Dogovor između Microsofta i Novella

http://www.novell.com/linux/microsoft/openletter.html

Ne vidim jutros da iko komentarise?!!?

Namjeravao sam sinoć poslati vijest na forum ali ne stigoh pročitati sve detalje. O čemu se u stvari radi?

Ako sam dobro shvatio, generalno gledano, pokusace naci zajednicki jezik u obostranom podrzavanju na polju virtualizacije, web services management-a i document format kompatibilnosti.

medjutim, citajci komentare po razno-raznim newsgrupama, vec su se pocela praviti “struje” u suse komuni. Oni koji nikako ne odobravaju bilo kakav kontakt (pa cak ako je i pozotovan) sa M$-om. Zatim grupa koja je skepticna da bilo kakvo petljanje sa M$-om moze donijeti neku korist, ali treba probati jer ideja u sustini i nije losa jer dobit ce imati svi koji koriste kompjutere, bez obzira na OS. I oni treci koji su totalno 100% u fazonu da je ovo “revolucionarni” potez , 100% pozitivan i da je Bill konacno shvatio snagu LInux-a i OSS-a…

Moje misljenje je da, ako je M$ stvarno usao u ovaj “agreement” iskreno, ovo moze biti pozitivno i donijeti mnogo pozitivnih stvari. Ali ima, ipak postoji doza skepticizma u iskrenost namjera, zbog dosadasnjeg iskustva sa MS-om da bi ovo moglo u stvari biti jos jedan dobar komercijalni potez MS-a (nekoje spomenuo davnih 80-tih kako su MS i IBM zajedno izgradjivali OS pa je MS kasnije nateg’o IBM. Ja nisam upoznat sa detaljima pa ne znam o cemu se radi.

U svakom slucaju, kada se slegne prasina, i za kojih pola godine ili godinu dana mnogo sto sta ce se otkriti i pokazati. Mada, ni meni nije drago da se SuSE petlja sa MS-om. Nie valjda da cu morati mijenjati moto “Uzdaj se use, use i u svoj MSuse”
:smiley:

pa da nije bilo ibm-a ne bi bilo ni ms-a :slight_smile: jerrrrrrrr…jerrr jerrrrr… zlocudni bill gates je tuzio ibm nekih tamo godina zbog koristenja njegovog code-a , jer je skontao da moze imat veliki proFit od tog svog os-a :slight_smile: sto mu je i uspjelooooo :stuck_out_tongue:

Dio dogovora kojim jedni drugima licenciraju korištenje OS-a u virtueliziranim okruženjima je OK.

Dio koji govori o tome kako će neko nekoga zaštiti u slučaju da GPL softver krši patente je apsolutni bullshit. Čim Novell pokuša iskoristiti “dozvolu” Microsofta da distribuira GPL softver koji eventualno krši neke softverske patente, tada, prema članu 7. GPL licence, Novell automatski gubi pravo distruibucije istog.

Npr. ako ja dobijem od Novella source code pod GPL licencom moram imati mogućnost da ga pod istim uslovima redistribuiram. Prema ovom dogovoru, to ne mogu, jer samo Novell ima ekskluzivno pravo distribucije tog koda. Čak se postavlja pitanje (by Eben Moglen) kako Novell uopšte može distribuirati GPL kod nakon ovakvog dogovora.

Koji debili.

Red Hat donwlplays Novell/M$ deal:

http://arstechnica.com/news.ars/post/20061105-8153.html

Microsoft bankrolls Novell to tune of USD308m
Wednesday, November 08 2006
by The Register
Microsoft is spending less than USD500 million on its ground-breaking deal with Novell to promote Suse Linux and shut Red Hat out of Windows accounts.

(http://enn.ie/frontpage/news-9843710.html)

240 Milijona US-Dollara Novellu za Abo Suse Linux Enterprise Servera + 60 Milijona US-Dollara za Marketing Vitualnih rijesenja Windowsa i Linuxa + 34 milijona za uvalu istih + 108 milijona za patent-sprdacinu …

240+60+34+108=422

Hm,mislim da od Suse nece dozivjeti 11 release

[genericka omiljena distribucija] besplatno. Za sve ostalo tu je Mastercard. :smiley:

Da bogdom nisu doživjeli ni 10.1 cccc (čak je i nedavno izašla “remastered” edicija poprilično zbunjena)

[quote=fikret]Zanimljiva razmisljanja…

http://www.linfo.org/why_ms_novell_good.html[/quote]
Kopiram fikretov komentar pošto pripada na ovu temu… Takođe mislim da nije baš za novosti.

U pravu si. Izvinjavam se zbog tog propusta…