Postovani,
Sta znaci ovo ?
Nije mi jasno, kad probam da se instaliram svaki.deb dobijem ovu poruku…
Pozdrav
b
Postovani,
Sta znaci ovo ?
Nije mi jasno, kad probam da se instaliram svaki.deb dobijem ovu poruku…
Pozdrav
b
To znači da taj paket traži/zavisi od drugog paketa koji se ne nalazi u repozitorijima.
Prvo što trebaš uraditi jeste provjeriti da li su repozitoriji (mjesta odakle Ubuntu instalira programe) aktivirani. Otvoriš Synaptic (System > Administration > Synaptic Package Manager), a zatim u Synaptic-u ideš na Settings > Repositories i aktiviraš sve repozitorije (osim možda “Source code”). Nakon što si ovo uradio, zatvori prozor i u Synaptic-u pritisni “Reload” (gore lijevo). Sad probaj instalaciju.
P.S. Odakle si preuzeo .deb? Može se desiti da traži neki paket koji je noviji od dostupnih u repozitorijima.
Probao sam, al ne ide ni sad.
Probao sam i u terminalu ukucati sudo apt-get instal …
A isto…
Uzeo sam od vise mesta, na pr. sourceforge, puredata, itd.
Al imam 686 distro i probao sam instalirati 386 packages .deb, al trebalo bi da ide, zar ne ?
Uvek dobijem ili Depedency error ili Cant Install file.
Da li znate neke zadatke ili tutoriale o i386/i 686 ubuntu packages compatibility, .deb file install, itd ?
Pozdrav
jel mozda taj program koji pokusacas instalirati nedostaje u repozitoriju? obicno 99% stvari se moze naci u repozitoriju preko synaptica. mozemo li znati koji je paket?
Znajući mnoge Linux početnike (uključujući sebe), vjerovatno si išao logikom da svaki .deb fajl radi na svakoj .deb distribuciji pa tako i ubuntu? To je u teoriji, u praksi .deb ili .rpm paket mora biti namijenjen za tačno tu verziju te distribucije, npr. treba pored paketa pisati “Ubuntu 9.10” i ništa drugo, u suprotnom ulaziš u “dependency hell”. Više informacija: