Molim za pomoc ako neko zna oko dual boot konfiguracije.
Problem je u sljedecem: imam jedan disk na kojem se nalazi instaliran suse, a drugi na kojem se nalazi Endian Firewall (EFW). Kod instaliranja EFW samo sam zamjenio disk, a konfiguracija je ista (PII, 300MHz, 320MB). E sad da li mogu postaviti oba diska a da na boot loaderu (ne EFW je grub, a valjda i na suse) definisem dodatnu instalaciju na dodatom disku, pa da kod butanja mogu odabrati jedno ili drugo?
Hvala Vedrane na pomoci, al ovo ne radi :(. Dobio sam novu stavku u boot meniju, al kad odaberem EFW samo na kratko ode u text mod i ponovo vrati suse boot meni i odbrojava sekunde za default opciju. Problem je izgleda sto je i EFW instaliran kao master disk (hd0), pa sve reference pokazuju na hd0.
Nakon malo kopanja po netu, na par stranica sam nasao da je ovo mozda i nemoguce, upravo zato sto je sve linkano na hd0, tj hda, tj master disk. Preporucuju da se sistem instalira nanovo, lakse je (http://geodsoft.com/howto/dualboot/). Samo kad bi jos EFW pitao gdje ces instalirati…
Dali si ga mountovao na Suse. Ako jesi pola problema je rijeseno.
Odi u Yast i na bootloader pusti da procita nove particije ili nove operativne sisteme, tj. da doda nove. Nemoj upotrebljavati opciju da ga ponovo instalira, vec samo da procita.
Pa vidi dali ce uspjeti.
Huh koja particija ti je Suse koja EFW? Npr Suse je na hda3 u grub.conf treba biti root(hd0,2).AKo je EFW na hda4 root(hd0,3).Naravno kernel i root device moraju imati pravilnu putanju pa nebi bilo lose da pastiras grub.conf
Dva su fizicka diska u pitanju, a ne particije. Na prvom disku bio suse. Skin’o, stavio drugi disk, instalir’o EFW. Vratio suse disk na master, EFW stavio na slave. Mogu mountati drugi disk, i procitati (skoro) sve sa njega. Ali ne mogu upalit comp i birati: sad hocu suse, sad hocu EFW.
Sadasnji mount izgleda ovako:
/dev/hda3 on / type reiserfs (rw,acl,user_xattr)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620,gid=5)
/dev/hda1 on /boot type ext2 (rw,acl,user_xattr)
/dev/hdb3 on /mnt/hdb type ext3 (rw)
/dev/hdb1 on /mnt/hdb/boot type ext3 (rw)
/dev/hdb4 on /mnt/hdb/var type ext3 (rw)
usbfs on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
/dev/fd0 on /media/floppy type subfs (rw,nosuid,nodev,sync,fs=floppyfss,procuid)
grub.conf za EFW na drugom disku (sada mountanom kao /mnt/hdb/boot/grub/grub.conf) izgleda ovako:
title Endian Firewall (2.6.9-34.0.1.EL.endian14)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.9-34.0.1.EL.endian14 root=/dev/hda3 panic=10 ro
initrd /initrd-2.6.9-34.0.1.EL.endian14.img
savedefault[/code]
Mislis da bih trebao promjeniti hd0 na hd1, pa probati ? Sta je sa ostatkom sistema ? Sad me nesto straska da nesto ne zglajza …
Nije rijeseno. Izmjenio sam hd0 na hd1, kao i linije root=/dev/hda3 na root=/dev/hdb3 u fajlu grub.conf na drugom disku, ali u oba slucaja dobijem ovu gresku:
chainloader (/dev/hdb)+1
Error 23: Error while parsing number
Press any key to continue...
Zatim mi izbaci tekstualni grub meni sa prvog diska i nudi mogucnos za command prompt (tu sam samo prepoznao komandu reboot , glavno je da suse i dalje radi OK ) .
Mozda bi trebalo staviti stavke iz menija sa drugog diska direktno u grub meni na prvom disku (menu.lst)? :?