Instalirao sam preko Wine-a Dev c++ za skolske potrebe (nemoj te mi govoriti zasto nisam izabrao CodeBlocks.?
Zato sto mi je najlakse raditi u Dev-u).
Problem je u tome sto kad otvorim projekat,kliknem na Console application…i pocnem pisati kod… on meni prođe i taman kad treba se pojaviti Console Application nepojavi se nista
Ja mislim da je problem sto Na Ubuntu-u nepostoji Console Application zato sto je Dev C++ prilagođen za Windows.
Postojil ikakav nacin da se instalira Console Application na Ubuntu kako bi Dev radio…ili neko drugo rjesenje…
Meni je najdrazi Eclipse. Prvenstveno sam ga koristio za javu, medjutim za potrebe faksa mi je trebao c/c++ IDE pa sam samo dodao CDT plugin.
A ima i c/c++ “edicija”.
Havere… na *nix-ima imas toliko mogucnosti za razlicita razvojna okruzenja (da ne pricam kako ludih vimrc-ova ima za C i C++ dev) a ti install win aplikaciju i zalis se kako ne radi… please…
“Console Application” je samo naslov prozora koji Dev ubaci, šta tačno treba tu da se izvrti ptice znaju. Problem je što je Dev okruženje rađeno u Delphiju koje koristi prethistorijsku verziju MinGW-a koji predstavlja osakaćenu verziju Cygwina koji je emulacija UNIXa (POSIXa) za Windows
tl;dr: baci to smeće.
Ovo je kao da uzmes cekic, a zelis skuhati juhu. Predlozio bih da odaberes jedan od brojnih razvojnih okruzenja od kojih su najpopularniji netbeans i eclipse, a ako naucis kompajlirati i linkati uz pomoc gcc i uredjivaca koda tipa Kate ili Gedit, cak Vim ili Emacs, naucit ces puno vise.
Da ne bude da ne pomazemo, DevC++ poziva cmd.exe sto je vec ubaceno u wine, probaj provjeriti putanju do njega u postavkama okruzenja, a ako ne pomogne bojim se da nemas opcija ako ces ostati na tome. Ne znam koji tip binarne datoteke Dev izbaci nakon linkanja ali ocito nije kompatibilna sa tim emulatorom unutar wine-a.
I mi smo u skoli radili u Dev-u. al ozbiljno. I opet sam koristio kate i konzolu i kompajler. U dev-u je bilo lakse jer sam naucio, ali kad se naviknes na nesto drugo nije tako tesko. Radio sam i netbeans, i lijepo radi. Isprobaj.
Koliko se sjećam DevC++ ne koristi cmd.exe nego nešto svoje ali možda sam pomiješao sa codeblocksom.[/quote]
To je mozda QT Creator ili onaj Borland IDE. Oni ispisuju sadrzaj konzole u svom prozoru. Za codeblocks ne znam. Ne sjecam se.
Evo ovdje čovjek kaže da ima isti problem kao Creator i da ga je riješio tako što zasebno pokrene cmd.exe i nađe .exe file koji mu treba. Da DevC++ pokreće cmd.exe valjda bi radilo ili oboje ili nijedno? Koliko se sjećam na windowsu postoji neki API poziv za pokretanje programa koji eventualno otvori konzolni prozor ali da to nije isto kao cmd.exe (ima nekih prednosti korištenja tog API poziva). Toga se sjećam zato što ekvivalentna stvar ne postoji na Linuxu i onda se moraju hardcodirati OS specific rješenja ako želiš da napraviš crossplatform IDE. Ali sad stvarno lupam napamet jer nemam referenci nizašta