Inace na kompu koristim Ubuntu, a na lappy imam instaliran Backtrack i Vistu.
Nakon jedno dva-tri sata igranja sa Vistom ovo nisam postigao pa da pokusam na backtracku. Ovo pokusavam iz tog razloga sto mi mob podrzava wifi a trebao bih skinuti nesh direktno na mob sa interneta pa da ne placam bhtelecomu par markica za jedan megabajt.
Koliko vidim ovo bi bilo najlakse uraditi pomocu firestartera, ali naisao sam na probleme sa gdk bibliotekama pri kompajliranju istog pa ako neko moze preporuciti neki manuelni nacin to bi bilo odlicno
Unaprijed hvala na brzim odgovorima, a ja cu u meduvremenu pokusati pronaci rijesenje…
Edit:
Usput, ako neko moze i objasniti kako cu napraviti WEP mrezu iz konzole i podesiti je to bi bilo ono bas odlicno
bt ~ # iptables -F
bt ~ # iptables -t nat -F
bt ~ # iptables -X
bt ~ # iptables -t nat -X
bt ~ # iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
bt ~ # iptables -A FORWARD -i ath0 -j ACCEPT
bt ~ # ifconfig ath0 192.168.5.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.5.255 up
I onda podesim na mobitelu da je ip 192.168.5.2, gateway 192.168.5.1, podesim dns servere. I onda mogu pregledati stranice. Ali samo neke … Npr. mogu otici na google.ba, bhmobile.ba, linux.org.ba. Onda sam pomislio da je mozda do browsera pa sam otisao na mini.opera.com i uspjelo je otvoriti tu stranicu i skinuti aplikaciju :S Onda pokusam da odem na linuxzasve.com – ne moze…
Edit: Vjerovatno je do moje integrisane wireless kartice i njene “kvalitete”. Takoder cesto “padne” wireless konekcija.
To su koliko se sjecam parametri pppoe konekcije. PPPoE konekcija je stabilna i sa njom nemam problema, ali wireless mreza mi cesto pada, tako da mi se diskonektuje mob. Nekada se moze ponovo konektovati, a nekada poslije toga javlja da ne moze pronaci wireless mrezu.
Fazon je što tvoj drugi računar (mobitel?) šalje pakete sa prevelikim MTU tako da se prilikom “prepakovanja” gube neki podaci ukoliko je paket prevelik. Simptomi su da ti “neke stranice” ne rade, ili neki protokoli (npr. POP3 mail radi ali ne možeš otvoriti attachment). Probaj promijeniti vrijednost na wireless interface-u. ifconfig …
prvo pogledaj imaš li paket u repozitorijima pa ako nema onda kompajliraj[/quote]
Napisao sam u prvo postu da mi je to bila prvobitna ideja, i ne bi bio to ni problem da ne koristim Backtrack.