Debian 6.0 Squeeze Released!

huh, pa nece ti naci wireless pod virtualbox ako je bridged network preko virtualnog interface-a :S

[quote=nidla][quote=Rem]Da ovo je na virtualnoj

A ovo rem@thelap je zauprave :D[/quote]
hehe, e stani malo, virtuelna ti (osim ako je virtualbox oracle usb passthrough do tvog usb wireless dongla) ne vidi wireless uređaj, sa virtuelnom bi samo pokupio taj paket i onda ga prenio na debian instalaciju, i ručno instalirao. poslije toga rmmod imemodula; modprobe imemodula; iwconfig, e sad ima jedan belej, akosi radio offline instalaciju sa cd1, nećeš imati onaj fini gui network manager pa ako ne znaš iz konzole naštimati wireless opet si stuck[/quote]
Radio sam preko “zice” :smiley:

Elem sve ovo povlaci moje posljednje pitanje. Ako ja Squeeze instaliram preko netinstall tj preko zice i onda uradim ono sto pise u manualu na wiki.debian 'ocel wireless tad raditi? Sve ovo sam radio zbog toga i vec sam pregledao oko 100 nekakvih tutorijala i nacina tako da mi je u glavi samo wget, make, make install cijeli dan a za nista:D
Zato i ovi silni smajliji i gramaticke greske.
Dakle kolike su sanse da ovo bude tj nebude radilo kad instaliram “zauprave”?

Pa bar sam nesto naucio. Covjek se uci dok je ziv.

Wait a sec, kazes da nema gui network manager sa cd1? Anyone can confirm this? Nisam nikad instalirao debian preko cd1,2,3…

@Rem

instaliraj sa kablom, onda instaliraj ove firmware i to bi bilo to. Odradio prije dva dana na mom laptopu, broadcom u pitanju, radi bez problema.

@ostali concerning brisanje posta

sorry, nije bila namjera da nekoga uvrijedim ili bilo sta. Jednostavno mi bezveze raditi sada komparaciju web stranica na ovoj temi, al hajd.

[quote=Amar]@Rem

instaliraj sa kablom, onda instaliraj ove firmware i to bi bilo to. Odradio prije dva dana na mom laptopu, broadcom u pitanju, radi bez problema.[/quote]
Hvala.

Wait a sec, kazes da nema gui network manager sa cd1? Anyone can confirm this? Nisam nikad instalirao debian preko cd1,2,3…[/quote]
nema ako si offline, ako je cd1 u offline modu ima raspoloživih cca 500 paketa, a ako ima net onda tasksel (GUI) povuče cca 1000paketa među kojima je NM ooo.org itd

ps:
montiraj cd1 i uradi find nm.deb

[quote=Rem][quote=Amar]@Rem

instaliraj sa kablom, onda instaliraj ove firmware i to bi bilo to. Odradio prije dva dana na mom laptopu, broadcom u pitanju, radi bez problema.[/quote]
Hvala.[/quote]
ih pa nisi nam reko da imaš kabal :), ja konto da sa hosta ideš wirelessom na net a da virtuelna koristi taj device u bridged modu. Ništa, to bi ti trebalo raditi nakon instalacije paketa, rebootaj ili uradi rmmod modprobe ako znaš kako se zove modul

[quote=Amar]@ostali concerning brisanje posta

sorry, nije bila namjera da nekoga uvrijedim ili bilo sta. Jednostavno mi bezveze raditi sada komparaciju web stranica na ovoj temi, al hajd.[/quote]
između ostalog bezze je i pisati čovjeku uputstvo za net na 6.0, komotno je mogla nova tema, a može se preživiti i sa malo offtopica :wink:

pa i nije. :slight_smile: Ovo je itekako 6.0 specific. Prije je vecina non-free firmware-a bila u kernelu, od 6.0 je kernel potpuno free. Ako pogledas Debian wiki, vidjeces da su tutoriali napisani posebno za Squeeze a posebno za Lenny i starije verzije.

pa i nije. :slight_smile: Ovo je itekako 6.0 specific. Prije je vecina non-free firmware-a bila u kernelu, od 6.0 je kernel potpuno free. Ako pogledas Debian wiki, vidjeces da su tutoriali napisani posebno za Squeeze a posebno za Lenny i starije verzije.[/quote]
mogla se zvati debian 6.0 laptop taj i taj problem s wireless?

nisi jos vidio desktop sa wireless karticom? Mogli bi ovako u nedogled. Moje misljenje je da je izuzimanje non-free firmware-a iz kernela koji dolazi uz DEBIAN 6.0 itekako on topic za temu koja se zove DEBIAN 6.0, dok je rasprava da li je fedora.org, ubuntu.org, slackware.org, bilosta.org bolja WEB STRANICA od debian.org WEB STRANICE ipak poprilicno off-topic za ovu temu.

Ako ti i dalje zelis raspravljati o tome, mozemo na nekoj drugoj temi. Ako imas neki problem konkretno sa Debianom 6.0, ili imas neki savjet, ili neki tutorial, bujrum ovdje.

nisi jos vidio desktop sa wireless karticom? Mogli bi ovako u nedogled. Moje misljenje je da je izuzimanje non-free firmware-a iz kernela koji dolazi uz DEBIAN 6.0 itekako on topic za temu koja se zove DEBIAN 6.0, dok je rasprava da li je fedora.org, ubuntu.org, slackware.org, bilosta.org bolja WEB STRANICA od debian.org WEB STRANICE ipak poprilicno off-topic za ovu temu.

Ako ti i dalje zelis raspravljati o tome, mozemo na nekoj drugoj temi. Ako imas neki problem konkretno sa Debianom 6.0, ili imas neki savjet, ili neki tutorial, bujrum ovdje.[/quote]
vidio sam :), imam upravo taj setup kod kuće, drugo kod čovjeka je laptop (tako je napisao).

Amare, vidi, tema je “debian 6.0 released”, normalno bi bilo da su odgovori tipa: “jupi”, “dočekasmo i taj dan”, “skinuto 6 milijardi u jednom danu”, “ne velja ništa”, “super je”, “ukinuli su nonfree firmware” “izdali su novi look” “nakon 13 godina zajedno sa novim releasom i web site je dobio novu verziju”… i da se nastavi dalje sa životom.

kakve veze ima sad neki specifičan debian 6.0 problem sa ovim topicom (jedino po debian 6.0 stringu), kao npr kako si naštimati wireless na novom debianu ako je mrežna broadcom itd itd? (da me rem pogrešno ne shvati, samo dajem primjer, nije frka malo uletiti klizeći, svi to radimo)

zamisli sad ja napišem temu “izašao ubuntu 10.10”, i onda se 6 miliona ljudi javlja na tu temu sa svojim problemima sa tom verzijom itd, jedan kaže kako naštimati compiz na 6.0, drugi kaže kako naštimati lamp na 10.10. treći ovo peti deseti ono

tebi jedno uredu da se piše a drugo nije, i sad galamiš da ti je jedno kao offtpic a drugo nije (nikom ništa), što bi rekli, niđe veze.

OK, OK, najbolje da jednostavno otvorite novu temu za specifične probleme i eventualno zdrmajte link ovdje ako je potrebno.
@amar i @nidla, udrite po PM-ovima.

Evo jos jedan klizeci start:D
Izgleda da sam “mozda zaboravio” napisati da je mrezna Realtek 8192SE (izgleda da je ovo SE bitnije nego sam mislio). I nasao sam neko (tada sam mislio) rjesenje koje je izgledalo ovako:

cd ~
mkdir Realtek
cd Realtek
wget http://launchpadlibrarian.net/33927923/rtl8192se_linux_2.6.0010.1012.2009.tar.gz
tar -xvzf rtl8192se_linux_2.6.0010.1012.2009.tar.gz
cd rtl8192se_linux_2.6.0010.1012.2009
make
sudo su
make install

modprobe r8192se_pci
iwconfig

Medjutim sve sto se desi je da se komp zaledi pri bootu. I onda malo proguglam i nadjem ovo:

http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=5&t=57767

Sto povlaci cinjenicu da se “moram vratiti” na Ubuntu koji radi perfektno … i dodje mi da zbog ovog problema u drugoj Deb vs Ubu temi napisem “Ubuntu je za Debian… DEBIAN!” :smiley:

Izvinjavam se jos jednom na offtopicu. Mozemo naravno otvoriti i posebnu temu za ovo :smiley:

@Rem

ma problema sigurno ima, tu smo da ih rjesavamo. Ne moras otvarati novu temu. Problem je ovdje u Network Manageru. Za sada mozes ili koristiti neki drugi paket umjesto Network Managera ili konfigurisati mrezu rucno u /etc/network/interfaces. U oba slucaja treba da uklonis network manager.

EDIT: pretpostavljam da si ovo pogledao, za svaki slucaj: http://wiki.debian.org/rtl819x

[quote=Rem]…

Sto povlaci cinjenicu da se “moram vratiti” na Ubuntu koji radi perfektno … i dodje mi da zbog ovog problema u drugoj Deb vs Ubu temi napisem “Ubuntu je za Debian… DEBIAN!” :D[/quote]
Hehe, ne nužno :smiley:

Nakon problema koje sam lično imao sa Network Manager-om, i na Ubuntu i na Debian prva stvar koja nakon instalacije leti van, i to bez pitanja i provjere radi li sada ili ne: Network Manager.

Usput, ako ti Ubuntu radi perfektno, zašto bi prešao na Debian ili bilo koju drugu distro? Znatiželja ili…?

[quote=meho_r][
Usput, ako ti Ubuntu radi perfektno, zašto bi prešao na Debian ili bilo koju drugu distro? Znatiželja ili…?[/quote]
Da to te htjedoh i ja pitati :), kao zakleti protivnik Ubuntua, fakat ako ti sve radi onda ostavi.

Never change your running system.

@Amar

Ne vjerujem da je problem u Network Manageru jer je covjek na linku kojeg sam postavio imao isti problem i dobio isti savjet kao sto je tvoj i nije radilo:D Onaj link na wiki.debian sam probao ali u repoima nema podrske za 8192se koja je kod mene (ovo SE neka pravo jaka stvar) odnosno nema modula 8192se_pci

@meho_r & Amar
Sto bi presao na Debian ako Ubuntu radi perfect? Pa vjerovatno cisto znatizelja, djelom izazvana onom raspravom Debian vs Ubuntu. I samo za zapisnik ovo mi je prva verzija Ubuntua koju “zauprave” koristim osim 8.04 koju sam samo probao. Prije toga koristio Mandrivu i onda jedno duze vrijeme na sistemu gospon Gatesa da bi se sad opet vratio u freeworld:D