Dva a opet jedan?

Eh ovako imam dva kompa, laptop i desktop. Zanima me kako da ih spojim tako da sa jednog mogu pristupati drugom i da koristim resurse, mislim koje je najbolje rješenje.Na desktopu će biti linux a na laptopu će biti linux i windows xp.

I zašto mi jučer Red Hat 9.0 nije htio ispržiti CD? Ima li neka posebna procedura ili možda čak ritual? :lol: (ako spržim cd u linuxu hocu li ga vidjeti u windowsu?)

Koliko sam shvatio, trebalo bi da linux vidi windows particije, right?

Koja je najbolja distribucija: red hat ili debian ili mandrake ili suse?

Dosta za danas. Dota… :wink:

Sve su ti najbolje distribucije :slight_smile: A tebi ce biti najbolja ona u kojoj se ti najbolje snalazis i koja tebi najvise odgovara…

Sa kojim si programom przio CD? jel ti izbaci neku gresku, pocne li uopste prziti cd? Haj malo detaljnije…

Da Linux moze gledati win partice samo ih kao takve moras mountati, neke distribucije to odrade samo npr. suse i mandrake dok kod rh to moras sam uraditi.

Tamo ima neki program Toaster tako nesto. i on kaze da isprzi cd, samo sto ja ne vidim nikakvog efekta na cd-u. Samo mi izbrise sto je prije bilo. Doduse probao sam ga samo na windowsu ali da li to uopste ima ikakve veze? da li mogu na windowsima gledati cd-ove koji su snimljeni u linuxu?

I sta mislis o povezivanju, jel’ :?:

BTW, hvala…

nemam pojma sta bi moglo biti oko tog przenja CD-a jer ja nisam imao nikad nikakvih problema.

A sto se povezivanja tice trebaces instalirati SAMBU na oba racunara (na linux) i dodati share foldere.

Kad pokreneš komandu uname sve distribucije pokazuju isto.
Probaj saznati veše o sljedećim komandama : man ifconfig cdrecord mount ssh nakon toga ćeš snimati CD-ove dan i noć ponekad sa servera, ponekad sa laptopa, nećeš ni primjetiti gdje se nalaziš a onda možeš da odlučiš kada želiš Win. da vidiš a kada ne. Ja sam davno odlučio da ga nevidim.

Za šta služi komanda uname :?:

I ako sam dobro skont’o, imam domaću zadaću:
Da saznam sve o
man
ifconfig
cdrecord
mount
ssh
i nakon što saznam onda ću moći uživati u svom malom informatičkom carstvu (lapa topa i desktop)?
Drugim riječima moći ću spojiti ova dva kompa i natjerati ih da progovore koju jedan sa drugim (ali bez kafe :lol: ), moći ću gledati fat i ntfs particije u linuxu, pržiti cd-ove (dan i noć, ta ti je dobra)?
Ak’ je tako puno ti hvala, barem znam gdje da poćnem…
Istražiti te komande i uživati.
Možda i ja jednom odlučim da ne vidim windows… ali trenutno je to neizvedivo jer imam neke interne programe koji rade samo pod windowsima. Šteta. Šta misliš da li bi takvi programi radili u linuxu ako uključim Wine?

A gdje je Slackware u ovoj listi glasanja ?

Pozdrav

[quote]A gdje je Slackware u ovoj listi glasanja ?

Pozdrav[/quote]
Tako je :!:

uname <=> Unix name

iz davnih vremena kad je jedini OS vrijedan spomena bio Unix.
(30 godina poslije nismo daleko odmakli, lol)

Ovo glasanje o to me koji “ukus” distribucije je stvarno istrošeno…
A za sve one koji počinju sa linux-om napravili smo ( i još je pravimo )
http://start.lugbih.org. Tu možeš naći puno infa oko stvari koje te interesuju.

Nemoraš znati ove komande, ako hoćeš da spojiš računare možeš koristiti RedHatov alat za konfiguraciju mreže. Pošto lično nekoristim RedHat nanosim ove komande koje su zastupne na svakoj distribuciji. Znači otvoriš konzolu, neovisno koju distribuciju koristiš i središ posao. Grafički alati se brzo mijenjaju dok ovi “klasičari” u konzoli ostaju isti.
Sa ifconfig ćeš srediti mrežu u dva poteza. ifconfig 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0 up i gotovo. To uradiš sa drugim računarom ( naravno sa drugom ip adresom npr. 192.168.0.2 ) i mreža stoji. CD-ove koje snimiš sa linuxom možeš koristiti i na Win. Ako nevidiš win. particije to znači da nisu priključene (montirane). Pogledaj dali postoje ikone na desktopu sa npr /dev/hda8 ili sl. na koji klikneš desnim mišem i uključiš opciju “montiraj”.

Ma slazem se da su ove ankete vise izlizane.

Na desktopu bu ti preporucio debian il slack, a za laptop najbolje radi Suse, sve podrzava, nema problema sa baterijom i cak svoj vlastiti battery managment nije problem napravit. O schemama da i ne govorim.
I jos posto hoces na laptopu da imas winxp, u suse ti je vise nego lako da vidis win particije.

Ej ljudi puno hvala! Puno ste mi pomogli… Slack nisam stavio jer sam zaboravio da uopšte i postoji a i nemam tu distribuciju. Možda i jeste ova anketa “izlizana” ali i to bolje nego da potrošim mjesece i mjesece u samostalnom istraživanju. Samo tražim vaše mišljenje i iskustva…
Još jednom hvala svima!
Ajd’ cao!
:smiley:

[quote]Ej ljudi puno hvala! Puno ste mi pomogli… Slack nisam stavio jer sam zaboravio da uopšte i postoji a i nemam tu distribuciju.
:D[/quote]
C c c. Gdje ces Slack zaboraviti da postoji ! :smiley:

Pozdravi

Najbolji je Ubuntu Linux :kul: