Dobrodošli na novu sekciju foruma!

Dobrodošli na Gentoo sekciju foruma. U zadnje vrijeme pojavilo se dosta pitanja vezano za ovu distribuciju tako da su administratori foruma odlučili emerge novu sekciju posvećenu isključivo Gentoo Linux distribuciji. Za početak ćemo pokušati većinu thread-ova vezanih za Gentoo sa drugih sekcija prebaciti ovdje a uskoro ćemo post i neke najvažnije korake pri instalaciji i administraciji Gentoo-a.
Do tada, postavljate pitanja vezana za ovu distribuciju ovdje i očekujte brz odgovor.

Svi koji su voljni da pomognu pri procesu prevođenja nekih dijelova Gentoo Handbooka (http://www.gentoo.org/doc/en/handbook) neka dođu na Install Party u NDCu u Subotu (5.3.2006) ili neka pošalju mail na armin@linux.org.ba ili amar@linux.org.ba.

jeste se nafurali na Gentooooo lol, eh kad može podforum Gentoo vala bi trebao da može i Ubuntu, ha?

Ima podforum Debian gdje se uveliko raspravlja i o Ubuntu distribuciji.

P.S. Nisam rekao da su to dvije iste distribucije, da ne bi bilo flame-a odmah.

Ima podforum Debian gdje se uveliko raspravlja i o Ubuntu distribuciji.

P.S. Nisam rekao da su to dvije iste distribucije, da ne bi bilo flame-a odmah.[/quote]
znam jarane, svaki put kada se spomene autonomija za K/Ubuntu počne priča to ti je Debian derivat… ali šta zna novi user šta je .deb?

ma forget…

Zasto uopste podforum za svaki distro? Ne kontam logiku iza toga.

Ako bude prepirki, neće biti podforuma ni za jednu distribuciju, već:

• za početnike
  • za iskusne
  • za one kojima ne treba forum

pa se onda snalazite …

Podforum da nas 10 Slackware, ili 5-6 Gentoo korisnika može razglabati ???

Prođite se tih dječijih furki čija je distro bolja/gora. Ako neka distro već ima podforum, ne morate se javljati sa pitanjima/odgovorima tipa “onaj drugi je bolji”, “što moja distro nema podforuma”, “što raja iz moje mahale nema podforuma” …

Bitno je ljude nagovoriti da koriste free software, Linux, a ne tamo neku specifičnu distribuciju.

Može Ubuntu forum. Moderator si!

Nadam se da ćemo uskoro napraviti podforume, pa će se malo forum rasteretiti.

Može Ubuntu forum. Moderator si!

Nadam se da ćemo uskoro napraviti podforume, pa će se malo forum rasteretiti.[/quote]
To Amila, konacno se otarasimo ovih bubuntua, lol.
Uh, bas mi je laknulo :slight_smile:
Daj me na moderatora na Debian sekciji ako moze.

sapphire

evo jedan expresni odgovor: da nebi svaki put pisao “koristim tu i tu distro”

Evo i ja da nešto kažem: često smo pričali o Gentoo-u ali ustvari nikada nismo priznali kako je dobar i da ipak nije lagan, nego je onako, geek-ovski. Amar ga odavno koristi i svaka mu čast na otvaranju ovog podforuma.

Jao kako ste svi spremni svađat se oko gluposti …
Uostalom, tko bi da bude koristan i da pomogne pri prevođenju Handbooka nek se javi umjesto što se naokolo ‘argumentovano raspravlja’.

ovako, prvo da se izvinim za offtopic, drugo, nisam mislio da bi sada trebali imati podforume za distro tipa PCLinuxOS, ArchLinux, Knoppix, Mepis itd.

KUbuntu je veoma “raširen”, dosta ga ima kod nas u Bosni i Hercegovini, raja ga dobiju na CD-u… mislim da je ubuntu dovoljno sazrio da se više ne smatra “debianom”.

nije da forsiram/navijam za KUbuntu (pored KUbuntu-a koristim još neke distros), što se mene tiče linux je linux, koja god da je distro (razlika je samo kada si početnik), meni trenutno nije potrebna ta sekcija/podforum, mislio sam da bi bilo dobro za ostalu raju…

ps:
Amila, ponuda je “atraktivna” ali ne mogu je prihvatiti…

prijedlog: ako ostane podforum, prebaciti sve (sa Debian foruma) što ima veze sa KUbuntu-om na novi podforum

Iskreno, Gentoo ima savršenu dokumentaciju, wiki, forume i slično, cilj ovog
dijela foruma je da se pomogne korisnicima u BiH koji nisu baš dobri sa
engleskim ili se nisu snašli ručno. Ja lično mislim da je to super ideja jer je
sam distro odličan i dosta naprednih usera sve više i više prelaze na Gentoo
jer nakon što pročitaju Handbook shvate da Gentoo nije monstrum te da ono
geekovsko oko njega nije uopšte geeky… They see the light :smiley:

Ako želite raspravljati o Ubuntuu ja mislim da jest derivat Debiana, no ako ćemo
se o tome raspravljati otvori temu na Debian forumu aldine.

Pozz.

Otvorena je sekcija za Ubuntu. Molio bih da se sva daljna diskusija o ovoj distribuciji vodi tamo.

ma nema potrebe ja sam se “izjasnio”

Sigurno da diskusije u fazonu poredjenja ova,ona (Bolja,slabija) Distribucija ne vode nikuda,sem u pravcu razdora Foruma i bezveznih Postova u kojem ima vise Emocija nego Tehnicki argumenata.
Gentoo jeste jedan od prvih PowerUser Distria,kao sto su i mnoge druge Distribucije (slicne filozofije) i sigurno ako se zeli zadrzati preglednost ali i Informantnost Foruma nemoze se za svaku napraviti Sekcija ili podsekcija,ali Gentoo sigurno to zasluzuje zbog svoje specificnosti i nacina na koji demonstrira svijet Linuxa (moram priznati da mi je nedostatak istog od prvog dana kad sam posjetio ovaj forum malo i bio cudan…)

Sta reci za druge Distribucije,sigurno ovisno o web dizajnu moglo bi se ubaciti jos jedno par stotina Sekcija,svaki po jedan za svaciju omiljenu i vrijednu Distribuciju (cinizam)

Ja licno koristim vec 9 god. Linux i isprobao i testirao sam mozda preko 50-60 sto vecih i poznatih sto manjih i nepoznatih u svim ovim godinama i mogu reci iz iskustva stecenog u skolovanju i radu sa njim da je jedna Distribucija PowerUser ili NormalUser (iako je Normal vrlo diskutabilan izraz) koliko je njen korisnik isti tj Power ili Normal.
Sigurno postoje razlike (i to drasticne) u Interpretacijama nekih dijelova Sistema,Dizajna ,paketa,i konfiguracija medjutim sve te razlike i jesu tu da odvoje (citaj olaksaju pristup) NormalUsera od PowerUser korisnika i Distribucije, ali i da ih ujedine u svijet i Komunu OpenSourcea i Linuxa.

Pozdrav

P.S huuuh napisah se ja … ( sa tvrdim s)

Bravo za Gentoo. Nisam ni znao da ima mazohista koji ga koriste u BiH :slight_smile:
Ali kao sto kazu, nema prave čari Linuxa bez Gentooa!

Jedino nesto mislim da nece biti previse pitanja, ali nek se vidi da se koristi i kod nas.

Ubuntu podforum ostaje, naravno. Vidjet ćemo hoće li biti dovoljno aktivan. Ako ne, lako ga je izbrisati. Ako neko želi biti moderator, može mi se javiti.

Poz,

[quote=alzan]Bravo za Gentoo. Nisam ni znao da ima mazohista koji ga koriste u BiH :slight_smile:
Ali kao sto kazu, nema prave Ä ari Linuxa bez Gentooa!

Jedino nesto mislim da nece biti previse pitanja, ali nek se vidi da se koristi i kod nas.[/quote]
Pa izgleda da ima >>sličnih<< i u komšiluku prilično aktivnih
http://www.gentoo-srbija.org/
http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=26
http://www.elitesecurity.org