hajd’ nek mi neko osvjetli put: koja je razlika izmedju virtual servera i dedicated server-a?
znam da je dedicated - SAV TVOJ, a virtualni je nesto kao nekoliko “servera” na jednom serveru. imas osjecaj da je citav servver tvoj a u stvari ga dijelis sa drugima.
isto tako, na dedicated je procesor sav tvoj a na virtual ga dijelis sa ostalima.
no, interesuje me koja je jos razlika? security? bilo sta zanimljivo.
wbe server nase firme nema veliku posjetu i najveca “potrosnja” je sto nasi prodavaci (okok 500 njih) preko servera vrse narudzbe za svoje klijente.
pare nisu najvazniji faktor (za server od $450 i za nesto slabiji za $125 ce svakako ovaj drugi biti izabran, ali pare ne odlucuju nego sigurnost, tech support i sl.)
[quote=dr@gon]Svaznajući Google kaže i ovo http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=91367 a ko potraži, ima još …[/quote]
ma, prosarao sam ja po google-u i manje-vise sam skont’o koja je razlika: dijelis/ne dijelis CPU|RAM|HD…
ali misljenja po forumima su razlicita i UGLAVNOM su se ravnali po cijeni. meni je bitniji “performance”. ali, posto nasa web stranica nema veliku posjetu niti velik saobracaj, kontam da bi i VPN bio SASVIM zadovoljavajuci.
takodje, mi radimo i sa kreditnim karticama pa sam mislio da je VPN, posto dijeli fizicki server, da to moze biti “opasno”, ali, koliko sam procitao, informacije su poprilicno sigurne od drugih korisnika na istom serveru?
HM…Virtualni serveri su uglavnom multiplexirani ili particionirani na ROOT serveru (ili citaj obrnuto) garantuje se sigurnost i diskrecija podataka (ukoliko se to danas moze garantovati).
Danasnji virtualni serveri su vrlo flexibilni citaj od (ftp,imap,cgi-bin i sl)…
Osnovna razlika je u velicini HDD prostora i cijene…ali i u odgovornosti
Postoji razlika i u dedicated i colorated (za ovaj drugi je vlasnik odgovoran od Hardwera do Softwera,sve sem konekcije i prostora za Rack)
Ako je rijec o manjoj kompaniji i manjoj posjecenosti iste (putem weba) ne govori nista protiv virtualnog,naravno ako se odabere korektani povoljan partner.
…Sto se tice VPN sigurno da je sigurnosno povoljnija solucija (a i jeftinija) ako su podatci existencijalno bitni za Kompaniju,a sto se sigurnosti samog VPN tice zavisi od konfiguracije.
[quote=die7]HM…Virtualni serveri su uglavnom multiplexirani ili particionirani na ROOT serveru (ili citaj obrnuto) garantuje se sigurnost i diskrecija podataka (ukoliko se to danas moze garantovati).
Danasnji virtualni serveri su vrlo flexibilni citaj od (ftp,imap,cgi-bin i sl)…
Osnovna razlika je u velicini HDD prostora i cijene…ali i u odgovornosti
Postoji razlika i u dedicated i colorated (za ovaj drugi je vlasnik odgovoran od Hardwera do Softwera,sve sem konekcije i prostora za Rack)
Ako je rijec o manjoj kompaniji i manjoj posjecenosti iste (putem weba) ne govori nista protiv virtualnog,naravno ako se odabere korektani povoljan partner.
…Sto se tice VPN sigurno da je sigurnosno povoljnija solucija (a i jeftinija) ako su podatci existencijalno bitni za Kompaniju,a sto se sigurnosti samog VPN tice zavisi od konfiguracije.
pozdrav[/quote]
prvo da ispravim sebe: koristio sam VPN umjesto VPS - drrrrasticna razlika
pa da ispravim tebe: colocated umejsto colorated.
imamo 4 web stranice (svaki “department” je prica za sebe) + aplikacija (php/mysql) kojom nasi prodavaci po americi narucuju robu (znaci ova aplkacija nije javna nego moras biti nas zaposleni da bi je koristio). iako ima toga (relativno) dosta, ipak mi nemamom neki veliki broj hitova ili da trosimo bandwith. po ovome VPS bi bio sasvim dobar/dovoljan.
medjutim, rad sa kreditnim karticama, kao i nekoliko online prodavnica nasih klijenata mi govori da bi ipak bil najpametnije ici sa “dedicated server” solucijom…
imal’ neko preporuku za hosting kompaniju? na gooogle-u sam nasao mali malion preporuka, sve iz licnog iskustva, ali se bojim preporuka tipa “evo ja sam sa hosting kopmmanijom abc123 vec 2 mjeseca i stvarno su super” ?!?!!?!?
nekako se najvise spominju (kada cijena nije najbitnija) godaddy i pair. GoDaddy koristim kao domain name registrar i zadovoljan sam njime. nikad kao hosting. pair sam koristio prie par godina i mislim da su sigurni, ali i jako skupi. bas nekako preskupi…
pogledacu sad. stvar je sto ja ne odlucujem nego sef - koji u stvari nema pojma sta narucuje. on nas’o inetu.net, koji je 3x skuplji neg’ bilo koji koji sam ja nasao ($674/mjesec ?!?!?!?), pa sad se zajunio da je taj najbolje rjesenje.
no, meni svejedno jer ne placam ja
afane - ne placas ti, nego bi mogao lako dobiti povishicu plate kad nadjes bolje rjesenje ( iz osobnog iskustva ). Ako mislis graditi dobru infrastrukturu - odaberi neki data centar koji je kod tebe. Ebiga - lakse je otici i vidjeti kako ljudi posluju nego da te fino dizajnirani sajtovi prevare. Ako ti bandwidth nije vazan jer imas ( kako kazes - “malo” partnera ), da li si razmisljao da u firmi ubacite neki rack i par servera? Istina - takvo rjesenje se ne moze porediti sa UPSovima i hladjenjem i connectivitijem od racunarskih centara, ali tako imas servere na dohvat ruke. Sve hardwareske probleme mozes sam otkloniti ( a ne cekati dok neko u DCu provjeri sta je bilo sa mashinom ). Sve zahtjevnije mrezne usluge mozes podesiti bez da moras moljakati neke administratore da ti podese to i to.
Mnoge firme u Americi nude trial period - jednostavno se prijavi i testiraj stabilnost mashina itd. Na kraju odaberes pravu i imas brojeve koje mozes prezentirati shefu
@afan - ja bi ti preporucio da uzmes nesto od layered, radio sam sa njima jedno vrijeme i stvarno su super ljudi. Pardon serveri.
@IceBreak - Vjeruj mi, da ja nikad nisam naletio na dedicated server na kojem se nudi trial, tek sad u skorije vrijeme mnoge firme ne naplacuju setup fee. I jah, pricam o US serverima.
Ovaj moj tesko da bi zbog toga dao bilo kakvu povisicu. Firma mi je super, fakat super. Ali mi je sef (sef IT odjeljenja) krkadon koji ne zna, smjesno zvuci ali je fakat tako, kkoristiti internet a kamo li sta o web hostingu i web developmentu. A, sto je najgore, satra se ubjedjujuci mene kako on to super razumije i govoreci mi KAKO da programiram web stranicu. Zadnja mu je bila da napravim stranicu sa 6 frame-ova i to sto bi svi imali scroll - nema veze. “K’o da stranica mora biti lijepa? Pa sta ako se frames vise ne koriste?”. I slicne gluposti. Tako da ovo sto ganjam je vise da sebi olaksam posao nego “za dobrobit firme”.
I ovo sam mu rek’o da je bolje da nadjemo neku hosting kompaniju u gradu i da imamo fizicki pristup server - ako nam zatreba nego tamo neki. No, posto je on nasao DOBAR hosting u Pensilvaniji (1500 km od nas) - to nije bitno. I onda smo pricali kako bi bilo lakse da mozemo da prebacimo sve sa sadasnjeg servera na DVDjeve i odemo do novog servera i skinemo direktno sa DVD-ja sve umjesto da satima i satima downloadiramo sadrzaj server-a na neki nas kompjuter pa onda upload na novi server. Slozio se da bi to bilo lakse - ALI NO OVAKO NIJE PROBLEM?!?!!? Ma, tip pisa uz vjetar, to ti je.
Imamo mi dobar “racunski centar” sa nekolilko IBM-ovih AS400 - iSeries servera (Document Imaging, Exchange Server, File serveri, VOIP,…) Klimatiziran i sve kako treba. Sve nove mashine i sve JAAAAKO skupe. Dogovor je da napravimo web server “u kuci”. Ja bih treba da to ordzavam a on treba da mi plati kurseve/treninge/skolu/… da se naucim administraciji web servera. Meni super jer to volim. Medjutim, zbog ostalih obaveza i prioriteta, ovo nikako da dodje na red. Iako sam ga ubjedjivao da je najbolja solucija kupiti jedan server instalirati na njega Linux - kako to obicno svi i rade. Medjutim, da bi bio u duhu svog ponasanja, on je odlucio (na moje zaprepastenje i zaprepastenej naseg administratora) da odvoji jednu particiju na AS400 i da tu instalira Suse. Posto ja nemam pojma o IBM-ovim AS400 mashinama, a on ne zna instalirati SUSE, zvao je tipa - koji ga je oder’o k’o stoku za to poslije podne. Ok. Neki dan sam poceo da radim na ovoj mashini. I, zanimljivo, iako je pola metra od mene, ja mogu da mu pridjem samo pomocu Putty-ja??? Bas mi je “OLAKS’O” posao.
Suma sumarum, u pravu si i mi planiramo da postvaimo server - ali na TOTALNO POGRESAN nacin…
www.1paket.com I snjima sam radio al su serveri u njemackoj. Druga stvar, Suse server … vjeruj mi bolje ti je da jos jednom razmislis o tome.[/quote]
kao veliki amerikanac, sef dozvoljava SAMO u americi. a bio bi i problem i sa tech supportom (jezik)
suse je njegova odluka i - vec instaliran n a AS400 (vidi moj odgovor Icy-ju)
ne bih ti preporucio host “layered…” jer opseg njihovih IP je cak sta vise na svakoj spam listi. Nekoliko mojih prijatelja je imalo probleme s tim i to bas u pola posla, ne mozes ni mail poslati.
Koji je to host u PA? Ja sam u PA, moze li se sta pomoci da se prevazidje tih 1500 km?
ne bih ti preporucio host “layered…” jer opseg njihovih IP je cak sta vise na svakoj spam listi. Nekoliko mojih prijatelja je imalo probleme s tim i to bas u pola posla, ne mozes ni mail poslati.
Koji je to host u PA? Ja sam u PA, moze li se sta pomoci da se prevazidje tih 1500 km?
/Labud[/quote]
Radi se o INetU firmi (http://www.inetu.net/contact.php).
Ima li kakvih iskustava sa GoDaddy kao hosting kopmanija? Ja ih koristim za registovaje domena i - prezadovoljan sam. Nisam ih nikad koristio za hosting?
usput rececno, uspio sam ubjediti sefa da je dedicated bolja solucija nego VPS