Debian testing - looks good ;)

e onda ćemo se dogovoriti da kada pričamo o desktopu debian ne može ući u uži izbor za preporuke :wink:

p.s.
nekada davno up to date pidgin na stable verziji nije mogao meda… http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6062[/quote]

Debian Stable nikad nije bio uzi izbor za desktop :smiley: Slackware stable je light years ispred a izadje jednom godisnje (il vise) :smiley:

[quote=adioe3][
Debian Stable nikad nije bio uzi izbor za desktop :smiley: Slackware stable je light years ispred a izadje jednom godisnje (il vise) :D[/quote]

Jašta, makar ne za raju koja nije totalka operisana od OS-a – za ove operisane Stable može biti idealan izbor. Za sve više level-e od nultog: Testing+.

Stable mozda moze u nekoj usko kontrolisanoj firmi dje ima neka jedna aplikacija koja se vrti i s kojom treba da radis. Za sve ostalo tu je MasterCard.

Debian Stable generalno bude dobar za servera onu godinu kad izađe. Al i čak i tako outdated distribucija zna doći sa totalno lame pi*darijama, kao što je npr. u Squeeze došao PostgreSQL linkan sa libedit umjesto libreadline (psql “guta” “naša” slova), gdje sam ja jedno mjesec dana mislio da mi nešto sa terminalom nije u redu.

[quote=meho_r][quote=adioe3][
Debian Stable nikad nije bio uzi izbor za desktop :smiley: Slackware stable je light years ispred a izadje jednom godisnje (il vise) :D[/quote]

Jašta, makar ne za raju koja nije totalka operisana od OS-a – za ove operisane Stable može biti idealan izbor. Za sve više level-e od nultog: Testing+.[/quote]

:slight_smile: osjecam se ugrozeno odnosno totalka ili 0 ikao nekako uspijem da koristim debian vec vise od 10 godina privatno za sve potrebe od programiranja do mulitmedija bez ikad i jednog problema, mora da je do mene ili bas do debiana , sta radim pogresno :slight_smile: ??? mozda bi trebao da reinstaliram pc svakih 6 mj a ne 3-5 godina da bi imao buggy system lafo “uptodate”, mozda bi trebao da provodim noci debugirajuci test pakete, mozda bi …neka :slight_smile:

@adise, ima objasnjenje i ta to
http://blog.endpoint.com/2011/08/debian-postgres-readline-psql-problem.html

kad nesto kod debiana ne funkcionise onda je to za vase dobro :slight_smile:

Trebate se prestati referencirati na debian stable kad je rijec o desktopu. To je kao da pricamo o ubuntu, a netko se referencira na LTS ako nije eksplicitno navedeno.

opet rasprava ciji je veci…

fakat, dosadno malo postaje, cak i meni :slight_smile:

ocigledno je da razliciti ljudi imaju razlicite potrebe i razlicita ocekivanja od desktop distribucije. pa tako je nekome i Debian Stable sasvim ok za desktop distro. Nekome opet trebaju najnoviji paketi svega i svacega. Razliicte potrebe --> razlicite desktop distribucije.

Nego, hajd da se vratimo originalnoj temi, novi Debian, utisci, recenzije i slicno.

[quote=die7][quote=meho_r][quote=adioe3][

Jašta, makar ne za raju koja nije totalka operisana od OS-a – za ove operisane Stable može biti idealan izbor. Za sve više level-e od nultog: Testing+.[/quote]

:slight_smile: osjecam se ugrozeno odnosno totalka ili 0 ikao nekako uspijem da koristim debian vec vise od 10 godina privatno za sve potrebe od programiranja do mulitmedija bez ikad i jednog problema, mora da je do mene ili bas do debiana , sta radim pogresno :slight_smile: ??? mozda bi trebao da reinstaliram pc svakih 6 mj a ne 3-5 godina da bi imao buggy system lafo “uptodate”, mozda bi trebao da provodim noci debugirajuci test pakete, mozda bi …neka :)[/quote]

Ne radiš ništa pogrešno, naprotiv :slight_smile: Samo konstatacija da mnogo korisnika (avanturista?) za desktop preferira Testing ili Unstable zbog svježijih paketa, ali i zbog, za neke jaaako značajnog bonusa: rolling thingy-ja (i meni je već davno dojadilo instalirati svakih 6 mjeseci nove verzije OS-a). E kad eksperimentisanje i ganjanje novih verzija x-a i y-a (često više flashy nego fleshy) izhlapi, Stable je, kazao bih, idealka.

U vezi “nultog” level-a, to ti je ono, znaš, instaliraš OS liku koji je antitalenat što se kompjutera tiče i samo hoće da sve radi na prvi klik, e da bi i ti i on(a) bili rahat narednih nekoliko godina, Stable je zakon. Što ne znači da nije zakon i za likove koji su, poput tebe, negdje level 80+ ili slično, naravno :wink:

[quote=die7]
:slight_smile: osjecam se ugrozeno odnosno totalka ili 0 ikao nekako uspijem da koristim debian vec vise od 10 godina privatno za sve potrebe od programiranja do mulitmedija bez ikad i jednog problema, mora da je do mene ili bas do debiana , sta radim pogresno :slight_smile: ??? mozda bi trebao da reinstaliram pc svakih 6 mj a ne 3-5 godina da bi imao buggy system lafo “uptodate”, mozda bi trebao da provodim noci debugirajuci test pakete, mozda bi …neka :slight_smile:

)[/quote]

zavisi šta sve od debian paketa koristiš, evo vidiš recimo gmail bi te šuko za browser :wink:

možda programiraš u bashu a ne u qt4 :wink:

možda imaš http://www.xmms.org/ za media player a ne neki amarok što se kači na wikipediu itd

:wink:

ja sam jetru ostavio u takvim raspravama… kad miješamo kruške i jabuke :slight_smile:

ja sam jetru ostavio u takvim raspravama… kad miješamo kruške i jabuke :)[/quote]
Samo bez sekirancije nidla :slight_smile:

ja sam jetru ostavio u takvim raspravama… kad miješamo kruške i jabuke :)[/quote]
Samo bez sekirancije nidla :)[/quote]

hehe, nadošo sam i ja u neka doba na to :wink:

Hajmo mi na glavnu raspravu. Znam samo da cu staviti xfce na njega ako odluce nastaviti sa gnome3. Ali stable mi ne koristi ni za sta trenutno osim da mi stoji na kucnom serveru pa mi i ne treba graphical desktop environment. Jedino ako budem isao na dekstop sa njim. Inace me ne nervira da imam pokoju verziju paketa za decimalu ispod. Kompajlirao sam iz source-a najnovije stvari i znam da mi je to vise problema donijelo nego koristi. Volim novo, ali se ne bih bas nazvao avanturistom nego vise gonjam neku nadu da ce novo mozda postati bolje.