Dell će nuditi računare sa Ubuntuom

Čelnici Canonical i Della zadovoljno su objavili partnerstvo između ove dvije iznimno bogate i popularne firme, pa će se prema tome Ubuntu 7.04 (Feisty Fawn), najnovija okosnica uspjeha ove Linux distribucije, distribuirati uz odabrane desktop i laptop proizvode. Ovo je ogroman korak naprijed za Ubuntu, za korisnike i za krajnje klijente, i predstavlja napredak na rješavanju greške #1 u okviru Ubuntua.

Više informacija je dostupno na sajtu Dell kompanije, uključujući i video sa osnivačem Ubuntua Markom Shuttleworthom.

Zaposleni u Canonicalu vjeruju da je Dellova odluka velika potvrda kvalitetnog rada, prevođenja i promoviranja otvorenog softvera. Canonical je počastvovan što igra vodeću ulogu u pravljenju Linuxa dostupnijeg svima.

:kul:

Lavina je pokrenuta i sada je za ockivati da ce se i ostali zakaciti na ovaj “vlak”.

Lavina je pokrenuta i sada je za ockivati da ce se i ostali zakaciti na ovaj “vlak”.[/quote]
how yes no (tj. kako da ne) :stuck_out_tongue: …bice to fin vlak :slight_smile:

Mislim da su pretjerali malo sa marketingom.
Prema onome što se sjećam bila je jedna serija Lenovo Thinkpad-a koja je dolazila sa preinstaliranim SuSE Linuxom, i nije baš da je postigla neki veliki uspjeh. Doduše, ti laptopi su bili skuplji 1000 dolara od istih sa Windowsima.

U svakom slučaju jako lijepa vijest.

Prateći korake Ubuntua i Della, Toshiba produžnica u Italiji razmatra distribuiranje Linux distribucije na svojim laptopima, budući da italijansko tržište laptopa sadrži više od 50 % Windowsa.

Koliko ja znam linux support u toshibi je na ledjima par entuzijasta.

Dell se predomislio i pristupio MS-Novell suradnji tako da ce Dell racunari dolaziti za SuSE Linuxom. Uz to sumnjam da ce Dell sa SuSE Linuxom biti jeftiniji od Vista verzija je izgleda da ce Dell placati MS-Novellu licence za svaki OEM instalirani Linux da ih k’ofol MS nebi tuzio.

EDIT: http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSN0726226620070507

[quote=DadoV]Dell se predomislio i pristupio MS-Novell suradnji tako da ce Dell racunari dolaziti za SuSE Linuxom. Uz to sumnjam da ce Dell sa SuSE Linuxom biti jeftiniji od Vista verzija je izgleda da ce Dell placati MS-Novellu licence za svaki OEM instalirani Linux da ih k’ofol MS nebi tuzio.

EDIT: http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSN0726226620070507[/quote]
kako sam ja uspjeo skontat od novella ce kupovati licence za Enterprise Suse…koji je za servere namjenjen…
sumnjam da ce se na laptope to stavljat…

btw: tvoj signature mene vrijedja!!!

Jesi li sad zadovoljan?

Imajmo ljudi malo distance prema sebi… :slight_smile:

Jesi li sad zadovoljan?

Imajmo ljudi malo distance prema sebi… :)[/quote]
nisam!

pljuj ti po kome hoces, samo nemoj svrstavat nekoga u neke grupe, ako tamo ne pripadaju…

ja nemam nista protiv ubuntua, cak ga preporucim svima koji hoce pocet sa linuxom!

ja nisam taliban. o tome se radi!

Jesi li sad zadovoljan?

Imajmo ljudi malo distance prema sebi… :)[/quote]
nisam!

pljuj ti po kome hoces, samo nemoj svrstavat nekoga u neke grupe, ako tamo ne pripadaju…

ja nemam nista protiv ubuntua, cak ga preporucim svima koji hoce pocet sa linuxom!

ja nisam taliban. o tome se radi![/quote]
Jarane, neznam dali da placem ili da se smijem :roll: .

Dali ti ozbiljno mislis da ja nekoga ovdje bukvalno prozivam onim afganskim talibanom? Ja koristim rjec taliban u znacenju nekoga ko vidi jedan raniji period u historiji kao nesto cemu treba teziti. Afganski talibani teze nacinu zivota za vrjeme kalifata a “moji” Slack talibani teze vremenu kada se sve radilo sa komandne linije, dakle ne graficki. Ja se osim toga “igram” negativnim nabojem kojeg rjec taliban danas ima: da se radi o nekom konzervativnom, zaostalom tipu. Ovim zadnjim o zaostaloscu salim se pomalo i sa samim sobom gdje sam ja lisica a Slack grozde u onoj poznatoj basni. To bi bilo pojednostavljeno pojasnjenje o cemu se radi.

Tebi to nije bilo jasno pa sam morao pojasniti dodatkom o Ubuntu korisnicima. Kako ti i dalje nekontas ja ti preporucujem da se nacitas i malo proze i poezije osim programiranja/slackwerisanja - to ce ti garantovano otvoriti oci i citav svjet ces posmatrati na sasvim drugaciji nacin! Ni filozofije niti posjet nekoj umjetnickoj galeriji ti nebi falilo… dakle prilegni malo da se nebrukas ovako javno.

Ova sala je u prvu ruku bila upucena Adisu kao odgovor na njegov potpis. Adis je naravno skont’o o cemu se radi jer on zna citati izmedu redova…

Znam sta znaci rijec taliban.
Ne nisam ni slucajno pomislio da si upucivo na ove tkz. vjernike iz Afganistana, to da rascistimo.

Ali opet kazem ja nisam Taliban. Nema dalje…
To sto ti mislis da je neko zaosto, sebi pricaj, moj slack je savremeniji od svakog ubuntu.a/suse.a/itd. i radi bolje i stabilnije takodje.

Taliban je donekle vjerski smijer, a ja nisam vijernik!
tako da opet kazem ja nisam Taliban, i molio bi da ti to postujes.

Adisov potpis je tacan, i govori samo istinu, dok tvoj potpis svrstava sve ljude koji koriste Slackware u jednu “netacnu” grupu.

eto tako…

ps
hvala za preporuke!

Auuu uvali mu klasuru u usta pogana!

@change, napusti brate forum. I nemoj se uznemiravat jer neki “dadoV” tako nesto provocira. Ko ni ja :slight_smile:

A vi nu generation POPUSITE MI anakondu bez usiju! I ne nemojte me banovat, jer ja sam davno odusto. A sta ce te me na kraju banovat, ja sam BRE/BA/BO pis majker

[quote=AbsintheSyringe]Auuu uvali mu klasuru u usta pogana!

@change, napusti brate forum. I nemoj se uznemiravat jer neki “dadoV” tako nesto provocira. Ko ni ja :slight_smile:

A vi nu generation POPUSITE MI anakondu bez usiju! I ne nemojte me banovat, jer ja sam davno odusto. A sta ce te me na kraju banovat, ja sam BRE/BA/BO pis majker[/quote]
:lol:

Abs u svom najboljem sustavu! Simpatican mi postajes - podsjecas me na mene kad mi je bilo 13 godina :slight_smile: .

Drugo: zasto ti argumentujes da drugi napustaju forum a ti si tu pored toga sto bi mnogi drugacije zeljeli (ja nisam medu njima - svima ima mjesta na alahovom dunjaluku…). Za razliku od tebe - change je kostruktivan u dijalogu sa drugima, iako u ovom slucaju imamo razlicita misljenja!

[quote=DadoV][quote=AbsintheSyringe]Auuu uvali mu klasuru u usta pogana!

A vi nu generation POPUSITE MI anakondu bez usiju! I ne nemojte me banovat, jer ja sam davno odusto. A sta ce te me na kraju banovat, ja sam BRE/BA/BO pis majker[/quote]
:lol:

Abs u svom najboljem sustavu! Simpatican mi postajes - podsjecas me na mene kad mi je bilo 13 godina :slight_smile: .

Drugo: zasto ti argumentujes da drugi napustaju forum a ti si tu pored toga sto bi mnogi drugacije zeljeli (ja nisam medu njima - svima ima mjesta na alahovom dunjaluku…). Za razliku od tebe - change je kostruktivan u dijalogu sa drugima, iako u ovom slucaju imamo razlicita misljenja![/quote]

Los ti je brate attitude. A sta imam da budem konstruktivan u ovoj temi.
Mislim svi koristimo linux, svi smo open source i sta je vazno ko koju distro koristi.
A dado, kasnije kad naucis kajat ces sta si govorio o slacku. I nemoj majke ti mi sad nesto pokusavat zacerat, mrko mi bit preko 13, konstruktivan i != debil. Uglavnom poruka ubuntu korisnicima je da budu ko emx koji ima 14 godina, koji zna svoje mjesto i furku i ne zabada nos dje mu nije mjesto. U njega vjerujem sto se tice buducnosti linuxa i ovog udruzenja uopste. A nismo mi talibani mi smo ovdje najstarija distro, i naj back to the roots linux … ma daj ta provokacija je istinski ocajna. A ako cemo i ubuntu dado probaj se sjetit sta je linus reko u linux manifestu i na koji se nacin moze ikako primjenit na ubuntu? Steta sto cu na debconfu 100% morat slusat svaki dan ovako nesto …

Nekaces, nekaces - dako se nesto i naucis :wink: .

Kao sto sam kazes - puno je vise toga sto nas ujedinjuje od nekih razlika - oko cega onda frka? Glede starosti govorim samo o sebi kada je meni bilo 13 godina. Emx je daleko zreliji i posjeduje vece znanje o Ubuntu od mene iako mi je 31 godina i na Linuxu sam od '99-e.

Jos jednom ponavljam da je Slack jako dobar za one koji ga znaju koristiti. Ja sam ga imao na jednoj p133 masini jedno vrjeme no zahvaljujuci mojoj pomalo tupoj glavi shvatio sam da bi mi trebalo puno vise vremena da ga skontam nego sto sam bio u mogucnosti da izdvojim.

Da citiram samog sebe:

Dakle nije Slack zaostao nego nego posto ga nemogu “dohvatiti” onda mi je kiseo :roll: .

Zivjeli!

Joj jeste ga udrobili

od Ubuntua preko dell-a (bljak) pa ms-novella ( tobejarabi) i nakraju na talibanima.
Ufffffffffffffff.

Ovo je prava stvar za psihoanalizu.
Trebao bi nam jedan sociolog na forumu i naravno jedan pedagog.

Ja bih volio da cujem da npr. neka IT firma iz regije radi na razvoju i prakticnoj upotrebi domaceg “know-how-a”.

( Kad su bili pravljeni prvi Ei Nis “LIRA” racunari u ex-JUGI, ja sam bio presretan 13-stogodisnjak i vjerovao u buducnost “nase” informatike)

Sta to ba meni koristi sto je MISTA DELL ubuntu User?

MISTA DELL WANTS YOUR MONEY!!!
GOT IT BABY???

“Long life to unix”

…bes sve ostalo.

NAZDAROVJE TOVARISHI

bas me interesuje
kako ce se taj dell-ubuntu sporazum odraziti na prodaju dell-ovih konzervi.

steta… steta…

“ubuntu for dell’s humans”

zvuci dobro. kao MS-NOVELL

ha :slight_smile:

Evo ga, Dell PCjevi sa Ubuntu-om su u prodaji. Cijena je ista ili neznatno veća od istog modela sa Windowsom.

Koja glupost, odes ovdje na kiosk i kupis Ubuntu 2 DVD-a za 10 eura, ne znam kako mogu cijene da se izjednacavaju sa Vistom :evil:
Da da dodam da je razlika izmedju tog Ubuntu i Viste Home edition nekakvih 120 eura. Ubuntu 10 eura Vista sa onim 3D efektima 130 eura.