Debian pomoc

Jedan veliki pozdrav svim “Linuxasima”. Rad sa racunarima mi nije nepoznat, iskljucivo windows ali sa linuxom sam do sada imao jako malo dodira tako da sam sto se tice toga okorijeli pocetnik :slight_smile: Nadam se da cu ovde sa vama uci malo dublje u linuxov “kernel” i da ce te mi malo pomoci oko operacija, bar onih osnovnih. Unaprijed se zahvaljujem na savjetima :slight_smile: Dakle, Poslije vrlo jednostavne instalacije ubuntu-a 10.10 koji je misteriozno pao poslije 2 dana bez ikakve najave ili “fatalne greske” nije se ponovo dao instalirati. Poslije instalacije tj. zadnjeg reboot-a izbacio je I/0 error(ne znam sada tacno) elem nejse, surfajuci po forumu trazeci korisne savjete negdje procitah da je Debian jako dobar i njega sada imam (Debian Mint 32-bit) na racunaru. Dakle nikakvih problema vezano za sami sistem i stabilnost ali…Potrebni su mi najosnovnije kratice jer se ne snalazim. Kako doci do informacija sistema, hardware-a? Kako skinuti Drivere za graficku karticu? Kako promijeniti layout tastature? Kako kreirati kraticu hard diska na desktopu? Kako ukinuti password koji trazi za svaku promjenu na sistemu ili instalaciju? Inace svi savjeti su dobrodosli. To je trenutno sto mi pada na pamet, jos jednom unaprijed zahvalan:)

Maticna Asus M2N-MX SE PLUS
AMD Athlon Dual Core 2.61
Nvidia GeForce 8500 GT

[quote=carobnjak33]Jedan veliki pozdrav svim “Linuxasima”. Rad sa racunarima mi nije nepoznat, iskljucivo windows ali sa linuxom sam do sada imao jako malo dodira tako da sam sto se tice toga okorijeli pocetnik :slight_smile: Nadam se da cu ovde sa vama uci malo dublje u linuxov “kernel” i da ce te mi malo pomoci oko operacija, bar onih osnovnih. Unaprijed se zahvaljujem na savjetima :slight_smile: Dakle, Poslije vrlo jednostavne instalacije ubuntu-a 10.10 koji je misteriozno pao poslije 2 dana bez ikakve najave ili “fatalne greske” nije se ponovo dao instalirati. Poslije instalacije tj. zadnjeg reboot-a izbacio je I/0 error(ne znam sada tacno) elem nejse, surfajuci po forumu trazeci korisne savjete negdje procitah da je Debian jako dobar i njega sada imam (Debian Mint 32-bit) na racunaru. Dakle nikakvih problema vezano za sami sistem i stabilnost ali…Potrebni su mi najosnovnije kratice jer se ne snalazim. Kako doci do informacija sistema, hardware-a? Kako skinuti Drivere za graficku karticu? Kako promijeniti layout tastature? Kako kreirati kraticu hard diska na desktopu? Kako ukinuti password koji trazi za svaku promjenu na sistemu ili instalaciju? Inace svi savjeti su dobrodosli. To je trenutno sto mi pada na pamet, jos jednom unaprijed zahvalan:)

Nvidia GeForce 8500 GT[/quote]

1. Informacije o hardware uglavnom se mogu dobiti putem terminala, npr. cat /proc/cpuinfo, cat /proc/meminfo itd., ali pretpostavljam da, za početak, GUI ne bi bio loš. Stoga, instaliraj program hardinfo. Pokrećeš ga sa: Alt+F2 > hardinfo. Nisam siguran, ali Mint ima nekih svojih dodatnih alata, pa pregledaj, možda već ima nešto za tu svrhu.

2. Za tastaturu: System > Preferences > Keyboard. Zatim u sekciji “Layout” štimaš šta i kako želiš. Možeš podesiti više layout-a, te definisati kraticu (Layout > Options > Key(s) to change layout), poput dva Alt-a ili neku drugu kombinaciju koja će “šaltati” različite layout-e.

3. Alternativa za kreiranje kratice do hard-diska na Desktop-u jeste da se prikažu svi mount-ovani uređaji na Desktopu (CD, USB stick itd.). Ovo se štima kroz gconf-editor: Pritisni Alt+F2, zatim ukucaj gconf-editor. Sada tražiš sljedeće: apps > nautilus > desktop > volumes_visible. Ova opcija treba biti aktivna.

4. Nikad, nikad i nikad ne isključivati password za promjenu sistemskih postavki.

I nemas Debian nego Linux Mint.

Za ovakve savjete ti forum i nije najbolje mjesto. Ovdje ces lako rijesiti neki specifican problem ali ono sto ti trazi je beginners crash course. Dakle od nule. Najbolje ti je da nadjes neku knjigu i lagano poglavlje po poglavlje.

P.S. ne iznenadjuje me sto ti je Ubuntu nakon dva dana misteriozno pao. Desavaju se takve stvari sa Ubuntuom :slight_smile:

Evo da preduhitrim vedrana :slight_smile:
@carobnjak33 Prosvrljaj malo po ovom siteu:
http://start.linux.org.ba/Početna_stranica

[quote=carobnjak33]Jedan veliki pozdrav svim “Linuxasima”. Rad sa racunarima mi nije nepoznat, iskljucivo windows ali sa linuxom sam do sada imao jako malo dodira tako da sam sto se tice toga okorijeli pocetnik :slight_smile: Nadam se da cu ovde sa vama uci malo dublje u linuxov “kernel” i da ce te mi malo pomoci oko operacija, bar onih osnovnih. Unaprijed se zahvaljujem na savjetima :slight_smile: Dakle, Poslije vrlo jednostavne instalacije ubuntu-a 10.10 koji je misteriozno pao poslije 2 dana bez ikakve najave ili “fatalne greske” nije se ponovo dao instalirati. Poslije instalacije tj. zadnjeg reboot-a izbacio je I/0 error(ne znam sada tacno) elem nejse, surfajuci po forumu trazeci korisne savjete negdje procitah da je Debian jako dobar i njega sada imam (Debian Mint 32-bit) na racunaru. Dakle nikakvih problema vezano za sami sistem i stabilnost ali…Potrebni su mi najosnovnije kratice jer se ne snalazim. Kako doci do informacija sistema, hardware-a? Kako skinuti Drivere za graficku karticu? Kako promijeniti layout tastature? Kako kreirati kraticu hard diska na desktopu? Kako ukinuti password koji trazi za svaku promjenu na sistemu ili instalaciju? Inace svi savjeti su dobrodosli. To je trenutno sto mi pada na pamet, jos jednom unaprijed zahvalan:)

Nvidia GeForce 8500 GT[/quote]
ubuduće razgodi ovo pitanje na više pitanja/tema

promjena tastature (naravno imaš i gui način preko kde kontrol centra i gnome kontrol centra)

najbrže

pritisni

Alt + F2

kucaj neku od ove tri linije po želji

setxkbmap us
setxkbmap ba
setxkbmap hr

driveri za grafičku

zavisno od distribucije, otvoriš www.google.ba i kucaš ime distribucije + nvidia, tu ćeš uglavnom naletiti kako je najbolje da instaliraš drivere za tu distro

to ti je lako odraditi na mint/ubuntu, klikneš na drivers manager i samo odabereš driver, apliciraš i rebootaš

listanje uređaja

u terminalu kucaj

sudo lspci
sudo lsusb

kako raditi na sistemu bez promptanja u/p za sistemske izmjene

naravno google is your friend

http://www.google.ba/search?aq=0&oq=sudo+without&sourceid=chrome&client=ubuntu&channel=cs&ie=UTF-8&q=sudo+without+password

http://maestric.com/doc/unix/ubuntu_sudo_without_password

aldin@home:~$ sudo su - [sudo] password for aldin: root@home:~# visudo

[quote]# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL[/quote]
ili da se logiraš kao root user i onda ti je sve ravno do mora, ali mojne šta obrisat što ne treba :smiley: :wink:

Evo o ovome sam govorio :wink:

system info

VGA drivers

Momci svaka cast, pomogli ste mi puno za pocetak, nemam rijeci ( gajba pive od mene :wink: ).

@ Amar: U pravu si drug da je Linux mint , ma da je oznacen kao Debian Mint na oficijelnoj stranici, drago mi je da bar neki linux radi kod mene :). Ako imas neku stranicu ili E knjigu Za okorijele pocetnike poput mene parat da ne Googlam. Ne bjezim od toga da mi je prijeko potrebno. Engleski i Njemacki, nas jezik, svejedno (sa kineskim se jos ne snalazim). Hvala na savjetima :slight_smile:

@Meho_r: Vidim da Mint ima dosta kratica putem menu-a i kontrolnog centra i ako se moze putem vizualnih linkova nesto uraditi bilo bi dobro, bar da za pocetak to naucim, prije nego sto terminal pocnem koristiti. gconf-editor. Sada tražiš sljedeće: apps > nautilus > desktop > volumes_visible. Pregledao, kvacica je tu ali nema hard diskova. ( 3 su fizicka). Sto se tice tastature, ferceraju sva slova samo je problem ET(@). Komanda na Win je CTRL+ALT+V. Koja je na Linuxu?

@Wizz: Super stranica, hvala opet, prelistam je u sto skorijem vremenu.

@Aldin(Nidla): Mrzilo me drug da za svako pitanje otvaram novu temu, pitanja nisu specificna nego globalna tako da nema potrebe za raspravom zar ne :slight_smile: Google is the best friend, allways was :wink: Nije mi bas pomoglo u trazenju drivera za Linux(Mint). Nvidia pruza drivere za Linux 32-bit samo ih Mint ne instalira ili to nisu ti. Third Party Providers isto nisu nista ponudili ili ja nisam znao “vidjeti”. Kako putem menua doci do osnovnih informacija? Da li se update drivera radi sam ili ga ja moram aktivirati ako, kako? Tu bih trebao malu pomoc.

Znam da sam pegla ali eto, ako vam nije mrsko, pocetnicka muka je teska :slight_smile: (gajba pive sa pocetka posta stoji)

Probaj sa Places > Computer, pa klik na particiju u lijevom dijelu prozora. Moguće je da nije mount-ovana, pa je zato nema na Desktop-u. Također, možeš ubaciti neki CD da vidiš hoće li se pojaviti na Desktop-u.

Što se tiče @, probaj AltGr+v.

Zapravo sad imaju dva Minta, jedan baziran na ubuntu drugi na debian tako da to nekoga ne buni. Sve su razliciti projekti.
http://www.linuxmint.com/download.php
http://www.linuxmint.com/download_lmde.php
http://debian.org
http://www.ubuntu.com

[quote=carobnjak33]@Aldin(Nidla): Mrzilo me drug da za svako pitanje otvaram novu temu, pitanja nisu specificna nego globalna tako da nema potrebe za raspravom zar ne :slight_smile: Google is the best friend, allways was :wink: Nije mi bas pomoglo u trazenju drivera za Linux(Mint). Nvidia pruza drivere za Linux 32-bit samo ih Mint ne instalira ili to nisu ti. Third Party Providers isto nisu nista ponudili ili ja nisam znao “vidjeti”. Kako putem menua doci do osnovnih informacija? Da li se update drivera radi sam ili ga ja moram aktivirati ako, kako? Tu bih trebao malu pomoc.

Znam da sam pegla ali eto, ako vam nije mrsko, pocetnicka muka je teska :slight_smile: (gajba pive sa pocetka posta stoji)[/quote]
ne pijem, čak šta više, za zabranu sam toga :slight_smile: tako da mi je ova ponuda nemoralna :slight_smile:

odeš na nvidia.com, skineš, iskompajliraš driver

start
prisneš Ctrl + Alt + F1
logiraš se
sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo apt-get install apt-get install build-essential linux-headers-uname -r
cd Downloads
chmod + x NVIDIA-Linux-x86-260.19.29.run
./NVIDIA-Linux-x86-260.19.29.run

ako sve prođe ok

sudo /etc/init.d/gdm start

[quote=nidla][quote=carobnjak33]@Aldin(Nidla): Mrzilo me drug da za svako pitanje otvaram novu temu, pitanja nisu specificna nego globalna tako da nema potrebe za raspravom zar ne :slight_smile: Google is the best friend, allways was :wink: Nije mi bas pomoglo u trazenju drivera za Linux(Mint). Nvidia pruza drivere za Linux 32-bit samo ih Mint ne instalira ili to nisu ti. Third Party Providers isto nisu nista ponudili ili ja nisam znao “vidjeti”. Kako putem menua doci do osnovnih informacija? Da li se update drivera radi sam ili ga ja moram aktivirati ako, kako? Tu bih trebao malu pomoc.

Znam da sam pegla ali eto, ako vam nije mrsko, pocetnicka muka je teska :slight_smile: (gajba pive sa pocetka posta stoji)[/quote]
ne pijem, čak šta više, za zabranu sam toga :slight_smile: tako da mi je ova ponuda nemoralna :)[/quote]
Možda je čovjek mislio na bezalkoholno pivo. :smiley:

Zar 0% ne dolazi u kartonu, jos je nisam vidio u gajbi :smiley:

[quote=meho_r][quote=nidla][quote=carobnjak33]@Aldin(Nidla): Mrzilo me drug da za svako pitanje otvaram novu temu, pitanja nisu specificna nego globalna tako da nema potrebe za raspravom zar ne :slight_smile: Google is the best friend, allways was :wink: Nije mi bas pomoglo u trazenju drivera za Linux(Mint). Nvidia pruza drivere za Linux 32-bit samo ih Mint ne instalira ili to nisu ti. Third Party Providers isto nisu nista ponudili ili ja nisam znao “vidjeti”. Kako putem menua doci do osnovnih informacija? Da li se update drivera radi sam ili ga ja moram aktivirati ako, kako? Tu bih trebao malu pomoc.

ne pijem, čak šta više, za zabranu sam toga :slight_smile: tako da mi je ova ponuda nemoralna :)[/quote]
Možda je čovjek mislio na bezalkoholno pivo. :D[/quote]
to je marketinški trik, 0% nije 0% :slight_smile: