Distro faq & quick start & newbie help -> sticky

evo jedan prijedlog, vi recite mišljenja (možda će neki odmah reći ima wiki i sl. al eto da probam hehe):

ovo sam htio odavno predložiti i uraditi ali trenutno sam “do guše…” pa možda u dogledno vrijeme i ja “contribujem” u vezi ovoga

evo da uzmem Mandrivu kao distro, znam da je Vedran koristi maximalno, recimo da Vedran/ili neko drugi, uradi sljedeće, kada “izleti” Mandriva da uradi manji “review” i uputstvo, pa da se taj post okači na vrh sekcije Mandriva, jer početnici odmah navale na forum nit vole čitati start nit wiki …

znači kao neki MandrivaFAQ post (koji ne mora biti “nafilovan”, može biti linkan na start (pa da ostali mogu malo mijenjati), ali uglavnom da bude “okačen”, na vrh i da glasi asocijativno nešto kao distro quick start ili šta već) ali da taj quick start sadrži baš ono što će pogotiti metu i zadovoljiti početnika

koji bi imao quick uputstvo kako se štima (na konkretnoj distro, ne nešto apstraktno tipa treba ti ovo/ovo nego odmah link/konkretna komanda- ako je moguće)

• repozitoriji
  • ADSL/CABLE/Dial Up itd.
  • MMedia
  • 3D
  • bug (tipa native keyboard), patchevi, možda ješ nešta što je, ono u “folu”…
  • wireless/ndiswrapper, itd.

a da recimo samba, kompajliranje kernela i te stvari ostanu normalno na start itd.

puno se “rasipa” da se svakom pojedincu govori kako se štima “repo” i sl stvari skini ovov uradi ovo, ovako motor neće raditi u “leri”…

ps:
ponukao me slack,ovo sam davno mislio uraditi za slack jer samo skupljao na kašičicu sve od startx-a do modprobe apm itd…

eto ima valjda kandidata za svaku distro: debian, suse, ubuntu, slack, mandriva, fedora

Ma mogu se uvijek naci kandidati, ali problem je sledeci.

Sto cu ja bilo kome da dam linux, upravo mu to kazem, da bi shvatio i sto bolje znao ovaj isti moraces puno citat.

@aldin
Eh, ja radim na Ubuntu vodiču

ovako, nisam mislio da se sad pričaju “bajke” kako je ova distro dobra nego review u smislu šta je novo u odnosu na prethodnu, ima li kakvih bugova odmah, treba li patchovati, mada review nije možda i neophodan, ali eto ako se mogne uklopiti neka ga…

jer fakat mrsko mi deset puta pisati kako se štimaju recimo repositoriji (a žao mi ako čovjeku ne pomognem), ovako se napiše jednom (konkretno za tu i tu distro itu i tu verziju, koja je trenutno aktuelna) i okači na vrh distro sekcije (ne znam ima li nešto slično na nekim forumima) onako samo sam htio da vidim ima li raje koja bi iz prve ruke pisala “howto” za distro + verzija na kojoj je “svojim rukama” odradio/la “setup” za osnovne stvari: izlaz na internet, mmedia, 3D…

ps:
možda neko ima bolji prijedlog… nek se javi ako bi šta konstruktivno izletilo

[quote=Emx]@aldin
Eh, ja radim na Ubuntu vodiču[/quote]
nije loše, recimo dobro bi bilo imati ovakvo nešto za ostale distro

Mogu ti pomoci oko Ubuntu sa multimedijom, ako zelis samo mi je bosanski sa ovim inforrmatickim jezikom malo skrga. Ukoliko vec nisi presao vec tu temu. :slight_smile:
Inace od otvaranja ove teme poslao sam ti PM onog sto sam odradio.

aldin: Ja to radim za Mandrivu već godinama, a prije nekoliko mjeseci sam okačio link na Mandriva grupu (http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=2580).

Generalno ne bi loše bilo da se forum modifikuje kako bi se omogućilo kačenje announcementa za različite grupe.

Fino fino… kod mene se priprema za Fedoru Core… ja sam vec bio davno kontao kako bi bilo pametno napraviti kakav kratki INFO za bitnije distribucije pa kada nekome udjelimo da ga ne unesrecimo vec da ima ukratko kako nastimati mp3, internet itd… osnovne stvari :confused:

[quote=vedran]aldin: Ja to radim za Mandrivu već godinama, a prije nekoliko mjeseci sam okačio link na Mandriva grupu (http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=2580).

Generalno ne bi loše bilo da se forum modifikuje kako bi se omogućilo kačenje announcementa za različite grupe.[/quote]
na startu nema: 3D, ADSL?, mojne reći imaš powerpack

btw ma i ja sam mislio oko ubuntu-a…

Na Start wikija moze li se donapisati Ubuntu distribucija posto je nema u desnom cosku.
Drugo i kada se nadje medju onim Logo slicicama ako se klikne na sliku otvori Logo sto bi bilo pozeljnije da otvara direktno startnu stranu, nije da sam ne vjest ali samo ispod logo slicice pise Ubuntu i pise oficijalna strana stvarno je malo teze pronaci onima koji neznaju nikada nece kliknuti na ono Ubuntu :wink:

Pa ADSL radi out-of-the-box (ima fin wizard), a za 3D nema nikakvih posebnih uputstava koja nisu validna i za ostale distribucije - a imaš i powerpack :smiley:

Pa ADSL radi out-of-the-box (ima fin wizard), a za 3D nema nikakvih posebnih uputstava koja nisu validna i za ostale distribucije - a imaš i powerpack :D[/quote]
eh, ma nisam to mislio…

recimo: "ako želite imati 3D podršku za vašu ati/nvidia kartu uradite apt-get install xorg-driver-fglrx, i u xorg.conf zamijenite ati sa fglrx… u tom stilu, reboot, modprobe, Ctrl+Alt+backspace… zavisi…

ili odete na ati.com skinete najnoviju verziju drivera, pa onda rpm -i atidrajver ili kako već ide na mandrivi free edition, ili još bolje ako ima gotov paket

tako slično i za nvidia-u

a za ADSL, da se napiše otvorite MCC, network, klikni ovdje klikni ondje itd., ako treba mogu se izbaciti i screenshotovi, pa da liči na nešta hehe

ovo sam mislio da se odradi konkretno i na konkretnoj verziji, da bi se izbjegli “uopšteni tutoriali”

helem nejse

Pa fakat za ATI i nVidia kartice puno je pametnije otići i skinuti drajver sa stranice (kako je objašnjeno ovdje i ovdje), jer zvanični RPMovi su dostupni samo u powerpacku a nezvanični su… hm… nezvanični :smiley:

Što se tiče ADSLa uputstvo glasi otprilike ovako:

• Kliknite na New connection
  • Na spisku konekcija izaberite ADSL connection
  • Unesite login i password
    to je to :slight_smile: Fakat mislim da za takvim tutorijalom nema potrebe, ako se pojavi nešto kao konkretan problem ja to obično i napišem tj. ljudi pitaju često na forumu pa dodam FAQ.