Dostupnost ASDL-a i wireless konekcije

Zanima me kako doci do ASDL konekcije odnosno wireless konekcije gdje je to maltene nemoguce.
Naime, radi se o jednom selu za koje znam kada odem jedva imam mrezu na tel., tj. moram naci pogodno mjesto vani ili u kuci, stoga pretpostavljam da je i konekcija nemoguca.

Da li je moguce u takvom mjestu doci do wireless konekcije?
Ili, da li je moguce prijaviti fiksni tel.?
Kako doci do informacija.

Hvala vam.

Ne razumijem se bas u mreze, ali sto se tice fiksne telefonije moguce je preko m:tela to rijesiti. Oni nude fiksnu telefoniju koja ustvari ide preko mobilne mreze, znaci dobijete telefon i valjda modem, bitno je da imate tu signal mtela i sve isto kao fiksna, jedino sto nemate uticnicu :slight_smile: i mislim da je moguce sad preko toga njihov internet dobiti, treba se raspitati kod njih

Super. Hvala ti Sky.
Pokusat cu da dodjem do njihovog br. telefona pa ih zovem, a u medjuvremenu ko god ima vise informacija neka javi.

Svako dobro.

Evo dobio si najbolji mogući odgovor, Internet preko mobitela (ustvari GPRS) nije baš brz kao ADSL ali je dostupan skoro svugdje. Možeš ići na paket sa karticom za računar i/ili sa priključkom za fixni telefon. Za ADSL možeš biti udaljen max. 3 km (ako se ne varam) od centrale. Wireless generalno ima vrlo mali domet, reda par kilometara, što ovisi od prepreka (čitaj: zgrade, planine, šuma), mogu se postavljati repeateri ali to vrlo brzo postane vrlo skupo. Takođe može se popraviti domet korištenjem kvalitetnijih (i skupljih) antena.

Hvala Vedrane.

Nadam se da je to to, jer po vasoj prici zvuci jednostavno, dok ja znam kada odem u tu sumu da je skoro pa nemoguce bilo sta izvesti, tj. nadjem pogodno mjesto za tel. (u kuci/vikendici) i onda ne smijem mrdati s mjesta, mada vani je malo bolje a sto vise ides u visinu i bolja je mreza. :slight_smile:

Tel. prikljucak ne postoji u tom selu, to sam u medjuvremenu saznala, navodno kosta 3000 KM da bi se to ostvarilo a 600 KM mjesecna uplata za wireless konekciju. Moze li mi neko ovo malo bolje objasniti. tj. ove cifre i usluge.
Ili, imate li vise informacija o tome kako ostvariti fiksni prikljucak i uz to internet? Koliko to kosta etc.

Takodjer, M:tel ima besplatni broj za sluzbu, ali iz inostranstva ga ne mogu dobiti, pa ima li neko drugi broj.