Drajver

Eh ovako.Na računaru su mi instalirani Windows 7 i Ubuntu 12.04.Ubuntu sam instaliro pomoću Wubi eto čisto radi toga što je lakše.Ali problem je u tome što mi Ubuntu nije baš najkompatibilniji sa grafičkom karticom.Orginalni drajver više ne podržava a da bi mi i open source drajveri radili moram da konfigurišem grub.Nakon što konfigurišem grub open source drajveri rade skoro pa savršeno, naime pored monitora imam i TV spojen na grafičku karticu ali on daje zelenu sliku.Sa originalnim grafičkim drajverima taj problem bi bio riješen u što sam se uvjerio kada sam ih instalirao na Debian 6.Originalni drajveri nisu više podržani ni na jednoj distribuciji baziranoj na Ubuntu (Kubuntu,Xubuntu,Linux Mint) pa me interesuje da li bi bili podržani na Fedora 16.Ja mislim sa Ubuntu i Fedora nemaju veze jedan sa drugim ali eto opet bih da se konsultujem sa vama.

Sve si napisao osim toga koja je grafička kartica u pitanju.

ATI Radeon X1300

Na Ati sajtu sam našao da je Catalist 9.3 zadnja verzija koja podržava tu karticu. U dokumentaciji za Catalist 9.3 piše da je zadnja podržana verzija Xorg 7.4 koji je dolazio sa Xorg-serverom 1.5, dok je Xorg 7.5 dolazio sa Xorg-serverom 1.7. Na distrowatch možeš vidjeti pregled verzije paketa Xorg-server po distribucijama:
http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu
http://distrowatch.com/table.php?distribution=fedora
http://distrowatch.com/table.php?distribution=debian
To što kažeš da ti je paket radio na Debianu 6 mi se čini kao anomalija jer je tu dolazio Xorg-server 1.7.7 ili su možda backportali neke stvari kako bi ATI drajver radio? U svakom slučaju, za pretpostaviti da je zadnja verzija Fedore na kojoj taj Catalist radi 11 ili 12, Ubuntua 9.10 itd. koristi distrowatch da pregledaš za ostale distribucije.

al ne kontam što moraš čačkati grub da bi to sve radilo fino na OSS driverima?

nije neka velika sreća sada imati te proprietar drivere, prije jes bilo ali su ih ovi OSS stigli haman da možeš i igrice na njima :slight_smile:

evo ja imam grafu nekad je bila zvijer (dobio na poklon), ali ne koristim one proprietary drivere, rade mi svi oni efekti 2D 3D sa nouvea-u desktop, odnosno radeon-om na laptopu