Jedan veliki pozdrav svim “Linuxasima”. Rad sa racunarima mi nije nepoznat, iskljucivo windows ali sa linuxom sam do sada imao jako malo dodira tako da sam sto se tice toga okorijeli pocetnik Nadam se da cu ovde sa vama uci malo dublje u linuxov “kernel” i da ce te mi malo pomoci oko operacija, bar onih osnovnih. Unaprijed se zahvaljujem na savjetima Dakle, Poslije vrlo jednostavne instalacije ubuntu-a 10.10 koji je misteriozno pao poslije 2 dana bez ikakve najave ili “fatalne greske” nije se ponovo dao instalirati. Poslije instalacije tj. zadnjeg reboot-a izbacio je I/0 error(ne znam sada tacno) elem nejse, surfajuci po forumu trazeci korisne savjete negdje procitah da je Debian jako dobar i njega sada imam (Debian Mint 32-bit) na racunaru. Dakle nikakvih problema vezano za sami sistem i stabilnost ali…Potrebni su mi najosnovnije kratice jer se ne snalazim. Kako doci do informacija sistema, hardware-a? Kako skinuti Drivere za graficku karticu? Kako promijeniti layout tastature? Kako kreirati kraticu hard diska na desktopu? Kako ukinuti password koji trazi za svaku promjenu na sistemu ili instalaciju? Inace svi savjeti su dobrodosli. To je trenutno sto mi pada na pamet, jos jednom unaprijed zahvalan:)
Maticna Asus M2N-MX SE PLUS
AMD Athlon Dual Core 2.61
Nvidia GeForce 8500 GT