EAH5770
i sad je samo kad ce mi dosaditi ovaj opensuse i da se preselim malo na debian ! kontam promjeniti distro zadnjih 6-7 mjeseci pa sad je odluka pala na debian , najsvjeziji je
kad krenem ako zapne javim , vidim puno debian entuzijasta , pa da se i ja pridruzim !
rt3070sta je non-free tako da ces prvo morati omoguciti non-free repository u sources.list.
Nakon toga:
apt-get update
apt-get install firmware-ralink wireless-tools
Kernel moduli bi se trebali automatski loadovati. Ako ne:
Na kraju provjeri sa iwconfig da li je kartica tu.
rt2870sta podrzava i tvoj rt3070sta.
Sto se ati kartice tice, ja koristim open source ati-drivers i dosta sam zadovoljan. Ako bas hoces fglrx, onda ces se morati igrati i sa kernelom, ali mislim da ima negdje tutorial.
Za asus EAH5770 ces morati google-ati, pojma nemam.
Site je odliÄan Sve informacije su tu i fino posložene, IMHO, odliÄan site za jednu veliku distro kao Å”to je debian Djasvi mi se mnogo Å”to nisu niÅ”ta pretjerano uradili nego samo malo dizajn updateovali da bude lakÅ”e za Äitat i preglednije. Two thumbs up :D[/quote]
fali im w3c validator logo (imali su ga na proŔloj verziji), ali pazi, koje god su vako bezze stranice (pogotovo joŔ ako su geekovske, obavezno nabace za ono malo html koda da im je kao w3c validan kod :D)
btw. kad mi niste rekli kako da se vadim ako imam samo wireless, evo ima dobra fora, pokrene se debian na virtualboxu, poÅ”to na hostu imamo net imaÄe ga i virt maÅ”ina, na virt maÅ”ini odradimo instalaciju, dodamo contrib i non-free repose, poskidamo pakete (tipa ralink-firmware), ali paziti, recimo b43, broadcom se kaÄi negdje pa to poskida u neke direve, tako da npr ako sad s virtuelne maÅ”ine kopiramo paket na stick, pa na pravu instalaciju, biÄe prazan samo Äe imati neÅ”ta tipa b43.download.sh.
recimo kod mene je ova usb kartica ralinkova, na ubuntu doÄe po defaultu driver, na debianu ne doÄe, poÅ”to mi je wireless izlaz na net, kad instaliram debian sa cd1 (offline) ne mogu na net, ali na ovu foru pokupim firmware (eventualno joÅ” poneki ako ima dependencies), kasnije dpkg -i paketi i onda proÄepi, kad imaÅ” net lako se snalaziti, ovo je naroÄito dobro kada se ima puno dependencija, pa da ne bi sve jedan po jedan skidao, vako Å”ta se skine samo iz /var/cache/apt/archives lopatom na stickā¦ joÅ” jedna fina stvarka (ali se mora uraditi refresh/update) preko synaptica se može generisati download scripta, kasnije samo po tom spisku poskidamo sa bilo koje maÅ”ine koja ima pristup na net
Ma dobro, @nidla je upravu, stranica bi mogla biti bolja. Ali eto, ova sada je bolja od prethodne, bar neki napredak. Vizuelno bi moglo biti puno bolje, funkcionalno je sve tu.
[quote=nidla]fali im w3c validator logo (imali su ga na proŔloj verziji), ali pazi, koje god su vako bezze stranice (pogotovo joŔ ako su geekovske, obavezno nabace za ono malo html koda da im je kao w3c validan kod :D)
ps: kad uporedim www.slackware.org, ne znam ko se na koga fura ;)[/quote] Slackware.org je najljepsi site na svijetu, jedini ljepsi je OpenBSD.org :mrgreen:
Amare ba, hoÄu da se ljutim, ti se baÅ” naložio da si mod? Haj onu temu Å”to si reimenovo pa hajā¦ ne sjeÄam se da mi je iko, od kako sam se registrovao na forum obrisao post, a bilo je garant prilikaā¦ i ti se naÄeÅ”, de ba ohani. Ono, ti ko hadžija, na svoju ruku, nit si kome od admina javio nit iÅ”ta.
Plus bilo je vezano za temu, i joÅ” plus nema nikave logike da stavim neÅ”ta na debian vs ubuntu kad nije bilo u pitanju debian vs ubuntu nego ako Äemo tako formulisati, debian vs ostali. Ja ne znam Å”ta ti sad oÄekujeÅ” da ja piÅ”em na temi debian 6.0 released, jel utiske ili da eto gledam kako ti vaziÅ” neke statistike tamo vamo.
Sad Äu opet staviti, a ti Äik obriÅ”i. Nemoj ba zezat, na forumu inaÄe mora biti malo oftopica, ne podržavam ni ja offtopic ali ba ovo je smijeÅ”no, isto ko da je tema u inkubatoruā¦ mogo si onda disable comments a da nam samo ti piÅ”eÅ” ovdje.
E sad po sjeÄanju da napiÅ”em Å”ta je pisalo
for a record, evo ovdje screenshotova sajtova od ostalih distro-a, pa nekad kad se za koju godinu zavratimo da imamo āwebarchiveā
Eh umjesto sto se āsvadjateā molim za malo paznje da mi se pomogne. Dakle samo me ovaj korak dijeli da predjem sa Ubuntua na Debian.
Elem skinuo sam Squeeze netinstall i da se nebi zeznuo i obrisao sadasnji sistem (Ubuntu 10.10 koji radi perfektno) odlucio sam se prvo probati na virtualbox. I ta jedna stvar koja mi smeta da predjem na debian je wireless driver. Dakle kad na laptop Toshiba satelite L500-1XZ instaliram ubuntu on automatski sve prepozna i radi wireless i sve je super. Eh nasao sam ja uputstva kako da to uradim na debianu (aptitude firmwire-realtek i sl) i kad uradim modeprobe sve je ok, medjutim kad ukucam iwconfig izbaci mi slijedece:
root@debian:/home/nedim# iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
pan0 no wireless extensions.
root@debian:/home/nedim#
A ovo je sto dobijen na ubuntu:
rem@thelap:~$ iwconfig
wlan0 802.11bg ESSID:ādefaultā Nickname:"rtl8191SEVA2"
Mode:Managed Frequency=2.437 GHz Access Point: 00:13:46:27:0E:DC
Bit Rate=54 Mb/s
Retry:on RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management period:0us mode:All packets received
Link Quality=81/100 Signal level=-58 dBm Noise level=-110 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
[quote=Rem]Eh umjesto sto se āsvadjateā molim za malo paznje da mi se pomogne. Dakle samo me ovaj korak dijeli da predjem sa Ubuntua na Debian.
Elem skinuo sam Squeeze netinstall i da se nebi zeznuo i obrisao sadasnji sistem (Ubuntu 10.10 koji radi perfektno) odlucio sam se prvo probati na virtualbox. I ta jedna stvar koja mi smeta da predjem na debian je wireless driver. Dakle kad na laptop Toshiba satelite L500-1XZ instaliram ubuntu on automatski sve prepozna i radi wireless i sve je super. Eh nasao sam ja uputstva kako da to uradim na debianu (aptitude firmwire-realtek i sl) i kad uradim modeprobe sve je ok, medjutim kad ukucam iwconfig izbaci mi slijedece:
root@debian:/home/nedim# iwconfig
pan0 no wireless extensions.
root@debian:/home/nedim#
A ovo je sto dobijen na ubuntu:
rem@thelap:~$ iwconfig
wlan0 802.11bg ESSID:ādefaultā Nickname:"rtl8191SEVA2"
Mode:Managed Frequency=2.437 GHz Access Point: 00:13:46:27:0E:DC
Bit Rate=54 Mb/s
Retry:on RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management period:0us mode:All packets received
Link Quality=81/100 Signal level=-58 dBm Noise level=-110 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
vboxnet0 no wireless extensions.
Pitao sam se da nije mozda zbog virtualboxa? Slijedio sam ovo uputstvo http://wiki.debian.org/rtl819x[/quote]
Äekaj gdje kucaÅ” ove komande
A ovo rem@thelap je zauprave :D[/quote]
hehe, e stani malo, virtuelna ti (osim ako je virtualbox oracle usb passthrough do tvog usb wireless dongla) ne vidi wireless ureÄaj, sa virtuelnom bi samo pokupio taj paket i onda ga prenio na debian instalaciju, i ruÄno instalirao. poslije toga rmmod imemodula; modprobe imemodula; iwconfig, e sad ima jedan belej, akosi radio offline instalaciju sa cd1, neÄeÅ” imati onaj fini gui network manager pa ako ne znaÅ” iz konzole naÅ”timati wireless opet si stuck