layeredtech nemoj koristiti upravo iz razloga koje je Labud naveo. Da mogu - ja bi na svojim serverima blokirao citav LT-IP-range.
GoDaddy je dobar. Kakvi su im serveri i da li su tebi ( kao americkoj firmi ) pristupacne cijene - to moras sam odluciti. Moram priznati da im je Customer Support daleko najjaci. Imao sam “posla” sa njima u vezi domena i predobri su. SuSE nemoj stavljati na serversku mashinu. To ti je preporuka dugogodisnjeg SuSE korisnika. Radije uzmi Debian i skontaj ga
layeredtech nemoj koristiti upravo iz razloga koje je Labud naveo. Da mogu - ja bi na svojim serverima blokirao citav LT-IP-range.
GoDaddy je dobar. Kakvi su im serveri i da li su tebi ( kao americkoj firmi ) pristupacne cijene - to moras sam odluciti. Moram priznati da im je Customer Support daleko najjaci. Imao sam “posla” sa njima u vezi domena i predobri su. SuSE nemoj stavljati na serversku mashinu. To ti je preporuka dugogodisnjeg SuSE korisnika. Radije uzmi Debian i skontaj ga
Pozdrav
Ice[/quote]
Icy,
cijena kod GoDaddy-ja nece biti problem. Sta vise, veoma su konkurentni drugim opcijama.
Mozes li mi malo vise dati podataka (da imam cime argumentovano naklapati sa sefom) oko “SUSE kao server”? Ako se bojijs “flame”-a moze i direktno na moj email.
Po meni ne fali nista ni da radis sa RedHat, sa Debian-om nisam bas toliko testirao ali nije problem za obje distribucije imam CBT video kurseve na CD-ovima. Red Hat je referenca za sebe. I ovaj tvoj provajder iz PA sto si mi naveo koristi Red Hat servere. Debian ? Kod njega mi se svidjaju opcije (programi/podrska) kao sto su: System Lockdown, Nessus, Snort, XINETD,… mada kako rekoh nisam expert za Debian. SuSe? Instalirao, testirao i deinstalirao.
Moje misljenje o svim distroima /server opcija: Zavisi Afane sta tvoja firma zeli da radi i u kojem opsegu to zeli raditi, te na koji nacin ste mislili rijesiti zahtjeve vasih klijenata. Neke od distibucija su se bacile na sto bolje perfomanse kao web servera, druge kao servere aplikacija, opet tamo neke gledale stabilnost i security i tako to.
Moje iskustvo: Sve ovo je ravno nuli bez dobrog i kreativnog admina
P.S.
Posto si odlucio dedicated server, pojacaj hardverski security jer kako neko gore vec rece, na toj mashini si odgovoran za sve i hardver i softver pa prema tome i podatke i security a i stetu koja bude nanesena u mogucim propustima.
Ovim si “naceo” jedan dio koji isto tako me zanima prilikom odabira servera/hosting kompanije. Kompanije uglavnom nude kako dodatnu opciju (uz dodatno placanje) hardware-ski firewall. Software-ski je dio svakog programa. interesuje me KOLIKO ja stvarno dobijam sa jos dodatnim hardverskim firewall-om? Jel’ to samo da lakse spavam ili je broj provaljenih servera samo sa softverskim puuuuuno veci od onih sa dodatnim hardverskim? Moze li to slikovitije?
a, podpitanje je: skoro sve kompanije nude dual HD (RAID 1) kako opciju na dedicated serverima. U kojim slucajevima se preporucuje koristiti ovu opciju a kada je nepotrebno?
ovako, ja ne vidim svrhu tog hw firewalla al nikako , ako imas samo 1 server , a ne njih cijelu mrezu …
to za RAID1 je uvjek dobra opcija, posto ako ti crkne jedan disk imas sve podatke na drugom disku i lagano je taj jedan crknuti zamjenit (ide u 99% slucajeva kao hotswap , znaci bez gasenja servera)
jos dobra opcija je imati i remote consolu - tj. spojis se na neku vrstu KVM switcha i mozes gledati bukvalno izgled monitora i upravljat masinom remote-tastaturom. to dobro dodje kad radis update kernel-a , pa se nadje neki kernel panic il slicna glupost … resetujes server - odaberes drugi kernel i ponovo odradis stvari na update-u kako treba…
hardwareski firewall je isplativ samo ako imas citav rack za sebe i ne zelis da ti recimo paketi ( bilo kakvi ) dolaze do dedicated db servera i samim time isti opterecuju. Slazem se sa maher_om ( kao i uvijek ).
Sigurnost, ma koliko ljudi o tome pricali, nije nesto sto se upali ili ugasi. Sigurnost servera je kontinuirani proces koji se proteze od najnizeg nivoa ( hardware.a ) do najviseg ( aplikacija ). Nivo sigurnosti citavog sistema je na nivou sigurnosti najslabije karike u samom procesu.
RAID - provjeri kakav hardware hosting kompanija koristi. Softwareski RAID nije isto sto i hardwareski. Ako su posteni, reci ce ti istinu, a nece muljati. Takodjer ih pitaj da li su diskovi hot swapable? Nije potrebno je da koristis RAID kad su ti podaci bespotrebni ( kad je ovo slucaj ?? ).
Labud je rekao da si i za hardware odgovoran - ovo je samo u slucaju da ti je hardware in house. Posto ti hardware u tom slucaju nije in house - remote console je mila majka
Distribucija ti i nije vazna ako ces se rucno brinuti za updateiranje servera i aplikacija.