Dial-up i v.90 podrska

Ovo je kratak zakljucak za par slicnih problema koji su se mogli naci na forumu (npr. http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=1902), tako da moze posluziti za ubuduce.

Naime, vecina domacih provajdera (ako ne i svi), ne podrzavaju v.90 protokol (sto je izmisljotina koju vecina novijih modema koristi po defaultu), tako da ako prilikom pokusaja konekcije dobijete bezveznu NO CARRIER poruku, iako je sve podeseno kako treba, morace se eksplicitno iskljuciti. Iako svaki modem ima svoj set kodova, vecini je zajednicki “+MS=34”, sto ce uraditi zadnje spomenuto. Pozeljno bi bilo ovo modemu “utuviti” prilikom startanja, tako da umjesto AT ili ATZ ide AT+MS=34.

Ovo je samo bazni primjer, jer za detalje cete ipak morati gledati u dokumentaciju proizvodjaca :slight_smile:

Kod dosta ljudi je i PCM (4 čovjeka na jednoj telefonskoj žici, prije su se zvali tzv. “dvojnici”). Takva linija može podržati max. 4 x 31200 bps

Telekom se prije pravio lud, sad ne mogu, jer za ADSL morate biti sami na žici (ako uopšte ima slobodnih parica u vašem susjedstvu, ako ne, nema ADSL-a )

Yup. Adis je u pravu ! Tako je kod mene bilo… max. 31.200 pa taman mu 10x tuvio u glavu v90 i slicne gluposti. kad sam rekao da hocu ADSL, onda su prvo mrmljali nesto dok im nisam rekao da “raspetljaju” PCM u nasoj zgradi i prikljuce mi liniju na DSLAM. Kad su je raspetljali - brzina i na obicnom dial-up se popela na 50k !

Pozdrav

Ice

mislio sam da je do linije ali nije, na intel53ep modemu 99,5 % konektujem se na 31.2 (nekad ode više ali ta odmah pukne), dok na USRobotics ide na 45333 (99,5%), i na HCF conexant modemu je oko 45, dakle jedino na ovom intelovom se nemogu konektovati na vecu brzinu a da “opstanem” na njoj… mislim da sam “dvojnik”… i mislim daj to do modem sto se tice brzine… barem kod mene tako ide…

USR:

536EP:

Svasta; nisam znao da “dvojnici” efekat maksimiziraju liniju samo do 31200 bps.

mislio sam da je do linije ali nije, na intel53ep modemu 99,5 % konektujem se na 31.2 (nekad ode više ali ta odmah pukne), dok na USRobotics ide na 45333 (99,5%), i na HCF conexant modemu je oko 45,

Ovaj dio sam poceo postati nakon Adisovog reply-ja, mada taj post nije stigao vidjeti svjetlo dana. Da se nadovezem na prethodne; da i pored losih linija vecina modema (ako ne i svi; dobro izuzimam ekstremna smeca) moze biti natjerana da drzi vezu u kolikom-tolikom kvalitetu. Naravno, tajna je u onim kodovima. Kako vecina proizvodjaca “preporucuje” odredjeni set za svoje modeme, ta ista preporuka je za “optimalan” rad (prema njihovoj definiciji optimalnosti). S druge strane, ako si dopustite malo vise vremena isprobavajuci “nedokumentovane” (sto volim ovaj izraz) dijelove, cini mi se da se od modema moze napraviti i kafe aparat :slight_smile: Naravno, postoji i kvaka u svemu tome: to je kao trazenje igle u plastu sijena; moze da radi ali i ne mora.

Dakle, ako si dodao puni set kodova za intel53ep modem (reci da nisi koristio standardne ppp kodove ?!?), a ovo se opet desava, vrijedi zagrnuti rukave i natjerati ga. Barem da kuha kafu :slight_smile:

ma nisam ništa dodavao što se tiče init stringova samo po defaultu - osim ako koristim wvdial ili pppconfig pa ubacim ATX3 radi dial tone-a… nešto extremnije, nein, jer ne znam kako i koje kodove, a kako stvari stoje dok ne zagusti neću ga ni dirati- imam sad serial USR…

Dok radi, ne diraj ! :slight_smile: Kada prestane raditi…

Mene sad isfurava ovaj linuxantov drajver, opet imam problema da ga natjeram da radi full speed (32K je max u mom slučaju, ipak je mnogo više od 14K) …