evo jedan prijedlog, vi recite mišljenja (možda će neki odmah reći ima wiki i sl. al eto da probam hehe):
ovo sam htio odavno predložiti i uraditi ali trenutno sam “do guše…” pa možda u dogledno vrijeme i ja “contribujem” u vezi ovoga
evo da uzmem Mandrivu kao distro, znam da je Vedran koristi maximalno, recimo da Vedran/ili neko drugi, uradi sljedeće, kada “izleti” Mandriva da uradi manji “review” i uputstvo, pa da se taj post okači na vrh sekcije Mandriva, jer početnici odmah navale na forum nit vole čitati start nit wiki …
znači kao neki MandrivaFAQ post (koji ne mora biti “nafilovan”, može biti linkan na start (pa da ostali mogu malo mijenjati), ali uglavnom da bude “okačen”, na vrh i da glasi asocijativno nešto kao distro quick start ili šta već) ali da taj quick start sadrži baš ono što će pogotiti metu i zadovoljiti početnika
koji bi imao quick uputstvo kako se štima (na konkretnoj distro, ne nešto apstraktno tipa treba ti ovo/ovo nego odmah link/konkretna komanda- ako je moguće)
- repozitoriji
- ADSL/CABLE/Dial Up itd.
- MMedia
- 3D
- bug (tipa native keyboard), patchevi, možda ješ nešta što je, ono u “folu”…
- wireless/ndiswrapper, itd.
a da recimo samba, kompajliranje kernela i te stvari ostanu normalno na start itd.
puno se “rasipa” da se svakom pojedincu govori kako se štima “repo” i sl stvari skini ovov uradi ovo, ovako motor neće raditi u “leri”…
ps:
ponukao me slack,ovo sam davno mislio uraditi za slack jer samo skupljao na kašičicu sve od startx-a do modprobe apm itd…
eto ima valjda kandidata za svaku distro: debian, suse, ubuntu, slack, mandriva, fedora