Radim na jednom projektu koji bi trebao da koristi “dinamicki css” (ako ovaj termin postoji uopste?!?) Znaci, administrator stranice moze da odredi, za razlicite liste klijenata, kako te liste da izgledaju. Liste klijenata se definisu prema raznim kriterijima (pokazi listu klijenata zadnjih godinu dana, pokazi listu klijenata koji su kupiti to-i-to, pokazi listu klijenata koji su u drzavi Ajova,…)
U administrativnom dijelu admnistrator moze da odabere header image, header backgrund image, header background color, background image, background color, list width (px or %), tip, velicinu i boju slova…
Imam nekoliko ideja kako bi se ovo moglo uraditi ali me interesuje koji bi bio najispravniji. Mogu, npr. nakon svake izmjene kreirati pomocu php css fajl (text fajl). Pretpostavljam da mogu napraviti php fajl koji bi “glumio” css fajl, nesto kao:
U svakom slucaju je bolje definisati vise statickih css “profila”, osim ako ne treba bas da kombinuje sa “daj mi kilo’ sargarepe i 200 g kafe…”[/quote]
bas tako… mi imamo preko 100 klijenata, so znaci da ima preko 100 administratora. ni 1000 statickih css-ova ih nebi zadovoljilo…
Nisam cack’o LESS CSS. Sad cu pogledati o cemu se radi…
Treba ti bazni CSS koji će se primjenjivati za sve posjetioce.
Poslije toga, dopustiš da svaki klijent ima svoj custom CSS (jedna datoteka!), kao što to radi Moziila Firefox: http://www.mozilla.org/unix/customizing.html
Klijentski CSS trebaš ili držati u jednoj datoteci (per client), gdje bi ime te datoteke trebalo biti random (vezano za klijenta preko baze), ili da držiš čitav CSS u bazi, u jednom polju.
Treba ti bazni CSS koji će se primjenjivati za sve posjetioce.
Poslije toga, dopustiš da svaki klijent ima svoj custom CSS (jedna datoteka!), kao što to radi Moziila Firefox: http://www.mozilla.org/unix/customizing.html
Klijentski CSS trebaš ili držati u jednoj datoteci (per client), gdje bi ime te datoteke trebalo biti random (vezano za klijenta preko baze), ili da držiš čitav CSS u bazi, u jednom polju.[/quote]
al opet se vraca na to da mu je bolje napraviti zasebne css datoteke i onda “select path from css where…” i na stranicu
Znaci samo drzati putanju u bazi ne citav css. Drzati css u bazi mi se cini malo bulky s obzirom na to koliki css inace ispadne. Klijenti/Admini bi kreirali css-ove? Dopusti samo da uploaduju css u svoj folder i ukljucivati ga na taj nacin.
Mozes uraditi nesto slicno ovome sto Wizz kaze ali cheat koji sam ja koristio nekad ranije je bio:
I onda u php fajlu zadas mu header:
header("Content-Type: text/css; charset=UTF-8");
li { color: <?=$boja;?>; }
Ovo naravno nije najbolje rjesenje ali je quick & dirty fix. A najidealnije je da imas CSS fajlove po klijentima koje onda kasnije samo dodas, npr. nesto ovako:
[code]<? if($client=="Microsoft"){ ?>
<? } ?>[/code]
Naravno, imas milion rjesenja, pitanje je samo koje je najjednostavnije tebi za ugraditi u tvoj postojeci sistem.
[quote=adioe3]Mozes uraditi nesto slicno ovome sto Wizz kaze ali cheat koji sam ja koristio nekad ranije je bio:
I onda u php fajlu zadas mu header:
header("Content-Type: text/css; charset=UTF-8");
li { color: <?=$boja;?>; }
Ovo naravno nije najbolje rjesenje ali je quick & dirty fix. A najidealnije je da imas CSS fajlove po klijentima koje onda kasnije samo dodas, npr. nesto ovako:
[code]<? if($client=="Microsoft"){ ?>
<? } ?>[/code]
Naravno, imas milion rjesenja, pitanje je samo koje je najjednostavnije tebi za ugraditi u tvoj postojeci sistem.[/quote]
Da, vidjoh i taj trik negdje na netu.
JSON-like? [url]http://www.bytemycode.com/snippets/snippet/240/[/url]