vozdra svi prisutni,
evo zadnjih par mjeseci se podosta bavim High Availability Linux setupima , pa mi je sinulo da napisem nesto i na tu temu na nasem jeziku. Krenuo sam sa DRBD clankom na wiki.linux.org.ba , vecinu stvari sam pozajmio iz officijelnog drbd user-guide-a (ovaj guide postoji tek par sedmica). Na mojim pocetcima sa drbd-om bilo je raznih finih i gadnih problema, od bug-ova u mreznim karticama, do bugova u drbd code-u , patchovanja i svega bez prave dokumentacije tj. samo manual pages-a … stoga i ovaj clanak kao nekih podsjetnik samom meni a i da podijelim ovo sto sam steko sa ostatkom bh ekipe. clanak nije dovrsen ima na njemu radit jos puno npr. na gramatiku nisam obracao nikako paznju, vecina stvari mozda sad nema smisla, moram i sam procitat sta sam napisao itd … u clanku fali basic administracija drbd setup-a , jer sam doso samo do installacije i konfiguracije , administracija dolazi poslije i par sitnica debugiranje , troubleshooting itd … nakon ovoga imam namjeru napisati i clanak na temu linux-ha.org tj. intergracija heartbeat2 i drbd-a …
Heartbeat2 cu da odradim zato sto ja u mom slucaju nisam imao niti danas dan nemam valjane dokumentacije za njega. sve knjige do kojih sam mogao doc (citaj amazon.com) posjeduju objasnjena za heartbeat1 konfiguraciju , heartbeat2 se ne spominje.
tako bi volio da mi date feedback za do sad odradjeni clanak: