Debian 6.0 Squeeze Released!

Squeeze ISO images su hybrid i jako se jednostavno od njih pravi bootable USB stick ili SD card. Sve sto treba da uradite je skinete ISO image koji zelite, ubacite usb stick i odradite:

gdje sdX zamjenjujete sa oznakom za vas USB/SD Card.

I jos jedna sitnica, ovaj image gore je za obje arhitekture, i386 i amd64. :slight_smile:

Postoje i odvojeni image-i ako kome treba.

Release info:

http://debian.org/News/2011/20110205a

Kome je mrsko da cita, neki detalji:

• preko 29.000 paketa
  • 11 arhitektura
  • po prvi put Debian GNU/kFreeBSD
  • potpuno free kernel

[quote=Amar]Squeeze ISO images su hybrid i jako se jednostavno od njih pravi bootable USB stick ili SD card. Sve sto treba da uradite je skinete ISO image koji zelite, ubacite usb stick i odradite:

Kod:

dd if=debian-6.0.0-amd64-i386-netinst of=/dev/sdX

gdje sdX zamjenjujete sa oznakom za vas USB/SD Card.

I jos jedna sitnica, ovaj image gore je za obje arhitekture, i386 i amd64.

Postoje i odvojeni image-i ako kome treba.[/quote]
atm

http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.0-live/i386/iso-cd/README

Live install image files for Debian 6.0.0 ā€œSqueezeā€ are still being
prepared and will appear here shortly. We apologize for the
inconvenience caused by this delay.

[quote=nidla]
atm

http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.0-live/i386/iso-cd/README

Live install image files for Debian 6.0.0 ā€œSqueezeā€ are still being
prepared and will appear here shortly. We apologize for the
inconvenience caused by this delay.

Da, live images jos nisu online. Push je poceo sinoc u 01:15 CET. Do sada su dostupni CD, DVD i netinstall images. Nisam provjeravao za sve arhitekture, ali nisam siguran da je svih 11 do sada uploadovano.

Upload svih install image-a za sve arhitekture i nije moguce napraviti za cca. 13 sati.[/quote]
Sorry @nidla, umjesto citiraj, ja kliknuo izmjeni. Debil.

EDIT: popravio:

Da, live images jos nisu online. Push je poceo sinoc u 01:15 CET. Do sada su dostupni CD, DVD i netinstall images. Nisam provjeravao za sve arhitekture, ali nisam siguran da je svih 11 do sada uploadovano.

Upload svih install image-a za sve arhitekture i nije moguce napraviti za cca. 13 sati.

Site je odličan :slight_smile: Sve informacije su tu i fino posložene, IMHO, odličan site za jednu veliku distro kao Ŕto je debian :slight_smile: Djasvi mi se mnogo Ŕto nisu niŔta pretjerano uradili nego samo malo dizajn updateovali da bude lakŔe za čitat i preglednije. Two thumbs up :smiley:

da li je neko u mogucnosti da provjeri wifi usb karticu d-link dwa- ver.B2 140
koristi rt3070sta i mogucnost koristenja N (300mbps)
i imam pristup internetu preko te kartice skinuo sam dvd1,2,3 ali prvo usb boot probam nema price ! :slight_smile:
kako reaguje na ati graficke ? asus EAH5770
i sad je samo kad ce mi dosaditi ovaj opensuse i da se preselim malo na debian ! kontam promjeniti distro zadnjih 6-7 mjeseci pa sad je odluka pala na debian , najsvjeziji je :wink:

kad krenem ako zapne javim , vidim puno debian entuzijasta , pa da se i ja pridruzim !

rt3070sta je non-free tako da ces prvo morati omoguciti non-free repository u sources.list.
Nakon toga:

apt-get update apt-get install firmware-ralink wireless-tools
Kernel moduli bi se trebali automatski loadovati. Ako ne:

Na kraju provjeri sa iwconfig da li je kartica tu.

rt2870sta podrzava i tvoj rt3070sta.

Sto se ati kartice tice, ja koristim open source ati-drivers i dosta sam zadovoljan. Ako bas hoces fglrx, onda ces se morati igrati i sa kernelom, ali mislim da ima negdje tutorial.
Za asus EAH5770 ces morati google-ati, pojma nemam.

Imas vise o rt2870sta ovdje:

http://wiki.debian.org/rt2870sta

Site je odličan :slight_smile: Sve informacije su tu i fino posložene, IMHO, odličan site za jednu veliku distro kao Ŕto je debian :slight_smile: Djasvi mi se mnogo Ŕto nisu niŔta pretjerano uradili nego samo malo dizajn updateovali da bude lakŔe za čitat i preglednije. Two thumbs up :D[/quote]
fali im w3c validator logo :smiley: (imali su ga na proŔloj verziji), ali pazi, koje god su vako bezze stranice (pogotovo joŔ ako su geekovske, obavezno nabace za ono malo html koda da im je kao w3c validan kod :D)

ps:
kad uporedim www.slackware.org, ne znam ko se na koga fura :smiley: :wink:

btw. kad mi niste rekli kako da se vadim ako imam samo wireless, evo ima dobra fora, pokrene se debian na virtualboxu, poÅ”to na hostu imamo net imaće ga i virt maÅ”ina, na virt maÅ”ini odradimo instalaciju, dodamo contrib i non-free repose, poskidamo pakete (tipa ralink-firmware), ali paziti, recimo b43, broadcom se kači negdje pa to poskida u neke direve, tako da npr ako sad s virtuelne maÅ”ine kopiramo paket na stick, pa na pravu instalaciju, biće prazan samo će imati neÅ”ta tipa b43.download.sh.

recimo kod mene je ova usb kartica ralinkova, na ubuntu dođe po defaultu driver, na debianu ne dođe, poÅ”to mi je wireless izlaz na net, kad instaliram debian sa cd1 (offline) ne mogu na net, ali na ovu foru pokupim firmware (eventualno joÅ” poneki ako ima dependencies), kasnije dpkg -i paketi i onda pročepi, kad imaÅ” net lako se snalaziti, ovo je naročito dobro kada se ima puno dependencija, pa da ne bi sve jedan po jedan skidao, vako Å”ta se skine samo iz /var/cache/apt/archives lopatom na stickā€¦ joÅ” jedna fina stvarka (ali se mora uraditi refresh/update) preko synaptica se može generisati download scripta, kasnije samo po tom spisku poskidamo sa bilo koje maÅ”ine koja ima pristup na net

Ma dobro, @nidla je upravu, stranica bi mogla biti bolja. Ali eto, ova sada je bolja od prethodne, bar neki napredak. Vizuelno bi moglo biti puno bolje, funkcionalno je sve tu.

[quote=nidla]fali im w3c validator logo :smiley: (imali su ga na proŔloj verziji), ali pazi, koje god su vako bezze stranice (pogotovo joŔ ako su geekovske, obavezno nabace za ono malo html koda da im je kao w3c validan kod :D)
ps: kad uporedim www.slackware.org, ne znam ko se na koga fura :smiley: ;)[/quote]
Slackware.org je najljepsi site na svijetu, jedini ljepsi je OpenBSD.org :mrgreen:

Koja je stranica naaaajbolja na svijetu, na drugoj temi. :slight_smile:

Ovdje se itekako moze raspravljati o debian.org

E ljudi, fakat se nemojte ljutiti ali ove cu screenshotove pobrisati. Feel free da ih stavite na Debian vs. Ubuntu

Amare ba, hoću da se ljutim, ti se baÅ” naložio da si mod? Haj onu temu Å”to si reimenovo pa hajā€¦ ne sjećam se da mi je iko, od kako sam se registrovao na forum obrisao post, a bilo je garant prilikaā€¦ i ti se nađeÅ”, de ba ohani. Ono, ti ko hadžija, na svoju ruku, nit si kome od admina javio nit iÅ”ta.

Plus bilo je vezano za temu, i joÅ” plus nema nikave logike da stavim neÅ”ta na debian vs ubuntu kad nije bilo u pitanju debian vs ubuntu nego ako ćemo tako formulisati, debian vs ostali. Ja ne znam Å”ta ti sad očekujeÅ” da ja piÅ”em na temi debian 6.0 released, jel utiske ili da eto gledam kako ti vaziÅ” neke statistike tamo vamo.

Sad ću opet staviti, a ti čik obriÅ”i. Nemoj ba zezat, na forumu inače mora biti malo oftopica, ne podržavam ni ja offtopic ali ba ovo je smijeÅ”no, isto ko da je tema u inkubatoruā€¦ mogo si onda disable comments a da nam samo ti piÅ”eÅ” ovdje.

E sad po sjećanju da napiÅ”em Å”ta je pisalo

for a record, evo ovdje screenshotova sajtova od ostalih distro-a, pa nekad kad se za koju godinu zavratimo da imamo ā€œwebarchiveā€

Ah, nisam mogao odoljetiā€¦ Repoi ostali na testing, update, 401 novi paket, upgrade iā€¦ prođe bez problema :smiley:

Hajmo malo smanjit brisanje postova, ako je neki post offtopic, to ne mora biti razlog za brisanje:

http://start.linux.org.ba/Pravilnik_ULK_Foruma

Squeeze mi se čini jedan fin i solidan release.
Nova stranica? Najveća pohvala koju mogu reći je da se lahko čita iz linksa, retro stvari su cool.

Eh umjesto sto se ā€œsvadjateā€ molim za malo paznje da mi se pomogne. Dakle samo me ovaj korak dijeli da predjem sa Ubuntua na Debian.

Elem skinuo sam Squeeze netinstall i da se nebi zeznuo i obrisao sadasnji sistem (Ubuntu 10.10 koji radi perfektno) odlucio sam se prvo probati na virtualbox. I ta jedna stvar koja mi smeta da predjem na debian je wireless driver. Dakle kad na laptop Toshiba satelite L500-1XZ instaliram ubuntu on automatski sve prepozna i radi wireless i sve je super. Eh nasao sam ja uputstva kako da to uradim na debianu (aptitude firmwire-realtek i sl) i kad uradim modeprobe sve je ok, medjutim kad ukucam iwconfig izbaci mi slijedece:

root@debian:/home/nedim# iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

pan0 no wireless extensions.

root@debian:/home/nedim#

A ovo je sto dobijen na ubuntu:
rem@thelap:~$ iwconfig

wlan0 802.11bg ESSID:ā€œdefaultā€ Nickname:"rtl8191SEVA2"
Mode:Managed Frequency=2.437 GHz Access Point: 00:13:46:27:0E:DC
Bit Rate=54 Mb/s
Retry:on RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management period:0us mode:All packets received
Link Quality=81/100 Signal level=-58 dBm Noise level=-110 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

vboxnet0 no wireless extensions.

Pitao sam se da nije mozda zbog virtualboxa? Slijedio sam ovo uputstvo http://wiki.debian.org/rtl819x

[quote=Rem]Eh umjesto sto se ā€œsvadjateā€ molim za malo paznje da mi se pomogne. Dakle samo me ovaj korak dijeli da predjem sa Ubuntua na Debian.

Elem skinuo sam Squeeze netinstall i da se nebi zeznuo i obrisao sadasnji sistem (Ubuntu 10.10 koji radi perfektno) odlucio sam se prvo probati na virtualbox. I ta jedna stvar koja mi smeta da predjem na debian je wireless driver. Dakle kad na laptop Toshiba satelite L500-1XZ instaliram ubuntu on automatski sve prepozna i radi wireless i sve je super. Eh nasao sam ja uputstva kako da to uradim na debianu (aptitude firmwire-realtek i sl) i kad uradim modeprobe sve je ok, medjutim kad ukucam iwconfig izbaci mi slijedece:

pan0 no wireless extensions.

root@debian:/home/nedim#

A ovo je sto dobijen na ubuntu:
rem@thelap:~$ iwconfig

wlan0 802.11bg ESSID:ā€œdefaultā€ Nickname:"rtl8191SEVA2"
Mode:Managed Frequency=2.437 GHz Access Point: 00:13:46:27:0E:DC
Bit Rate=54 Mb/s
Retry:on RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management period:0us mode:All packets received
Link Quality=81/100 Signal level=-58 dBm Noise level=-110 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

vboxnet0 no wireless extensions.

Pitao sam se da nije mozda zbog virtualboxa? Slijedio sam ovo uputstvo http://wiki.debian.org/rtl819x[/quote]
čekaj gdje kucaŔ ove komande

jel na virtuelnoj maŔini?

Da ovo je na virtualnoj

A ovo rem@thelap je zauprave :smiley:

[quote=Rem]Da ovo je na virtualnoj

A ovo rem@thelap je zauprave :D[/quote]
hehe, e stani malo, virtuelna ti (osim ako je virtualbox oracle usb passthrough do tvog usb wireless dongla) ne vidi wireless uređaj, sa virtuelnom bi samo pokupio taj paket i onda ga prenio na debian instalaciju, i ručno instalirao. poslije toga rmmod imemodula; modprobe imemodula; iwconfig, e sad ima jedan belej, akosi radio offline instalaciju sa cd1, nećeÅ” imati onaj fini gui network manager pa ako ne znaÅ” iz konzole naÅ”timati wireless opet si stuck