Dilema

Sestri sam skoro instaliro Suse, pokuso sam nesto, i odmako se, od tad necu da pridjem tom kompu. Problem je taj sto se sada i ona pocinje da zali.

Stvar je u tome da je predhodno imala iskustva sa Slackware-om :slight_smile: Tj, koristila ga je, al je bio preinstaliran (od strane mene). Nakon sto je ona odlucila, da absolutno predje na linux. Dao sam joj Suse, jer sam mislio da je to dobra odluka za pocetnike. Ali ona se zali non stop, govori da je distro glup (sto i jest), te ovo te ono.

Oce nazad na Slackware. Da joj ga dam, ili ako imate neku bolju ideju (distro) da predlozite.

Ubuntu/Kubuntu/ItdBuntu ne dole u obzir, zasto? Mislim da ce neki koji me poznaju znat odgovor na to pitanje :slight_smile:

Pa ako hoce slackware - daj joj slackware :slight_smile:

Ma mislio sam na neku med range distro, nesto ko Mandriva il tako nesto.

Al et Slackware kad se jednom postavi on je postavljen radice godinama ako treba. Slackware it is then.

MOzes joj spomenuti i druge distr. pa neka ona odluci.
A i svaka dist. jednom kad se namjesti stoji i radi godinama ako treba :slight_smile:

Ona govori ocu slackware, nijedna druga joj se ne svijda. Slackware ce i da bude. Vec o namjestanju sam govorio, u slucaju da nesto krene kako netreba nema iskustva, samo oce da radi. Ma aj slackware, ionako sam joj reko cim izadje 11 sto je ovih dana :wink:

Pa i CURRENT na phpsysinfo upit vec javlja 11.0.0 … a to je to …slapt-get je OK…

Pa početnicima je valjda najveći problem instalacija softvera i podrška za hardver (što kod tebe očito nije problem). Eh sad ta instalacija je slaba strana na Slacku ali već postoji masa solidnih rješenja za taj problem pa ne bi ni tebi bilo loše da to malo istražiš. Inače, kad smo kod toga, saznao sam da na Kubuntu kada dvoklikneš na .deb fajl pokušava ga otvoriti u Ark-u??? (KDE arhiver) I neko reče user-friendly…

Ne ne vedrane. Nisi me shvatio, ja cu da uradim sto treba da uradi, samo znaci nek radi. Sto cu i uradit, a slackware je super za to. Ona nije absolutni pocetnik, samo je neki kako bi reko “med-core” korisnik. Zna sve sta se i za sto se koristi, ali da se desi slucaj da neki hardware il sta ja znam problem nece valjat.

A smatram da slackware kad je namjesten, da je namjesten, da ce ga “med-core” korisnik tesko unistit, ako zna o cemu se radi. A ubuntu … uh … necu komentirat.

nauci bolan sestru da kompajlira pakete i umrezava racunare :smiley: to ce ti lakse ic nego da joj nadjes “odgovarajucu” distribuciju i rijesis svoje nedoumice …

Ja bi volio znati sto joj suse ne valja :).Jer ako je bas pocetnik ko sto kazes ne bi trebalo da joj ova ne valja a ova valja(pocetnici uglavnom razlikuju KDE i Gnome, ostalo im je isto :D)

@maher - hehe, ocu ocu, pita sama kako kompajlira ovo ono, ja poso da joj pokazem, kad na Suse-u nema “gcc-a”, instaliraj, nema ovog, instaliraj, nema onog ma goni se u pm kazem ja njemu.

@amar-ze - Suse izmedju ostalog nevlja i iz razloga navedenog gore ^
Drugo, slackware mijenja citavu percepciju i shvatanja linuxa. A i sama je rekla “jednom slackware uvijek slackware”. Tako da ja sad nekog sa Slackware-a postavis na Suse … probaj, raport definitivno podnesi.

desni klik:

ili promijeniš redoslijed, ipak 99,9% paketa se skida apt-om…

btw pod GNOME-om za instalaciju je jedan klik po defaultu