Eclipse Visual Editor

Dakle, skinuo sam 3 verzije eclipse-a sa njihove stranice. Medjutim nijedna ne dodje sa predinstaliranim visual editorom za pisanje gui programa (gui klase - forme i sl.) Ali eclipse ima tzv. marketplace (Help -> MarketPlace)odakle se to sve lijepo moze dodati. I tako ja pronadjem tamo eclipse visual editor kliknem na install i nakon nekog vremena dobijem gresku da ne moze da instalira Eclipse visual editor jer je eclipse IDE instaliran. Dakle hocu da pravim gui aplikacije u eclipse-u i jeziku java. Kako? Da li pokusavam da instaliram pogresan plugin? Na sajtu nema nijedan eclipse koji vec ovo ima u sebi.

Postoji više visual editora za Eclipse, trenutno najbolji se zove Window Builder, idi na Help > Install New Software i kroz taj package manager nađi i instaliraj window builder.

http://www.eclipse.org/windowbuilder/

Ako budeš imao dependency problema, predlažem da obrišeš fino sve te varijante Eclipse-a i ideš i skineš stable verziju (3.7 Indigo) i to Eclipse for Java EE Developers što je nekako najzaokruženija varijanta za razvoj desktop i web aplikacije u Javi.

Imam tu zadnju indigo EE verziju sad cu probati

Jedva sam nasao, i instalirao sam window builder ali i dalje nemam u projektu nigdje mogucnost dodavanja grafickih komponenti. Kad ubacim (prekopiram) kod programa koji je GUI, on radi ali nemam kontrole da nesto dodam na njega, npr. dugme. Gdje se nalazi taj “pogled” ako se tako zove?

Nasao sam nekako, ne znam ni ja kako. Na new pa na other pa je na kraju bio window builder

Yup :slight_smile: Moraš prvo jedan Swing (ili SWT) projekat kreirati da bi ti povukao dodatne komponente za dizajn Swing/SWT formi, ne znam zašto je tako ali tako je, poslije toga je u stanju da ti sam “skonta” neke stvari ali nemoj se previše pouzdati u to.