Ovaj dole je naš Pedja a ovaj Patsoe je lik iz Holandije.
Super za cooler, to ti se zove dobar hardware. Obično imaš dva načina kontrole coolera, jedan je da to BIOS radi (što je i default). Eh sad, bitno je da imaš dobar BIOS da možeš manipulisati sa senzorima, recimo pomjeriti trashhold sa 70% na 50%. (ne znam ko je skontao da stavit trashhold za coolere na 70%, debil). Ovo je bolji način ako imaš dobar BIOS. Recimo kod mene je BIOS napravljen za improved debile, ima jedno dvije i po opcije, naravno ni traga od senzora i fan controla.
Drugi način je da to kernel radi za tebe. Prvo treba provjeriti da li to je podržan hardware, ako ne moraš patchovati kernel. Dalje, moraš instalirati lm_sensors i tek onda možeš sređivati senzore. Kod mene je takav hardware (ATI x300 chipset) da nije podržan u kernelu (bar ne u dijelu za senzore) tako da još uvijek nisam adekvatno riješio pitanje temperature (mrsko mi).
oops
tačnije biće samo gcc i kernel headersa, možda još koji, ostalo nema… nebih ni primjetio da ne probah dodavati kubuntu CD na postojeći ubuntu sistem, fol je što je sada jedan ogromni fajl “squashfs” pošto je live/instal varijanta - too bad, btw uredno prođe apt-cdrom add ali pokupi “dva-tri” paketa koji su van squashfs
ps:
možda se može kako mountati ovaj squashfs? garant može samo kako, nemam sad vremana da istražujem…možda se kasnije zadam…