Dosada + glupost + GCC + neka optimizacija

Sta biva kada dosada obuzme vas mozak, smlatite previse cigara ovlazenih kafom sa aparata, a ucenje je nesto sto se u sirokom luku zaobilazi ?
Zavisi od osobe pojedinacno. Da ne peglam evo dole slika :

Izgleda nista posebno. I nije nesto posebno. Kompajlirano je sa eFLTK (extended FLTK) kojeg mozete naci na equinox.sf.net (posluzite se CVS-om).

Kod je kompajliran sa GAS-om, a evo linka http://code.lugbih.org/source/asm/window.s.html. Usput kada vec nesto pisem, gcc 3.2 sa opcijom “-Os” (optimiziranje po velicini) generise kod velicine 13848 bajtova, dok ovo, kompajlirano, ima 13555 bajtova :). Koristenje opcije “-O3” (optimizacija po brzini) ne dolazi u obzir jer generise veci kod (sto je i poznato), tacnije 13913 bajtova a “-Os -O3” generise istu velicinu kao i “-O3”. Razlozi se mogu traziti i u exception tabeli koju smijesta u program (sto potvrdjuje da koristenje exception-a stvara veci i sporiji kod).

Znaci sprzite na disk eFLTK i igrajte se. Za FLTK nisam siguran da li ce raditi, jer u kodu mozete vidjeti cuveni “name mangling” koji koristi gcc (tj. kako gcc interno oznacava funkcije), i ne znam da li ce generisati isti za FLTK. Na gcc-ovoj stranici mozete naci lijepo opisan nacin nacin na koji on to generise.

Dalje, kod bi se jos puno mogao optimizovati, pa ako neko nadje vremena (ili ga uhvati dosada koja odgovara opisu sa pocetka ;)) neka proba i neka javi.

Sta jos za kraj da kazem: ma odoh ja raspaliti Quake-a.

Sanel