Debian vs. Ubuntu

Updatujem stvari kojima mislim da treba update. Inace ne updatujem redovito uopce. Jednom mjesecno mozda, kad mi se cefne.

Ja trenutno update radim dnevno jer je Testing već odavno dosta siguran. Posebice sada kad je freeze i kad samo dolaze zakrpe. Doduše, desilo mi se prije jedno godinu dana da je gtk imao bug zbog kojeg nisam mogao markirati / otvoriti datoteke u PCManFM ili Thunar. I trajalo je dugo dok to nisu riješili. gtk to nije htio ispraviti, pa su drugi se prilagodili tome i sami ispravili.

Problema velikih i nema kad se redovito dodaju nove stvari “na kašiku” (osim možda kernel, X.org i sl., ali to su toliko kritične stvari da se brzo isprave). Problema velikih može nastati kada odjednom krene veliki update, što će se vjerovatno desiti kada se “otopi” Testing. A kad ostanete na “squeeze”, imat ćete ustvari stable, tako da se tu ne može desiti ništa strašno. Prvih mjesec dana pretpostavljam da će se dosta toga “preliti” iz Sida u Squeeze (već sad ima puno novijih verzija). To doduše ne mora značiti da će biti strašnih stvari, ali iskreno mi se ne da trenutno smagati sa greškama kao da libpam odjednom ne radi, pa se ne mogu logovati.

Naravno, uvijek ima snapshot paketa iz ranijih datuma, pa se paketi mogu vratiti.

Kao što sam ranije rekao, dosad nisam imao čast doživjeti taj prijelaz kad Testing dobije nove pakete, pa nemam ličnog iskustva (nisam prije imao Internet, pa sam samo bio na Stable). Kad sam počeo koristiti Squeeze (novembar 2009.), nije recimo bilo proprietary nvidia drivera za .30 i .32 kernel, već je ostala stara verzija za .26. I to je jedno 3-4 mjeseca tako bilo ako se ne varam. Naravno, to je dio non-free pa baš i nije prioritet kod Debiana. Nisu to strašne stvari, ali trenutno imam samo ovaj laptop koji mi treba za rad, pa mi se ne da bočiti s tim.

Ah da, isto vrijedi: što više paketa, više mogućnosti za greške. Tako da će vjerovatno neko ko ima nabrijani KDE sa svim mogućim programima instaliranim prije naletjeti na grešku nego ja koji imam Openbox i samo ono što mi treba. Jur majlidž mej veri što bi rekli :slight_smile:

Pa rekao sam to vec u svom 4-om postu. Zato sam ga skinuo i zasad radi fino. Malo me driveri za wireless namucili ali napravio sam.

Sorry, kasno sam vidio. :slight_smile:

Uradio sam full update, zasad ne vidim da se ista pokvarilo, ostavio sam originalne .conf fileove pa ako bude neki gluposti javim. Sve u svemu, mislim da ce ovo biti fin stabilan release.

http://lists.debian.org/debian-devel-announce/2011/01/msg00003.html

Kome je mrsko da cita Realease update:

Debian Squeeze bi trebao zvanicno preci u stable release u nedjelju, 06. 02. 2011.

excellent :slight_smile:

[quote=Amar]Kome je mrsko da cita Realease update:

Debian Squeeze bi trebao zvanicno preci u stable release u nedjelju, 06. 02. 2011.[/quote]
Nemoj dezinformisati ljude. Tacnije za vikend 6 ili 7 februara (veljace) 2011 :smiley:

[code]Paket suqeeze current

linux-base 2.6.32-30 2.6.37
mysql-server 5.1.49-3 5.5.8
postgresql 8.4.5-0 9.0.2
apache2 2.2.16-16 2.2.17
php5 5.3.3-7 5.3.5
vim 7.2.445 7.3
emacs 23.2+1-7 23.2
nano 2.2.4-1 2.2.6
python 2.6.6-3 2.7.1
python3 3.1.3-12 3.1.3
sun-java6-sdk 6.22-1 6.23
tomcat6 6.0.28-9 7.0.6
bash 4.1-3 4.1
perl 5.10.1-17 5.12.2
openssh 5.5p1 5.6p1
openssl 0.9.8.o 1.0.0c
gcc 4.4.5 4.5.2
grub 1.98 1.98
xorg-server 1.7.7 1.93
gnome 2.30+7 2.32
kdebase 4.4.5 4.5.5
OpenOffice 3.2.1 3.2.1[/code]
Neki paketi koji su meni bitni.

Dakle, nije cutting edge, imao bih tu par zamjerki, posebno postgresql i tomcat, ali kao uvijek bitnija mi je stabilnost.
Kernel i onako kompajliram sam tako da meni ne igra neku ulogu verzija koja dolazi uz distro.

[quote=Rem][quote=Amar]Kome je mrsko da cita Realease update:

Debian Squeeze bi trebao zvanicno preci u stable release u nedjelju, 06. 02. 2011.[/quote]
Nemoj dezinformisati ljude. Tacnije za vikend 6 ili 7 februara (veljace) 2011 :D[/quote]
Heheh, ok, ja nekako uzimam worst case scenario.

Hehe, nadam se. Ja sam udrobio poprilično što se paketa tiče, pa imam nešto malo iz unstable, malo iz experimental, malo iz source… Ako se ništa ne skrši ni nakon 6 ili 7… aprila, e onda je muško :wink:

zato <3 rolling release

Hehe, nadam se. Ja sam udrobio poprilično što se paketa tiče, pa imam nešto malo iz unstable, malo iz experimental, malo iz source… Ako se ništa ne skrši ni nakon 6 ili 7… aprila, e onda je muško ;)[/quote]
Hehe, ima i u mene svacega samo nisam mjesao stable i unstable sa testing. Grub je malo poblesavio. Ne dopusta gfx mode. Izbaci neke greske u djelicu sekunde, ne vidim nista. I ne ucitava mi odmah neke openGL gluposti pri bootanju nego moram restartat gdm. Ali nista da se krahnulo.

Head tilted to the right or to the left? :smiley:

hmm ako bolje razmislim oboje , ali neka ostane ovako (realnost) lol

http://wiki.debian.org/ReleasePartySqueeze

Nemam namjeru da pocnem politicku raspravu ili slicno ali ovo sa RS mi nije logicno nikako.

[quote=Rem]http://wiki.debian.org/ReleasePartySqueeze

Nemam namjeru da pocnem politicku raspravu ili slicno ali ovo sa RS mi nije logicno nikako.[/quote]
Paaaaa, valjda znaš da neki ljudi RS smatraju suverenom i nezavisnom državom. Ali ipak, možda si trebao prijaviti bug.

Pa pravit ce ljudi i dodali se na listu. I don’t see the illogic part. http://wiki.debian.org/ReleasePartySqueeze#Addyourcity