Dobre knjige, ne samo o linuxu

Zdravo svima.

Posto sam “nov” u ovom forumu, prvo nisam znao gdje da postavim link, ali mislim da je najbolje da ga ovdje, pod programiranje, postiram.

To je jedna vrlo dobra stranica sa mnogo, mnogo knjiga u pdf- i chm-formatu (Linux, Programiranje, Windows itd.). Takodjer ima i dosta CD-downloada. Da bi ste skidali fajlove, morate se prijaviti, sto nije neka poteskoca.

Vecina downloada vas vodi na rapidshare.de, gdje morate kliknuti na “Free”-dugmic da dospijete na dati link. I poslije nekoliko sekundi odbrojavanja (posto downloadi ne startaju odmah) mozete snimiti fajl. Vecina fajlova, pogotovo knjiga, su postirani pod samo jednim linkom, tako da se ne treba dugo cekati. Za razliku od njih, cekanje CD-downloada moze dosta dugo potrajati, posto su ne samo fajlovi razdijeljeni na vise komada, nego i sam rapidshare.de blokira daljnji download za vasu IP-adresu ako ste prekoracili odredjeni down-limit.

Ali, u tom slucaju ja jednostavno skinem DSL-konekciju i aktiviram je nanovo, da bih dobio novu IP-adresu i idem dalje. :wink:

Ako imate nekih pitanja u vezi svega ovoga, slobodno mi pisite.

Bas zabavno ovdje.

Pozdrav svima!

Da li je ovo legalan link???

Ako nije molim administratora/moderatora da isti čim prije ukloni.

Hmm, kako može biti link legalan ili ne?

Pošto ULK ne podržava kršenje copyright-a, mislim da nije fino takve stvari postavljati po forumu.
Da bude još smiješnije, na tom linku nigdje dobrih knjiga o Linux-u, mijenjao bih se za tldp.org svaki dan.

P.S.
Svima je jasno da niko od nas nije svetac, pročita se nešto i “ispod žita”, ali to ne predstavlja kršenje autorovog copyrighta, dok daljnje distribuiranje predstavlja.

Nisam mislio na legalnost linka nego da li su knjige koje se mogu slobodno downloadovati sa tog linka copyrighted. Mislim da nije uredu da na ULK-ovom forumu objavljujemo linkove kojima kršimo zakon, šta god mi lično mislili o tome. Zato, opet molim moderatora da ukloni link jer sadrži knjige koje nisu za slobodni download.

Hm, ne znam da li je nasa obaveza da preispitamo svaki link i da glumimo pravnike.

Ako cu ja pri setnji internetom morati prvo svaki kutak dobro da pregledam, da me, ne daj Boze, ne bi neki nosac kravate i aktovke klepio o glavi, e onda idem radije pjesice do biblioteke.

Nisam htio da podsticem ista ilegalno, ali ne vidim razloga da cutim ako nadjem na nesto korisno.

Nemoj me pogrešno shvatiti, ono što mi privatno radimo je naša lična stvar i nisam to ni kritikovao.
Problem sa takvim linkovima ovdje je taj što ULK nije privatno lice koje ima svoj site na internetu nego registrovana organizacija - pravno lice. Teško da će kod nas neko skakati za vrat privatnim licima za kršenje copyrighta ali je činjenica da zakon o copyrightu postoji i da nije nemoguće da se implementira. Bojim se da će prve na udaru biti male organizacije (slično se dešava/lo i u svim drugim zemljama gdje ovakav zakon postoji) a ULK je definicija takve male organizacije. Posebno što je organizacija usko vezana za kompjutere.

[quote=Amar]Nemoj me pogrešno shvatiti, ono što mi privatno radimo je naša lična stvar i nisam to ni kritikovao.
Problem sa takvim linkovima ovdje je taj što ULK nije privatno lice koje ima svoj site na internetu nego registrovana organizacija - pravno lice. Teško da će kod nas neko skakati za vrat privatnim licima za kršenje copyrighta ali je činjenica da zakon o copyrightu postoji i da nije nemoguće da se implementira. Bojim se da će prve na udaru biti male organizacije (slično se dešava/lo i u svim drugim zemljama gdje ovakav zakon postoji) a ULK je definicija takve male organizacije. Posebno što je organizacija usko vezana za kompjutere.[/quote]
Pa, u pravu si. Onda je najbolje da se ukloni link, pa da sve teme za koje sumnjamo da su osjetljive prebacimo na privatne poruke.

Nema druge mogucnosti.

Pozdrav!

Može jedna šala da se razveselite?

“Ako nije molim administratora/moderatora da isti čim prije ukloni.”
– Amar, Moderator
:slight_smile:

Ništa nam ne smeta jedan link gore dole -.-
Možda samo iz etičkih razloga, ali pravnih nema da se uklanjaju linkovi prema drugim (eh) sajtovima.

Moderatori su podijeljeni po sekcijama foruma. Moderator na Gentoo podsekciji ne znači i poderator na Programiranje podsekciji.

I ko sto rece nepoznati talentovani pojedinac iz mase … “Može jedna šala” …