Debian instalacija i CD-ovi

Dosad sam se maltretirao sa RedHat-om i SuSE-om, pa mislim da sada imam onaj minimum znanja da konacno probam Debian, jer me Linux privukao upravo kroz pricu o Debianu (a i ideja slobodnog softvera je najbolje implementirana u samom Debianu, cini mi se) . Ali nema veze to nego…
Malo sam citao o instalaciji pa sam skontao da mogu pokupiti 3 CD 3.0r1 to instalirati i imati pristojnu distribuciju. Naravno 3.0r1 je prilicno star pa sam onda malo citao dalje i skontao da je najbolje raditi kompletan upgrade na unstable kako bih, jel, imamo malo novije pakete. Medjutim problem je sto se za taj upgrade spominje cifra od 11 CD-ova, sto je previse i za download a bogami i za instalaciju jer nije mi potreban bas sav softver ikad napravljen za Debian.
Pitanje glasi: da li sam ja nesto pogresno skonto i imali kakav normalan nacin da se dodje do relativno svjezeg Debiana bez pedeset CD-ova. Download ili nabavka 2-4 CD-a nije problem, sve ostalo mi se cini nepotrebno jer nije problem skinuti sa neta paket koji mi je potreban. Dakle kako do Debiana sa recimo 4.3 X-ima, KDE 3.1, i sl.

Hvala unaprijed na odgovorima

http://www.knopper.net/knoppix-mirrors/

Nisam skonto taj link koji mi saljes. AKo mislis da probam Knopix, vec jesam i on je super ali meni treba prava HDD distribucija, koju bih svakodnevno koristio. Knopix je malo nezgrapan za to…
Ako si mislio nesto drugo ja nisam uspio skontati

[quote]Nisam skonto taj link koji mi saljes. AKo mislis da probam Knopix, vec jesam i on je super ali meni treba prava HDD distribucija, koju bih svakodnevno koristio. Knopix je malo nezgrapan za to…
Ako si mislio nesto drugo ja nisam uspio skontati[/quote]

Knoppix se moze instalirati na hard disk,a kad instaliras knoppix na hard disk dobijes debian :slight_smile: jednostavno, zar ne ? :slight_smile:

[quote]Nisam skonto taj link koji mi saljes. AKo mislis da probam Knopix, vec jesam i on je super ali meni treba prava HDD distribucija, koju bih svakodnevno koristio. Knopix je malo nezgrapan za to…
Ako si mislio nesto drugo ja nisam uspio skontati[/quote]

Knoppix se moze instalirati na hard disk,a kad instaliras knoppix na hard disk dobijes debian :slight_smile:

Ja sam ti poslao taj link jer je knoppix upravo ono sto ti treba, kombinacija stabilnih(starijih) i nestabilnih(novijih) paketa, mada kod ove rijeci " nestabilni" ne mislim da su stvarno nestabilni.Ako nemas nekih posebnih zelja, preporucio bih ti kao sto hamo kaze da instaliras knoppix na HD. Instalacija je vrlo jednostavna. Treba ti 2 Gb slobodnog prostora na HD-u.Poslije imas aptget pa instaliraj sta hoces, a vecinom su ti svi potrebni paketi vec tu. Konfiguracija hardvera je jednostavnija zato sto knoppix koristi red hatov alat za tu svrhu. Sve ostalo je debian. Instalacija je vrlo jednostavna. Pokreni knoppix kao i uvijek sa CD-a. U direktoriju /usr/local/bin/ se nalazi jedan programcic knx_hdinstall. Pokreni taj program kao root (sudo su) i slijedi uputstvima. Vecina je automatizirana , jedino pri particioniranju moras navesti zeljene podatke.
Ako je nesto nejasno - javi

Pa pravo smo skrenuli sa teme…momak pita šta kako i gdje sa Debian-om a vi o knoppix-u. Svaka čast knoppixu ali ja volim da imam kontrolu nad onim što ce biti na mom PC. Takav je i Debian. Dok hd instalacija knoppixa instalira nekih 2 GB gluposti koje nećeš mozda ni koristiš 2 puta. Drži se Debian-a kako si i zamislio.

Moje iskustvo:

1. Ja sam samo koristio samo prvi cd za instalaciju. Sasvim je bio dovoljan za default instalaciju ali sam bio prinuđen da dodam FTP/hhtp sources ( jer nisam imao ostale CD-ve )
  2. Cd-ve možeš jeftino da kupiš na http://www.cheeplinux.com/cat.pl?session_id=6e283360&page=woody3-0
  3. KDE3.x i Xfree 4.3.x su kod Debian-a u “test i nestablinoj fazi” mada
    funkcionišu kako treba. Postoji i backport za woody ( KDE 3.x ) ali ako ga
    instaliraš na taj način imaćeš problema kasnije sa dodavanjem apps-a jer libs koje su instalirane nisu kompatibilne jedne sa drugim. Inače URL koji
    moraš da upamtiš je www.apt-get.org
  4. Mali tip je da instaliraš zadnji kernel ( koji na žalost nije na Debian cd )
    poslije default instalacije ( 2.4.22 )

I to je to ( onako iz glave )…za ostalo “ponovo” pitaj
Sto se tiče drugih klonova Debian-a preporučujem Libranet koji možeš
da skineš sa www.libranet.com i to Klasičnu verziju koja je džaba !

Prije svega hvala svima na odgovorima.
Kao sto rekoh Knopix sam probao sa CD-a i odlican a prema onome sto sam mogao pronaci na netu instalacija na HDD se bas ne preporucuje osim za eksperimentisanje.
Sto se tice Debian-a i sam sam dosao do zakljucka da bi dobro bilo da probam samo instalirati prvi CD pa da se onda snalazim ali…
Libranet je izgleda bas ono sto mi treba, evo zapustio sam download-a pa sad ne mogu da docekam da zavrsi a izgleda da nece prije veceras ili mozda cak tek sutra. Elem vidjecemo…
Hvala jos jednom, posebno Sahbaz-u na otkrivanju trika sa Libranet-om

To je zastarjela informacija, najnovija verzija (20-i-neki juli) ima prerađenu hdinstall skriptu koja nema one bugove koji su se javljali u ranijim verzijama (konkretno ti bugovi su: instalirani sistem se bootao na njemačkom, a prebaciti na engleski se nije moglo iz GUIja i čini mi se da su neki fajlovi bili read-only a nisu smjeli biti; AFAIK više bugova su imale neke ranije verzije RPM baziranih distribucija :D)

Vec duze vrijeme koristim Debiana i stvarno je dobar pogotovo kad se naviknes na nedostatak admin alata i superioran paketni sistem. Ako stvarno zelis dobar debian najbolje je da nabavis sebi u ULKu Woody Debiana i obavezno svih 8 CDova jer ce ti trebati vjerovatno, instaliras sebi ono sto zelis, i onda bitne novije pakete kao sto su KDE, Xi i slicno skines sebi umjesto sa neta sa knoppix cda.
Nije bas jednostavno - treba ti cloop modul za kernel i onda montiras knoppix cd u /mnt i sa dpkg-repack prepakujes knoppix paket ponovo u deb.
To jeste mala zezancija, ali ako dodjes do brze ili jeftinije internet konekcije nema vise toga. Ali vjeruj ako nista sa debianom nema vise nikad zezancija oko ovisnosti paketa ili slicnih cudesa. Paketni sistem snova. Probaj - ako zapnes javi se tu smo da pomognemo.

Hm mislim da si nešto pomiješao:
http://www.freenet.org.nz/misc/knoppix-install.html
Meni ovo ne djeluje pretjerano komplikovano, a kao što rekoh od KNOPPIX 3.3 je još i jednostavnije od ovoga.

Nisam pomijesao - ti govoris o instalaciji KNOPPIXA na harddisk, a ja o instalaciji pravog Debiana, pa onda KDE-a 3.1 sa Knoppix CDa.

Inace, nisam relevantan za Knoppix - zadnji koji sam vidio je bio 3.1 i nije me se bas dojmio kad sam ga instalirao na harddisk - nisu problem bili samo bagovi nego i tona nepotrebnog softvera. Moze se sve to izbrisati ali je puno lakse instalirati bazu Debiana, pa onda polako ono sto treba. Glavna prednost Debiana je bar meni apsolutna kontrola nad instaliranim paketima, a sto se tice instalacije Knoppixa na hard, pa onda brisanja nije sve bas tako lagano. Lako je brisati aplikacije (apt-get remove --purge) ali ostadose biblioteke, pa onda treba vidjeti koje su orphan a koje ne i eto cirkusa…