Hehe evo uradio sam nešto pa da podijelim sa kolegama
Zatrebao mi je neki bandwidth limiter pošto dijelim konekciju sa drugom, pa da ne bih ja sve vukao ili on, dogovorili smo se da ograničimo protok na pola. On ima neki Winblowz Limiter, a ja nisam imao ništa… So I made my own
Našao sam jednu zgodnu bash skriptu koja ograničava protok na eth0, sredio je da može da uzima parametre sa konzole i onda napravio jednostavan GUI sa PyGTK koji će da je poziva. Sve ukupno trajalo je oko jedan sat rada i isplatilo se jer sad i ja imam limiter i to home-made
Imam i još par blesavih PyGTK programčića koje bih takođe mogao da objavim, samo da ih malo doradim. Ne želim da se pre-eksponiram već samo da objavim programe da ne gubite vrijeme ako već imate iste probleme.
I ja sam se nedavno zezao sa nečim sličnim. Pošto sam povezan na net preko bežične mreže, htio sam mi vanjski saobraćaj ima veći prioritet u odnosu na lokalni. Ako npr. skidam nešto sa lokalnog DC huba i sa Interneta onda mi je vanjski saobraćaj 4× brži od unutrašnjeg. Evo skripti, ako nekog zanima:
Inače, ono što sam ja stavio su skripte koje se nalaze u /etc/ppp folderu i svaki put kad se uspostavi PPPoE veza poziva se ip-up skripta, a kad pukne veza, poziva se ip-down.
Što se tiče IMQ kod mene radi dobro, bar u vremenima kad nema zagušenja, pošto deklarisana brzina u skriptu mora da bude manja od stvarne da bi to radilo. Npr. skidam nešto u lokalnoj mreži brzinom 60 kB/s, ali kad sam na YouTube ili skidam nešto s Neta, padne na 15 kB/s.
Vidio link što si dao za probleme sa IMQ i nisam primijetio nikakve probleme, a kamoli kernel panic, mada je kod mene konfiguracija prilično jednostavna, bez nekakvog tuneliranja i ko zna čega.