Duze trajanje baterije na laptopima

Evo sam nais’o na neki novi programcic od Intela, koji bi treb’o doprinijeti duzem trajanju baterije na laptopima (btw program mozete skinuti na http://www.linuxpowertop.org/download.php).

Eh evo da budem malo koristan, malo sam gled’o source code programa pa rekoh moglo bi biti korisno da stavim ovdje sve prijedloge za ocuvanje baterije koje nadjem u kodu.

Hajd’, ako ko proba nek javi ima li koristi (meni laptop jos nije dos’o pa ne mogu probati)

“Suggestion: Disable or remove ‘beagle’ from your system. Beagle is the program that indexes for easy desktop search, however it’s not very efficient and costs a significant amount of battery life.”

“Suggestion: Enable the CONFIG_USB_SUSPEND kernel configuration option. This option will automatically disable UHCI USB when not in use, and may\nsave approximately 1 Watt of power.”

"Suggestion: Enable the CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND kernel configuration option. “The ‘ondemand’ CPU speed governer will minimize the CPU power usage while giving you performance when it is needed.”

“Suggestion: Enable the CONFIG_NO_HZ kernel configuration option. This option is required to get any kind of longer sleep times in the CPU.”

“Suggestion: Enable the CONFIG_HPET kernel configuration option. Without HPET support the kernel needs to wake up every 20 miliseconds for some housekeeping tasks.”

“Suggestion: Disable the CONFIG_IRQBALANCE kernel configuration option. The in-kernel irq balancer is obsolete and wakes the CPU up far more than needed.”

ovaj intel nekad zna bit i smijesan… naprave hardware koji trosi, pa onda prave software kojim govore eh to i to trosi trebas malo postimat heheheh
ludilo!

[quote=maher_]ovaj intel nekad zna bit i smijesan… naprave hardware koji trosi, pa onda prave software kojim govore eh to i to trosi trebas malo postimat heheheh
ludilo![/quote]
A kako bi to intel drugacije (ispravno) trebao raditi?

Inace je moj laptop skoro updatiran tim novom rutinama mada ja nisam osjetio neku razliku, ni u performanci racunara ni u boljem trajanju baterije. Ozbiljniji testovi bi vjerovatno nasli da baterija traje par minuta duze nego ranije :wink: .

trebo bi prestat prodavat loj pod bubrege

50.000 intel ingeneers can’t be wrong :wink:

mogu ako hoce! :wink:

mogu ako hoce! ;)[/quote]
Samo uz velike napore :lol:

Ili velike novce. Ko što i jest. Prava je šteta što softver ne može da radi na vodi već mu treba hardver!