Dinamicki DNS (DDNS)?

Imam dva racunara. Jedan radi po linux-om (suse 10) i zove se desktop, adresa 10.10.10.2 (desktop.mreza.co.yu), a drugi radi pod windowsom xp i zove se laptop (primary dns sufix: mreza.co.yu , clan je radne grupe workgroup). Linux mi je sve tj. DNS, DHCP, a bice i mail i web server. Trenutno je samo DNS i DHCP. Laptop dobija uredno sve podatke od DNS-a ali nikako ne moze da izvrsi dinamicki upis u zonu. Tacnije DNS moze da razresi ime LAPTOP kada ja rucno dodam A zapis u zonu za direktno pretrazivanje, a radi i kontra kada dodam PTR zapis u zonu za inverzno pretrazivanje. Kada te zapise obrisem laptop nema sanse da se dinamicku upise u tu zonu. Znaci, nikako mi nije jasno kako ce racunari u mojoj privatnoj mrezi da se upisu u zonu, nije valjda da bih za svaki racunar morao da rucno dodajem A i PTR zapise.

Moj dhcpd.conf izgleda ovako:

ddns-domainname “mreza.co.yu”;
ddns-update-style interim;
ddns-updates on;

deny client-updates;
allow unknown-clients;

authoritative;

log-facility local7;

subnet 10.10.10.0 netmask 255.255.255.0 {
range 10.10.10.3 10.10.10.20;
option domain-name-servers desktop.mreza.co.yu;
option domain-name “mreza.co.yu”;
option broadcast-address 10.10.10.255;
default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;
}

pozdrav sasa !

ovo sto si nam kopirao je samo konfig fajl od dhcp servera. u glavnom dijelu ti nedostaje opcija “domain-name-servers xxx.xxx.xxx.xxx” koja definira DNS server. Eh sad… dhcpd dodjeli adresu racunaru i treba da kontaktira DNS server ( bind k’o da gledam ) i da mu saopci da je dao adresu IP, hostu sa hostnameom.

znaci - gdje je named.conf ??

za dinamicki update se preporucuje generisanje sigurnosnog keya ( da ne razglabam previse ovdje - pogledaj man pages i ako koristis bind9 onda pogledaj http://www.bind9.net/manuals !!! ) kojeg dhcp server mora poznavati kako bi imao pristup zoni koju zelis updateirati.

Pogledaj kako se generisu kljucevi ( TSIG ), gdje se moraju unijeti ( allow-update {} itd ) i siguran sam da neces imati poteskoca.

Ako naletis - slobodno postaj problem ovdje, neko ce vec skuziti gdje je greska !

Pozdrav

Ice

Stvarno mi nije jasno. i dalje nece dinamicki da mi registruje racunare u forward zoni dok inverzna radi kako treba. slede moji konfiguracioni fajlovi pa ako neko vidi gde je greska bio bih mu zahvalan da mi kaze. Inace, probao sam da navedem naziv kljuca sa i bez navodnika i opet ne radi.

named.conf :

[code]key dhcp-ddns {
algorithm hmac-md5;
secret “nmN/axX6WmHHPctuEgqfAg==”;
};

acl “mreza” { 10.10.10.0/24; 127.0.0.1;};

options {
directory “/var/lib/named”;
dump-file “/var/log/named_dump.db”;
statistics-file “/var/log/named.stats”;
allow-query { “mreza”; };
};

controls {
inet 127.0.0.1 allow { 127.0.0.1; 10.10.10.2;} keys { dhcp-ddns;};
};

zone “.” in {
type hint;
file “root.hint”;
};

zone “localhost” in {
type master;
file “localhost.zone”;
};

zone “0.0.127.in-addr.arpa” in {
type master;
file “127.0.0.zone”;
};

zone “mreza.co.yu” IN {
type master;
file “dyn/mreza.zone”;
allow-update { key dhcp-ddns; };
};

zone “10.10.10.in-addr.arpa” in {
type master;
file “dyn/10.10.10.mreza.zone”;
allow-update { key dhcp-ddns; };
};

include “/etc/named.conf.include”;[/code]
fajl mreza.zone :

$TTL 172800 mreza.co.yu. IN SOA desktop.mreza.co.yu. root.mreza.co.yu. ( 2006042328 ; Serial 86400 ; Refresh 7200 ; Retry 604800 ; Expire 172800) ; Minimum TTL IN NS desktop.mreza.co.yu. desktop A 10.10.10.2
dhcpd.conf :

[code]server-identifier desktop.mreza.co.yu;
ddns-update-style interim;
ddns-domainname “mreza.co.yu”;
ddns-updates on;
allow client-updates;
allow unknown-clients;
autoritative;

key dhcp-ddns {
algorithm hmac-md5;
secret “nmN/axX6WmHHPctuEgqfAg==”;
}