Drajver za Mandrivu-Canon MP210

GDJE DA PRONAĐEM DRAJVERE ZA SVOJ UREĐAJ -SVE U JEDNOM -CANON MP 210.LINUX JE MANDRIVA SPRING 2009.UNAPRIJED ZAHVALAN…

prestani da pises sve velikim slovima

Ovdje imas uputstvo za ubuntu hardy.Valjda je isto i za ostale distribucije

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=943626

Skeniranje vrsis programom XSane

Ja sam uspio natjerati MP220 da radi na Kubuntu-u 9.04 :smiley:

Daj ljudi pomozite.Još ne mogu da radim sa štampačem preko Mandrive 2010.

Ja kao prvo nisam uopšte čitao tvoju poruku kad sam vidio da je sve velikim slovima, kao drugo svugdje gdje sam tražio piše da je printer savršeno podržan pa bi mogao poslati malo detaljniji opis tvojih problema, šta ne radi itd.

Ovako:kada odem na Configure Your Computer,pa mi izađe root,dam lozinku .Pa odem na hardware i tu nađem da podesim svoj printer.E,sad, prije svega ovoga Mandriva me uputi na neku listu proizvođača gdje ima i Canon ali nema mog modela MP210, nego imaju čak i stariji modeli ali i nasljednik ovog modela MP220.Možda ja radim pogrešno ( što je vrlo vjerovatno jer sam ipak neki početnik koji ima neko znanje o Linuxu -nije da nemam, i mnogo reklamiram među prijateljima Linux uopšte) pa bih volio ukoliko ima neki drugi način da mi se pomogne. Hvala unaprijed…

Probaj ovo http://software.canon-europe.com/products/0010485.asp U vrhu stranice odaberi linux :slight_smile:

Na ovoj stranici:
http://www.openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Canon-Pixma_MP210
piše da je printer podržan “savršeno” koristeći drajver gutenprint.

Znači možeš na spisku generičkih drajvera izabrati gutenprint, a trebalo bi raditi i ako izabereš MP220 koji radi sa istim drajverom.

Ovo od nedima sam već probao,a ovo od vedrana mi nije jasno-preteško za mene…

Kako ti nije jasno??? Pa izaberi MP 220 na spisku, rekao si ranije da ti je to nudio?

Ma ,jasno mi je za ovo da odaberem MP220,nego na ovoj stranici koju si mi dao ne znam gdje trebam kliknuti…Znam da sam dosadan ali ko j…e XP.

Aha, pa nigdje, to nije stranica za download drivera nego samo baza podataka o tome koji driver podržava koji štampač, a većina navedenih drivera (uključujući i spomenuti gutenprint) su po defaultu uključeni u sve novije Linux distribucije. Jedino pitanje je kako aktivirati driver odnosno kako da ti ja to objasnim a da ne zvuči prekomplikovano :slight_smile:

Išao sam i kod prodavača-valjda i zastupnika u Tuzli.I oni kažu da je podržan, ali nemaju pojma kako da nabavim drajver.Valjda su mislili da želim kupiti štampač pa su to rekli.Uglavnom,ništa još od drajvera…

MP 220 nije radio?

ne…

Ovako.Kako sam ukucao MP220,dole na traci pored konekcije i Amaroka mi stoji ( kada upalim printer) sličica printera.Kada otvorim konfiguracija printera u konfigurišite svoj kompjuter-tamo mi stoji sličica printera MP220 i preko njega zelena oznaka za tačno.Kraj njega stoji sličica MP210 bez te oznake za tačno.Kada otvorim neki dokument za provjeru rada a odaberem MP210 i gore na traci iznad dokumenta odem sa mišom na štampač piše generic printer.Kada to isto uradim sa MP220 i odem mišem na sličicu printera iznad dokumenta u zagradi piše MP220.Ja pretpostavljam da je kompjuter prepoznao printer ali da u konfiguraciji printera još nešto se mora kliknuti…A pošto sam ja dobar sa tim -davim Vas već ihihi vremena,znači----dabogda kćeri da te beg uzme— .

ništa … i dalje piše penting…moram i dalje preko xp…

Nejasna mi je tvoja predzadnja poruka. Koliko mogu shvatiti, ti si ranije probavao sa nekim raznim drajverima koje si ručno definisao kao MP210, a zatim si poslušao moj savjet i odabrao da ti je printer MP220. Znači onaj prvi ne radi, a ovaj drugi bi trebalo da radi. Prilikom printanja trebaš odabrati opciju pored koje piše “MP220” jer se ona odnosi na MP220 drajver (koji bi trebalo da radi), dok se ona druga opcija odnosi na nešto što si ranije pokušavao.

Šta se desi kada printaš sa opcijom MP220 ? Nekad se desi da nakon instalacije printera treba ga ručno postaviti na Enabled, posebno se to odnosi na USB printere. Možeš li dvokliknuti ikonu printera i pogledati šta piše pod “Status” ?

Nekako sam uspio da odštampam test stranicu.Kad uđem da podesim štampač ,tamo sam napravio dvije one ikonice -jednu za mp220,a drugu za mp210.Šta sam ja pritisnuo pa je odštampao,nemam pojma.Ali sam zaključio da je moguća štampa .Esad kad sam pokušao drugi put,opet ne ide.Na test stranici piše:
printer name-mp210 pa sam zaključio da ipak prepoznaje moj mp210,vjerovatno sam kliknuo ikonIcu mp210,
description-canon mp210 series kako sam i postavio postavke za mp210,
make and model- canon pixma mp220 - CUPS Gutenprint v5.2.4 simp,
driver name - STP01368.PPD,
driver version - 5.2.4

this page was produced by CUPS 1.4.1
Ojećam da je to to ,negdje sam blizu,ali kako sam ja ipak amater kod linuxa ,to je za mene viša matematika…

A jeli se “printanje” mozda po defaultu vrsi u neki .pdf ili .ps fil? Sta se tacno desava kad “kliknes” na print puljku? Pogledaj dobro sta ti “izade” i moze li se gdje izabrati izmedu printera koji navodis i nekog od filova?