Disk particije

Ako recimo hoću da instaliram Linux na HDD od 30 GB, kako bi izgledala najoptimalnija partition table? Kolike bi bile pojedine particije i koja bi od njih bila physical a koja logical?

Za Linux je svejedno da li je primarna ili logička.
Ja bih stavio primarnu “/boot” particiju od 50-100 MB, a sve ostale bih stavio da budu logičke.
Swap bih stavio 512 MB, a sve ostalo da bude “root” particija.
Tako sam i uradio na svom računaru.
Mnogi odvajaju “/home” ili “/usr” na posebnu particiju, ali ja nisam znao koliko će mi zauzimati sadržaj “/home” foldera, a koliko instalirani programi i slično, pa sam sve stavio na jednu particiju.
Prednost odvajanja “/home” particije je u tome što prilikom formatiranja sistemskih particija, korisnički podaci ostaju sačuvani.
Pozdrav.

OK, primarna /boot, pretpostavljam da bi ta particija bila bootable onda. /swap sam stavio 1 GB. Ipak bih odvojio root i ostalo. Zato me interesuje koliko bih prostora alocirao za /. Ovako bi sve particije mogle biti primary jer ih ne bi bilo više od 4:

/boot
/
/swap
/ostalo

Jel ovo OK?

Beginning of disk ili… gdje koja particija ide?

/boot
/swap
/root
/ostalo
Mislim da je ovo bilo pojasnjeno na start.lugbih.org ili je vec pomenuto
vise puta u forumu.

Ne možeš alocirati particiju za /ostalo nego / ti je “ostalo” pa onda navodiš pojedinačne direktorije koje želiš odvojiti.

Znam to, nije mi problem particirati disk, samo me interesuje optimalne veličine pojedinih particija za disk od 30 GB. Znam da bi swap otprilike trebao biti 2 puta veći od RAM-a ali me interesuju veilčine ostalih particija. Konkretno, koliko da odvojim za root a koliko za /boot?

Swap veći od 2 GB nema smisla. Takođe imaj na umu da kod novih računara sa 1 GB RAMa stavljanje velikog swapa može čak usporiti računar jer Linux ponekad swapuje bez potrebe (kod najnovijih kernela se to može podesiti ali da ne komplikujem sad). Za /boot bi oko 500 MB trebalo biti sasvim dovoljno. U suštini najveći potrošači bi trebali biti /usr (instalirani programi) i /home (korisničke datoteke), pa prema tome prilagođavaj zauzeće. Ma kad malo razmislim najbolje je sve imati na istoj particiji jer nikad ne znaš unaprijed koliko ćeš potrošiti na šta :slight_smile:

Puno je 500 MB za /boot particiju. Na toj particiji treba da se nalazi kernel, System.map, eventualno: initrd i konfiguracioni fajl za kernel. Takođe, tu treba da budu i fajlovi potrebni za boot loader. Kod mene sve to zauzima manje od 6 MB.

Filesystem      1K-blocks   Used Available Use% Mounted on
/dev/hda1        46633   5883   38342 14% /boot

Sjećam se da je RedHat 8.0 zahtijevao bar 100 MB, iako nije koristio ni pola od toga.
Mislim da je 100 MB za /boot više nego dovoljno.