Drzavno takmicenje iz informatike

DJThor == Leo

Skont’o sam to … kasno :wink:

Ohoho Leo :slight_smile:
Pa sto se ne javis, lol, sto bi Juric rekao “kolega” :smiley: :smiley: :smiley:

Baš che. neće da podjeli sa nama i ispriča nam kako je bilo na takmičenju :slight_smile:

Dobro znači želite detalje … Evo riješenja (i zadaci su dati u komentaru):

http://toroman.abshost.net/takmicenje/bhoi2006.tar.gz

Takmičenje je bilo u Energoinvestu, tamo neka “zgradica”, koristili smo DevC++ i FreePascal (i neki usr*ni IDE, nemoš povjerovati koliko je loš!!! NOTE, Leo, pogledaj ovo http://lazarus.sf.net možda može pomoći :wink:

Alvin i Leo su u PHP’u napravili judge sistem (mada sam ja čuo da će biti rađen u pythonu što me isprva dodatno radovalo) koji je radio odlično - znači pošaljete source, server ga kompajlira, testira (probno) i vrati rezultat - čisto ko suza. Poslije isteka vremena, sistem se zatvara, testira sve programe i dobijete rang listu za nekoliko minuta :wink:

Zadaci su bili sudoku, nx i cdr. Sudoku sam već radio dva puta :slight_smile: tako da nije bilo problema. Znao sam dobro da i najgrublji bektreking može da riješi problem u mikrosekundi. Zato nisam optimizovao kod i uradio sam ga za dvadesetak minuta (+ debagovanje). NX sam prvog pokušao uraditi, jer mi se učinio lakšim od cdr’a. Jedno sat vremena sam se vrtio u matematičkoj “analizi” problema, da bih na kraju napisao neko “skraćeno” riješenje sa kojim bih dobio samo 50 od 100 mogućih bodova. I onda sam uradio sudoku. Kada sam uradio sudoku, sjetio sam se kako uraditi nx. Dok sam istjerao sve bugove i ono, znate jel, ostalo mi je još nekih sat vremena (manje) za cdr. Bio sam “ushićen” što sam uradio dva prethodna zadatka ispravno, pa sam se bacio na razmišljanje o cdr’u. I onda voila! Sjetio sam se nečeg sličnog sa Republičkog iz Srbije. I rekoh - odoh ja da sortiram ulaz i obradim ga pa kud puklo da puklo. I tako vam ja za nekih pola sata isprebijam taj C++ kod dva tri puta i napravim verziju koja radi kako treba. Kada sam uploadovao poslednju verziju ostalo je još nekih desetak minuta do kraja.

Eto, kada me je stislo vrijeme, a ohrabrilo zadovoljstvo što sam uradio druga dva zadatka, dobio sam neku motivaciju i riješio sam i taj cdr nabrzaka. Tako na kraju izlazi da sam najviše vremena (barem 2 sata - preko pola od ukupnog) potrošio na NX - za koji se na kraju ispostavilo da ima najkraći kod i uvjerljivo predstavlja najlakši od svih, pa čak je i najviše takmičara dobilo bodove na njemu.

Elem, baš tu napravim jednu trivijalnu greškicu i eto - nemam 100% već nekih 99% :wink: Od 30 testova svi su mi prošli osim tog jednog nesretnog, trivijalnog … eeehhhh.

Eto ljudi, dovoljno je toliko, nemojte više, ko da pišem blog. Pozdrav!

che, svaka cast na izvrsnom uspijehu na takmicenju. samo jedan mali savjet od jednog starog takmicara (u moje vrijeme nije bilo informatike samo matematika i fizika). prvo radi zicere (zadatke koje si siguran da znas uraditi), pa tek onda idi na ostale. Sa zicerima se zagrijes i upadnes u semu i onda postizes najbolje rezultate. To si fino opisao u svom postu i samo dokazo ovo sto ti ja sugerisem, i jedina greska ti je bila sto si na pocetku trosio vrijeme na tezi zadatak, ali si se do kraja uspio izvuci. Na medjunarodnom se sjeti ovoga i radi prvo najlakse pa onda teze… sretno u sljedecim takmicenjima…

ch

Hajde važi :slight_smile: Hvala na savjetu.

Trebao sam sudoku da uradim prvog. Ma svejedno - na kraju je sve ispalo ok.