Ovak, imao sam prije dual bot ,znaci instalirao sam Ubuntu na XP, i na xp mi je u medjuvremenu uletio trojanac,pa sam morao formatirat particiju gdje je XP, ona particija i svi fajlovi su ostali gdje mi je ubuntu,al mi nece da prikaze kad upalim racunar onaj menu,gdje ja mogu izabrat na koji zelim da se logujemā¦znaci kad upalim on odma ulazi na xp , moze kakva pomoc da podesim to,imam vaznih podataka na ubuntu :((
[quote=nidla]pogledaj ovaj post: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=25515#p25515[/quote]
KOd mene nije kubuntuā¦ . i nemam live cd, nekom sam dao neznam ni ja ā¦ako neko ima potrebne fajlove koje treba ubacit negdje,zamolio bi ga da uploaduje negdje pa da mogu skinut i postavit gdje trebaā¦
imam tamo veoma vazne dokumenteā¦ako se izbrisu tesko meniā¦ :S
pocetnik sam sto se tice koriscenja linuxaā¦pa ne razumijem bas dobro te stvari,ako mozete malo poblize pojasnitā¦
Prvo,ovaj post nema veze sa uredskim paketima,valjda je trebao da ide u sekciju ubuntu,fakat nidje veze a drugo,mislim da ne mozes bez live cd-a.
A gdje se nalazis?Haj ako si u Sa dacu ti ja ili brat moj ako ne budem imala vremena,samo javi koja tacno distribucija
[quote=mladapartizanka81]Prvo,ovaj post nema veze sa uredskim paketima,valjda je trebao da ide u sekciju ubuntu,fakat nidje veze a drugo,mislim da ne mozes bez live cd-a.
A gdje se nalazis?Haj ako si u Sa dacu ti ja ili brat moj ako ne budem imala vremena,samo javi koja tacno distribucija[/quote]
Ma ja sam iz Gracaniceā¦
ama nebitno je dje je temaā¦ pozurio sam to da napravim pa nisam ni gledo dje cu stavitā¦nek moderator premjesti ako hoceā¦
Ovo je samo da dodjes do svojih dragocjenih podataka, grub ne mozes popraviti s tim ;)[/quote]
Medo ja sam isto probavala ovaj sa gornjeg linka driver i prije nekad davno ali cim probam da pristupim linux particijama iz windowsa naravno kaze mi da disk tj particija nije formatirana i pita me da li da to uradim.Naravno nisam:-)
U cemu je fazon?Evo i sad sam bas instalirala i probala ali opet isto.
Ovo je samo da dodjes do svojih dragocjenih podataka, grub ne mozes popraviti s tim ;)[/quote]
Medo ja sam isto probavala ovaj sa gornjeg linka driver i prije nekad davno ali cim probam da pristupim linux particijama iz windowsa naravno kaze mi da disk tj particija nije formatirana i pita me da li da to uradim.Naravno nisam:-)
U cemu je fazon?Evo i sad sam bas instalirala i probala ali opet isto.[/quote]
Gornji radi na starim verzijama linux-a, instaliraj ovaj dole, a taj prije toga izbrisi, ako je ext4 mozes zaboraviti.
Mislim da je verzija 8.10 bilaā¦pokusat cu taj drajverā¦ ako uspijem prebacit podatke na XP to bi bilo odlicno, vidim sad koliko nevalja ovaj xpā¦dok sam usao na par sati na njegā¦safatoā sam trojanskog konja nekogā¦ To mi se na linuxu nikad nije desiloā¦A mogu li kako nastimatā¦da mi bude ko prije ono,kad se bootuje racunar da me opet pita na koji se zelim prijavit, pa da mogu odabrat linux ponovo,a da nemoram reinstalirat linux i onu particiju gdje je onā¦tamo imam dosta fajlova koje ne bi zelio ponovo skidatā¦previse je a konekcije i internet nije bas brzā¦
Vidio sam prije.kad je radio sistem normalno,kad udjem na Local Disc C(particija XP-a) ,tamo su bili neki fajlovi nesto wubildr. mr tako nekakoā¦ 2 su bila fajlaā¦sad ih nemaā¦jel oni uticu sta na ovo sto se nemoze birati na koji cu se prijavitā¦ sry ja nisam bas neki strucnjak ooko toga.pa ako moze malo detaljije objasniteā¦presao sam na linux bas zbog ovakvih slucajaā¦sad pa sad ti uleti neki virus.pa sve snimi na cd, pa format ,ponovo prebacitā¦to mi vise omrzloā¦al brat se nemoze navici na linux pa moram oba imati ā¦ aj pozz. pa pokusajte sta skontat , vi ste ipak profici
Procitaj kako, ja iskreno ne znam, dao sam ti link uci se
Koristim Live CD za repair bootloader i to je to, ti nemas, tako da sam ti rekao kakve su ti alternative, prvo da povadis podatke, drugo da se igras ne sikiraj se uvijek ako zabrljas i onako XP je nov, ubacis cd odes na konzolu i fixmbr
Detaljnije informacije: http://start.linux.org.ba/Dual_boot
Kako sam ja radioā¦
Skini super grub disk, ali http://www.supergrubdisk.org/index.php?pid=5 znaÄi sprži ga kao ISO na cd. To Å”to si ti skinuo jeste super grub disk, ali skinuo si ga kao program kojeg pokreÄeÅ” iz windowsa, i sa njime praviÅ” grub. nemoj tu verziju skidati, nego ovu Å”to sam ti dao gore. Nemoj se pitati zaÅ”to bih par kb pržio na cd od 700MB uradi tako, jer jedino sam tako i sam to napravio. ZnaÄi pržiÅ” ga kao Å”to si pržio Ubuntu.
Kada to zavÅ”iÅ” resetiraj komp, i taj disk Å”to ga spžiÅ” bit Äe butabilan, i pokreneÅ” ga ono da buta sa cd-a.
Kada ga pokrene, imat ÄeÅ” Å”ugav izbornik, koji ima dosta opcija, zaboravio sam sad koje su, poÅ”to sam to samo jednom dosad radio, uglavnom izabrao sam da mi automacki samo napravi (tj. popravi) grub.
Nakon toga trebalo bi sve bit ok.
probaj
[quote=kvaju]Kako sam ja radioā¦
Skini super grub disk, ali http://www.supergrubdisk.org/index.php?pid=5 znaÄi sprži ga kao ISO na cd. To Å”to si ti skinuo jeste super grub disk, ali skinuo si ga kao program kojeg pokreÄeÅ” iz windowsa, i sa njime praviÅ” grub. nemoj tu verziju skidati, nego ovu Å”to sam ti dao gore. Nemoj se pitati zaÅ”to bih par kb pržio na cd od 700MB uradi tako, jer jedino sam tako i sam to napravio. ZnaÄi pržiÅ” ga kao Å”to si pržio Ubuntu.
Kada to zavÅ”iÅ” resetiraj komp, i taj disk Å”to ga spžiÅ” bit Äe butabilan, i pokreneÅ” ga ono da buta sa cd-a.
Kada ga pokrene, imat ÄeÅ” Å”ugav izbornik, koji ima dosta opcija, zaboravio sam sad koje su, poÅ”to sam to samo jednom dosad radio, uglavnom izabrao sam da mi automacki samo napravi (tj. popravi) grub.
Nakon toga trebalo bi sve bit ok.
probaj
živio[/quote]
Uradio sam sve tako i kad pokrenem onaj automatski repairā¦izbaci gresku da nemoze pronac fajl tipaā¦
Ovaj fs-driver je smeÄe, ne radi sa particijama gdje je inode size veÄi od 128, a veÄina distribucija sada formatira particije sa veÄim inode size. http://www.fs-driver.org/faq.html#not_sup_feat
Moram joÅ” probati ovaj drugi.