Edgy for human beings

Danas treba biti objavljena Edgy Eft (6.10) verzija Ubuntu distribucije. Kao i uvijek, dolazi na jednom CDu, u verzijama sa x86, 64bit i PowerPC procesore. Za razliku od Dapper Drake (6.06) verzije, Edgy neće biti LTS (LongTermSupport), što znači da nema podrške kroz tri godine na desktopu i pet godina na serveru; a neće biti moguće naručiti besplatne kopije Edgy Eft CDova. Međutim, Dapper Drake će se nastaviti besplatno slati svim zainteresovanima kroz ShipIt servis. Edgy Eft sadrži GNOME 2.16.1, Mozilla Firefox 2.0, OpenOffice.org 2.0.4, X.Org Server 7.1.1, GCC 4.1.1, i kernel 2.6.17-10, a tu je i KDE 3.5.5. Na IRC kanalima svi nestrpljivo očekuju Edgy, a definitivno će biti objavljen danas. Ja nestrpljivo čekam… :smiley:

čeko sam ga u sitne sate…ali fol je sto mora i u americi biti 26th lol

http://fridge.ubuntu.com/node/601

emx, sto ne uradis upgrade? ja sam presao na edgy ima 2 dana i sve u dure.

RELEASED!!!

http://www.ubuntu.com/news/610released

i trka je počela lol

Najbolja distribucija bar za moje potrebe, :slight_smile:

Prema DistroWatchu:
Ubuntu 6.10, najnovija verzija popularne Linux distribucije za desktope i servere, je objavljena: “Ubuntu tim ponosno objavljuje izdanje 6.10, kodnog imena ‘Edgy Eft’. Ovo izdanje sadrži desktop CDove i alternativni tekstualni instalacijski CD za brojne arhitekture. Najvažnije novosti: F-Spot, alat za upravljanje slikama koji omogućava podjelu po tagovima, uređivanje slika i automatsko uploadovanje na on-line web sajtove kao npr. Flickr; tu je i GNOME 2.16; dosta brži startup i shutdown sa prelijepim splash screenom; sigurnosni alati, Evolution 2.8.0…” Pročitajte vijest o izdavanju za više detalja. Download: ubuntu-6.10-desktop-i386.iso i ubuntu-6.10-desktop-amd64.iso.
U Edgyu uživam, nema nekih radikalnih/revolucionalnih promjena od Dappera, samo je nadograđen i malo uljepšan. Fantastičan za mene :wink:

ako neko skine amd64 nek mi se javi, a može i ako legne kubuntu or xubuntu, pa eto hapy edgying

Jesu sredili init :smiley: svaka im dala. Sad je brze :smiley:

hm, pocinje mi ici na zivce. nakon upgrade-a, kubuntu se rusi kad kliknem na restart/shutdown. prvo su mi se resetirali X-i, tj. ponistio se monitor iz cista mira i sad mi prijavljuje da ne mogu raditi sa svojim monitorom (belinea). valjda mi se rusi zbog “nepodrzanog” monitora, ne do ceg drugog :o
da ne govorim o livecd-u i nepodrzavanju reiserfs.a, barem ne iz GUI-a

ma sta su ovo uradili :o :o

[quote=alzan]hm, pocinje mi ici na zivce. nakon upgrade-a, kubuntu se rusi kad kliknem na restart/shutdown. prvo su mi se resetirali X-i, tj. ponistio se monitor iz cista mira i sad mi prijavljuje da ne mogu raditi sa svojim monitorom (belinea). valjda mi se rusi zbog “nepodrzanog” monitora, ne do ceg drugog :o
da ne govorim o livecd-u i nepodrzavanju reiserfs.a, barem ne iz GUI-a

ma sta su ovo uradili :o :o[/quote]
fakat loše… ono uspio sam ja natjerati haman na nivo dapper-a, ali ovoliko “zglajzanje” nije im trebalo

evo short list šta sam ja našao da “ne valja” - bar kod mene…

fresh install edgy…

OO.org2, ako snimim ubuntu nemam crystal ikonica, ako snimim kubuntu nemam gnome ikonica (set-theme)

otkud im baš sad generic kernel - možda se ovo ne ubraja u probl al eto na drugom compu PCI wireless neće da radi sa (de)generic kernelom (modulima), morao sam se “spustiti” na 2.6.15 (apt-cdrom add dapper-a)

kod “reformata” particija (ono GUI prilikom instalacije), u nekim kombinacijama pomjeri sve logičke particije za 0.0nešto MB (sudo cfdisk prikaže i neku NC flag?)
evo sad sam sa fdiskom uradio step by step vidjećemo…

onda fontovi u terminalu i na firefox su “deblji” (nije do font name-a) dok ne uradim subpixelsmoothing for LCD (mada su mi fontovi debeli i na CRT monitoru dok ne uradim isto subpixel?)

eh sad da ne govorim za Xgl+Beryl, da se naštimati ali na Dapperu je to šaša, ovdje ima nekih tweakanja

možda još ima nešto al se ne mogu sad sjetiti…
jah, samo pogledaj /etc/fstab --> UUID ?

onda kod mene je upisao (nije samo jednom snimio sam ga nekoliko puta) u menu.lst ispod initrd-a stavi quiet? što nikad prije nije bilo

bar po meni svaki novi ubuntu je bio bolji od prethodnog ovaj sad je malo “grohno”, dobro nije katastrofa al et… trebali su nastaviti tradiciju

pozitiva:
al zato su stavili bh keymap prilikom bootanja i još plus bh tastaturu prilikom instalacije, neko od “naših” je možda pogurao…

možda je malo brže bootanje…

jah, možda da ovo poz/neg stavimo na sticky na ubuntu sekciji…

evo još…

ne dodje vi, mora se aptgetat!?

maksuzije se mora staviti 1.8, jer dolaze 1.5 i 1.8 1.5 izgleda “puko” -->ndiswrapper-utils1.8

dobro, ovo onako–> stavili pravu firefox ikonu

evo ono quiet

[code]title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/hda4 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
quiet
savedefault
boot

title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic (recovery mode)
root (hd0,3)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/hda4 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
boot

title Ubuntu, memtest86+
root (hd0,3)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
boot[/code]
btw na dapperu mi radi suspend na edgyu ode u suspend ali po povratku odu u “led” zaledi (btw nisam istrazivao)

Ljudi sta kritikujete, ko je isprobao Suse remastered 10.1 Yast-u treba tri pentiumova srca da radi kako treba, Fedora 6 kernel ode na i586 umjesto i686 moras manuelno da instaliras i 686 kernel, Mepis pokusao kad ono Ubuntu iza svega toga stoji, Bootloaderi kod fedore nece nista da procita,(plus FSTAB sam sam morao editovati), Suse na jedvite jade nadje Ubuntu, windows C particiju nece niti da cuje (u obje upotrjebio sam grub konfiguraciju sa Ubunta) nakon svega sto sam ovih dana isprobao mogu reci da je Ubuntu zakon za druge dvije distribucije, doduse nisam pokusao slack-a i gentoo, mandrivu ne podnosim ionako, ima zamjerki al one su minimalne bar po meni kad je pitanje velikana gdje nebi trebalo biti tolikih greski.
Plus wiki od ubuntu je stvarno napravljen kako treba potrazite za Fedoru6 ili Suse na net-u pa vidjecete jada, samo sam jos za Gentoo naletio na wiki koji je napravljen za ljude

[quote=aldin]evo još…

ne dodje vi, mora se aptgetat!?[/quote]
Dođe vi al je haman-zeman, instaliraj vim i onda on zamjeni vi, pa je sve OK kao na Dapperu npr.

Pa stavite sticky ako imate rjesenja na sve navedene probleme, inace, problema nikad nije dosta :wink:
Uradite review pa postajte negdje.

Za ovo quiet pretpostavljam da je to zato da ne prikazuje boot messages nego bootsplash sto je veoma losa opcija (barem meni).

UUID je relativno najbolje rješenje za problem mountovanja USB diskova (ljudi očekuju da se isti disk uvijek mountuje na isto mjesto, bez obzira koliko diskova koristiš istovremeno i kojim redoslijedom ih spajaš).

Alternativa (koju koristi Fedora!) je mountanje prema volume label što je nevjerovatan idiotizam! npr. ako imaš 3-4 verzije Linuxa instalirane i svaka za svoju root particiju postavi label “/”.

da, fontovi su se i kod mene pobrkali. sve nesto uduplano. mislim da ostajem na dapper-u barem do iza nove godine. :wink:

UUID je relativno najbolje rješenje za problem mountovanja USB diskova (ljudi očekuju da se isti disk uvijek mountuje na isto mjesto, bez obzira koliko diskova koristiš istovremeno i kojim redoslijedom ih spajaš).

Alternativa (koju koristi Fedora!) je mountanje prema volume label što je nevjerovatan idiotizam! npr. ako imaš 3-4 verzije Linuxa instalirane i svaka za svoju root particiju postavi label “/”.[/quote]
znaš šta je problem, kad poslije edgya snimiš neki drugi distro na slobodnu particiju (dual boot) i taj drugi distro formatira (u istom FS-u) prilikom bootanja edgy-a javi grešku, srećom može se vratiti na old school način /dev/hdaX umjesto UUID “šifri”…

ne mogu da nađem onaj post gdje se debian “kači” sa mozillom oko ikone, al evo da još i ovo napomenem, i na Mandrivi je original ikona dok prije nije bila, btw na suseu je odavno…

ako ništa, evo nešto slično
http://www.markshuttleworth.com/archives/79

znači mozilla se izgleda ne šali dok je i mandriva morala staviti “oriđinale” hehe