Pozdrav ,
upisao riječ " dreambox " u pretrazi pa pošto ne pronađoh ništa eto da otvorim temu i postavim pitanje pa ako je neko raspoložen , bujrum :
Satelitski risiver Dreambox je opremljen Linux distrom, kojom pojma neznam ??!!.Na satelitskom forumu ima par dobrih uputstava howto, ali bih volio da i ovdje pokrenemo takvu temu, kako našteliti risiver da šljaka kako treba.Ako ga neko koristi, pogotovu onu jednostavnu verziju DB500 volio bih da malo pojasni šta i kako !
p.s.
pročitah i ovdje :
nešto o tome da u dreamboxovima " sjedi " LinuxTV 2.0 …
/hvala unaprijed i svako dobro
Uskoro ću dobiti jedan dreambox pa ću se i ja priključiti sa pitanjima, ono što sam čuo da ovaj resiver otvara sve živo još samo da to praktično uvjerim:)
Dreambox kao CPU ima specijalizirani IBM procesor, PPC arhitektura
Nema neke odredjene “distre”, ali ima vise imagea (2.6.x kernel) koji Dreamu daju neke mogucnosti (browser, bla bla), a svi imagei su bazirani na busyboxu Ove 7xxx serije mogu imati i hard disk, al image je obicno u flashu (zato i jest tu busybox…) A zajednica DVB linuxasa je ogromna, samo sto i ne znaju da su linuxasi ;), a Dreambox ponosno nosi pingvincica na sebi. Najsmjesnije mi je kad vidim koliko ljudi uci unix permisije na fileoima, koriste dos2unix programcice, pitaju sta znaci cvs …
Malo sam cackao po njemu i stvarno je extra, i medju DVB populacijom vazi stvarno za masinu snova, prvenstveno radi neprevazidjenih mogucnosti piratskog gledanja TV-a, gdje ogromnu ulogu igra jednostavan komad hardvera - mrezna karta
E sad, veliki dio bitnih funkcionalnosti Dreamboxa moze raditi bilo kakva PC kanturina sa karticom kao sto je skystar 1 (ili neka druga fullfeatured kartica) i custom 2.6 kernel i bilo koja distra sa vdrom kao softverom za gledanje tv-a. Al Dreambox je 700 km pa navise cini mi se, a skystar 1 (polovan ! ) nije ispod 200-250 km, plus PC…
Heh Dreambox je odlicna stvar imate na http://www.satelitskiforum.net Podforum Dreambox, i tamo ima tona ali bas TONA stvari i tutoriala, to sam iscacko, jer mi je rodjak prije godinu dana kupio dreambox 500, i stvar je preluda, apsolutno sve žive kanale ima…
Spoji s preko mreznog kabla sa racunarom, i lijepo upalite racunar-konektujete sa na internet i pustite ga da radi, skida lijepo nov ključeve, i to je to… ima mogućnost da dodajete titlove ručno što je isto cool…
Uglavnom ko sjedi po čitav dan doma i samo gleda TV ovo mu je must have vjerujte kada sam vidio šta sve ima, 24h su vam malo da pregledate sve što vas zanima !!!