Debian releases when it is ready!
Dakle, to je okvirni datum, a zakašnjenja od par mjeseci su vrlo moguća.
Od planiranih novina tu su:
Grafička instalacija, Linux kernel 2.6.1x za sve arhitekture, amd64 port, Xorg 7.x.x, XGL, KDE 3.5.x, GNOME 2.16/2.18, GCC 4.1.x, OpenOffice.org 2.x.x, skup paketa prevedenih na bosanski jezik (Bosanski desktop) i mnoge druge.
To mi se i ne svidja kod debian-a, posle instalacije ma ti si covjece u … moras sve updatet. Uredu je imat sve al distro ne izbacivat po 3godine to nije po meni normalno. To nije sad prica stabilnost ovo ono … ma nije tako. Slack je mozda stabilnost, i opet imas par stvari koje su stare al rade sigurno (2.4 kernel) al je obecano da ce bit 2.6 (default) u novoj verziji, al i slack kad tek koji je eto ono “bare” da kazem moras updatat mnoge stvari. To je vec stabilnost, dok debian dobro nisam skonto, al po mom nema se tu sta skontat, to je opsto pretjerivanje.
[quote]Od planiranih novina tu su:
Grafička instalacija, Linux kernel 2.6.1x za sve arhitekture, amd64 port, Xorg 7.x.x, XGL, KDE 3.5.x, GNOME 2.16/2.18, GCC 4.1.x, OpenOffice.org 2.x.x, skup paketa prevedenih na bosanski jezik (Bosanski desktop) i mnoge druge.[/quote]
Sto opet mozes sve imat sad sa istom distribucijom.
Mislim ako se sad si (al) fakat tolko ljen, il da zato treba cekat 18mjeseci onda ono … dobro.
[quote=AbsintheSyringe]Ja fakat nerazumijem te frajere.
To mi se i ne svidja kod debian-a, posle instalacije ma ti si covjece u … moras sve updatet. Uredu je imat sve al distro ne izbacivat po 3godine to nije po meni normalno. To nije sad prica stabilnost ovo ono … ma nije tako. Slack je mozda stabilnost, i opet imas par stvari koje su stare al rade sigurno (2.4 kernel) al je obecano da ce bit 2.6 (default) u novoj verziji, al i slack kad tek koji je eto ono “bare” da kazem moras updatat mnoge stvari. To je vec stabilnost, dok debian dobro nisam skonto, al po mom nema se tu sta skontat, to je opsto pretjerivanje.
[quote]Od planiranih novina tu su:
Grafička instalacija, Linux kernel 2.6.1x za sve arhitekture, amd64 port, Xorg 7.x.x, XGL, KDE 3.5.x, GNOME 2.16/2.18, GCC 4.1.x, OpenOffice.org 2.x.x, skup paketa prevedenih na bosanski jezik (Bosanski desktop) i mnoge druge.[/quote]
Sto opet mozes sve imat sad sa istom distribucijom.
Mislim ako se sad si (al) fakat tolko ljen, il da zato treba cekat 18mjeseci onda ono … dobro.[/quote]
Poredis 2 DVD-a distrubuciju s 2 CD-a distribucijom. Hajde malo opet prokontaj
2 DVD-a ili 2 CD-a nije bitno ako imaš dobru internet konekciju. Mislim da je rasprava otišla malo u pogrešnom pravcu. Koristio sam Debian jako dugo i ono što mogu reći je da oni paketi koji dođu na zvaničnoj distribiciji su jako stabilni. Za nekoga sa dialup-om ili bez internet konekcije (a ima i takvih u BiH), Debian je definitivno najbolji izbor. Plus, jako mi se sviđa Debian filozofija i volonterski community pristup razvoju distribucije. Također, Debian dolazi za dosta različitih arhitektura što možda nije od presudnog značaja, ali ako imaš PPC i hoćeš linux, najbolji online support će ti pružiti Debian forumi. I naravno, ne smije se zaboraviti apt-get, second best packet manager (nakon emerge-a, naravno).
Eh a sada malo o Etchu, jako bih volio da release zaista bude u decembru, mada sam jako skeptičan. Koliko je vremena prošlo od izlaska Woody-ja do izlaska Sarge-a? Stable Sarge se pojavio nekada prošle godine, nisam siguran tačno kada. Čini mi se da je period od godinu i po ipak prekratak za novi stable release.
Sapphire, ima li vijesti koje će arhitekture biti podržane sa releasom u decembru? Pretpostavljam x86 samo a ostali dosta kasnije.
Debian 2.0 - Hamm - ne znam datum izlaska, sredina 90-tih vjerovatno
Debian 2.1 - Slink - ne znam datum izlaska ali je dolazio sa kernelom 2.0.36 i podrškom za čak četiri procesorske arhitekture (i386, m68x i “nove” alpha i sparc)
Debian 2.2 - Potato - izašao 14. 08. 2000. Kernel 2.2.19 i podrška za dvije nove procorske arhitekture: PPC i ARM.
Debian 3.0 - Woody - izašao 19. 07. 2002. Kernel 2.2.20 ali sa opcijom instalacije 2.4 kernela. KDE 2.2 i GNOME 1.4 uključeni. Arhitekture, čak 10: x86, ia-64, alpha, sparc, ppc, arm, hp pa-risc, m68k, mips i ibm s/390.
Debian 3.1 - Sarge - trenutni stable release. Izašao 06. 06. 2005. Kernel 2.4.27 sa opcijom instalacije 2.6.8 kernela. Dodata podrška za AMD64 (unofficial).
Sudeći po ovome a i po odlaganju izlaska Sarge-a, čini mi se da je najmanje pola godine najavljivan pa odlagan release, ja ne bih očekivao Etch prije sredine 2007. godine.
[quote=Amar]2 DVD-a ili 2 CD-a nije bitno ako imaš dobru internet konekciju. Mislim da je rasprava otišla malo u pogrešnom pravcu. Koristio sam Debian jako dugo i ono što mogu reći je da oni paketi koji dođu na zvaničnoj distribiciji su jako stabilni. Za nekoga sa dialup-om ili bez internet konekcije (a ima i takvih u BiH), Debian je definitivno najbolji izbor. Plus, jako mi se sviđa Debian filozofija i volonterski community pristup razvoju distribucije. Također, Debian dolazi za dosta različitih arhitektura što možda nije od presudnog značaja, ali ako imaš PPC i hoćeš linux, najbolji online support će ti pružiti Debian forumi. I naravno, ne smije se zaboraviti apt-get, second best packet manager (nakon emerge-a, naravno).
Eh a sada malo o Etchu, jako bih volio da release zaista bude u decembru, mada sam jako skeptičan. Koliko je vremena prošlo od izlaska Woody-ja do izlaska Sarge-a? Stable Sarge se pojavio nekada prošle godine, nisam siguran tačno kada. Čini mi se da je period od godinu i po ipak prekratak za novi stable release.
Sapphire, ima li vijesti koje će arhitekture biti podržane sa releasom u decembru? Pretpostavljam x86 samo a ostali dosta kasnije.[/quote]
2 DVD ili 2 CD je JAKO BITNO prilikom izrade zvanicne distribucije. Jer moras da se brines za 17000+ paketa, umjesto 2/3000 ako me razumijes.
Sto se tice arhitektura, takodjer ista prica, Debian izdaje novu verziju U ISTO VRIJEME ZA SVE ARHITEKTURE. Sto se toga tice nema kasnjenja, nije ga nikad ni bilo. Nece biti nekih radikalnih novosti, dakle 11 arhitektura, u pripremi za buducnost su debian-kfreebsd i debian-hurd-i386, mada ovi nisu u planu za etch zbog nedostatka razvijatelja i drugih razloga.
Svima je veoma korisno to sto dobiju 2DVD-a puna svega i svacega!
Jednostavno - covijek uz Debian moze da provede dane citajuci LG koji dolazi uz njega !
Ili isprobavajuci desetak razlicitih programa za istu svrhu … u pozitivnom smislu - probate sve pa izaberete ono sto vam se svidja …
A o synaptic-u da ne pricam (apt) — prva liga!
Sve u svemu - moja omiljena distribucija! Nije samo problem internet konekcija kod skidanja, vec i dependencies , nestabilnost, ne znanje itd. A ako vec imate dobru konekciju - opet nema problema, samo dodate testing u respository i rock’n’roll !
sve zavisi… šta imaš (hardwer, mreža) i šta hoćeš od linux-a, tek se onda može govoriti valja li i ne valja neka distro…
idealno bi bilo da imaš najnoviji kde, gnome, OOo, kernel, “đuture” aplikacija, i naravno da je sve stabilno, jah i da ti pošalji na kućnu adresu lol, ali …
Ja sam novi u ovoj igri sa linux-om i ne poznajem ni jedanu drugu distribuciju sem Debijana
Jest da sam se namucio ali sve je ovo sada po mojoj zelji …idemo dalje
Za mene je Debian zakon …
Koristim Windows …eeee he—imam 45 godina … Da sam bogdom krenuo ranije imam posla do penzije
Pozdrav
Potpisujem to gore sto si reko, al ovo je pretjerivanje. Nije da je sigurno/stabilno i da je starije, posle 3godine u svijetu IT uopste je previse vremena te slobodno reci da je? Staro.
Pazite, ja ne govorim ista protiv Debain-a. Ja samo pricam o toj njihovoj nekoj stratigiji i to je to.
I samo za kolko CDova to nista u pravu, slackware dodje na 1cd-u. A meni ne treba ~1700 aplikacija, a i da mi treba ja cu si nabavit tih 1700 aplikacija.
Moje licno iskustvo sa Debianom je sledece. Prvi put dodir sa debian-om dedicated server za covjeka. Sve je to uredu, da odma nisam vidio da neke opce stvari kao sto su PHP su nevjerovatno stare, (recimo vecina skripti, aplikacija, nevazno cega zahtjeva 4.3 a bubam sad kod debiana je bila 3.x).
Da mi se isti taj frajer vratio u vise navrata da bi reko ovo mi ne radi, ovo ne radi, a sve je bilo radi updata! Da nako tri dana ne poludis i kazes ajd mjenjamo distro.
On oce radit nakon silnih updata, al jednostavno vecina nas nema nekad vremena pa ni zivaca sa nekim tako jednostavnim stvarima. Ja sam skoro bio sebi reko, odo promjenit distro, u sta cu vise promjenit odo reko na Debain. Nemojte me shvatit opet pogresno, al stvarno mi se ne svidja ta njihova filozofija koja je poprilicno “znana”.
Ono sto sam i u prvom postu htio da kazem je, ovo je pretjerivanje.
Ne nisi me shvatio. Ubuntu sam samo live probo i ono je potpuno … necu dat komentar. Nevazno, shvatas me pogresno, ja volim update-a, ja sam skroz update-an, et sad kad pogledas od kernela pa do software-a, ali pazi ono ja o cemu pricam nije update, vec pretjerivanje.
Znaci mozete sigurno i sami primjetit koliko je opo Debain sto se tice servera, ma u nulu, sad ce se neko napravit budala pa rec nije to server distro, na sto ja opet necu imat komentar.
Moja poenta je sledeca. Da debain pretjeruje sa tim, predugo se ceka. Znaci ti ako oces server … ako oces eto novu instalaciju … ako oces neznam sta ja. Debian fakticki nemozes odnijet DVD-ve i rec e ovu distro probaj. Mozes, al mu ponesi jos 2DVD-a updata.
Tri godine, pa to je besmisleno, to jos samo Microsoft radi. Znaci po meni, ta njihova strategija je absolutno absurdna.