Domaći Gentoo mirror

Zahvaljujući BiHnetu (i meni naravno) evo imamo prvi domaći Gentoo mirror. Za sretnike sa DSL-om, server je u Free zoni tako da mogu rekompajlirati stvari po cijeli dan bez da dobiju po đepu.

Adresa servera je ftp://mirror.bih.net.ba/gentoo/ a rsync je na rsync://mirror.bih.net.ba/gentoo-portage, dakle ako hoćete da koristite najbrži mirror u vaš /etc/make.conf stavite:

GENTOO_MIRRORS="ftp://mirror.bih.net.ba/gentoo"
SYNC=“rsync://mirror.bih.net.ba/gentoo-portage”

Server sam prijavio tako da se nadam da će postati oficijelni gentoo mirror i biti izlistan na stranici. Čujem da ta procedura može potrajati, ali vi ga možete koristiti do tada.

Poz,

Avdija

Svaka čast Avdija. Ja sam prije nekoliko dana dobio adresu BiHnetovog rsync-a i koristio ga. Svaka čast!

Svaka cast avdija, mozda bi ste mogli malo za Ubuntu pogurat ?

Bilo je nekih komentara (doduse nisam provjerio), da mirror nije u potpunosti identican gentoo-ovom (kazu da fali dosta paketa).

Sadasnje stanje ?

da, sada je u pitanju potpuni mirror, skoro 100GB. Evo ocekujem da ga ubrzo testiraju i prihvate kao zvanicni mirror.

Bolje da ste mirror mandrive uradili. gentoo koristi < 1% linuxasa u bih (prema procjeni instituta testni_hamo2, uz gresku od 100%) …

Bolje da ste mirror mandrive uradili. gentoo koristi < 1% linuxasa u bih (prema procjeni instituta testni_hamo2, uz gresku od 100%) …[/quote]
ko će kome, ko svoj svome

ko koristi suse tražiće i on lol, itd…

Jes, al ce se sva tri korisnika pravo obradovati ovom mirroru :slight_smile: NHF Avdija :wink:

Ja čak i poznajem tri korisnika koji će biti sretni. Myself included. Nego, isto pitanje kao gore, koliko je ovaj mirror potpun i up to date?

Dosta stvari koje sam emerge-a nisu nađene na dosadašnjem BiHnet mirroru. Pored BiHnetovog, u GENTOO_MIRRORS imam još i dva njemačka mirrora, obično mi se dešava da kad nešto emergeam da prvo traži source na bihnetu, ne nađe ga, prebaci se na njemački mirror i tamo naravno nađe šta treba i završi emerge.

Hoće li se ovo dešavati i sa sadašnjim mirrorom?

Kakva je situacija sa rsyncom? Odakle uzima snapshote? Koliko često?

a jeste nepovjerljivi, tacno cu ga izvaditi iz free zone :slight_smile:

synca se svakih pola sata kao i svaki drugi mirror

Nemoj se ljutiti odmah, rekao sam ti u prethodnom postu i što sam nepovjerljiv. A vjeruj mi, i meni je u cilju da imam mirror nekoliko kilometara od kuće. :slight_smile:

Tuga je u tome što BiHnet tj. Telecom uopšte ne vidi nikakvog motiva da stavlja stvari u free zonu, pa to ovisi od dobre volje pojedinaca kao što je Avdija. Sreća pa većina Linuxaša ima izbor drugih provajdera.

Stavljeno u TODO :slight_smile:

Da, moze vala i suse, slack, arch, debian… (jesm li sta izostavio). Imam bolji prijedlog: syncaj citav internet; tako ce svi biti zadovoljni :slight_smile: (pet ljudi, 10000 cudi).

ne šupljiraj tita ti? :wink:

Bujrum demantiraj me ako nije tačno :slight_smile:

Moze i suse a ove hakerske distribucije koje ljudi koriste samo zato sto ih je teze nastimati ne treba mirrorovati :wink:
(salim se …)

[quote=Amar]Dosta stvari koje sam emerge-a nisu nađene na dosadašnjem BiHnet mirroru. Pored BiHnetovog, u GENTOO_MIRRORS imam još i dva njemačka mirrora, obično mi se dešava da kad nešto emergeam da prvo traži source na bihnetu, ne nađe ga, prebaci se na njemački mirror i tamo naravno nađe šta treba i završi emerge.

Hoće li se ovo dešavati i sa sadašnjim mirrorom?[/quote]

[code]Number of files: 144291
Number of files transferred: 82471
Total file size: 134952956 bytes
Total transferred file size: 107293896 bytes
Literal data: 107296115 bytes
Matched data: 0 bytes
File list size: 3289992
Total bytes written: 1649721
Total bytes read: 114300356

wrote 1649721 bytes read 114300356 bytes 141144.34 bytes/sec
total size is 134952956 speedup is 1.16
rsync error: some files could not be transferred (code 23) at main.c(1064)

retry …

Starting retry 1 of 3 with rsync://134.68.220.97/gentoo-portage
checking server timestamp …
Welcome to hawk.gentoo.org

Server Address : 134.68.220.97
Contact Name : mirror-admin@gentoo.org
Hardware : 1 x Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz, 2176MB RAM

Please note: common gentoo-netiquette says you should not sync more
than once a day. Users who abuse the rsync.gentoo.org rotation
may be added to a temporary ban list.

MOTD brought to you by motd-o-matic, version 0.3

receiving file list …
1 file to consider
timestamp.chk
32 100% 0.00kB/s 0:00:00

Number of files: 1
Number of files transferred: 1
Total file size: 32 bytes
Total transferred file size: 32 bytes
Literal data: 32 bytes
Matched data: 0 bytes
File list size: 32
Total bytes written: 223
Total bytes read: 542

wrote 223 bytes read 542 bytes 306.00 bytes/sec
total size is 32 speedup is 0.04
Welcome to hawk.gentoo.org

Server Address : 134.68.220.97
Contact Name : mirror-admin@gentoo.org
Hardware : 1 x Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz, 2176MB RAM

Please note: common gentoo-netiquette says you should not sync more
than once a day. Users who abuse the rsync.gentoo.org rotation
may be added to a temporary ban list.[/code]
kao što vidite to nije slučaj samo sa našim špiglom

Ja nisam imao problema sa recimo njmačkim rsyncovima i mirrorima.

[quote=Avdija]Zahvaljujući BiHnetu (i meni naravno) evo imamo prvi domaći Gentoo mirror. Za sretnike sa DSL-om, server je u Free zoni tako da mogu rekompajlirati stvari po cijeli dan bez da dobiju po đepu.

Adresa servera je ftp://mirror.bih.net.ba/gentoo/ a rsync je na rsync://mirror.bih.net.ba/gentoo-portage, dakle ako hoćete da koristite najbrži mirror u vaš /etc/make.conf stavite:

GENTOO_MIRRORS="ftp://mirror.bih.net.ba/gentoo"
SYNC=“rsync://mirror.bih.net.ba/gentoo-portage”

Server sam prijavio tako da se nadam da će postati oficijelni gentoo mirror i biti izlistan na stranici. Čujem da ta procedura može potrajati, ali vi ga možete koristiti do tada.

Poz,

Avdija[/quote]
ftp://mirror.bih.net.ba/opensuse/ ?

…ako je to ono što ja mislim da jeste…

Odakle ti opensuse i gentoo? Da nisi pomiješao podsekcije?