Editor joe i kopiranje teksta!

Hallo !!

Pitanje za sve one koji rade u konzoli bez X-a. Kako kopirati tekstualni blok iz jedne datoteke u drugu ? Koristim Joe editor i može on kopirati blokove, ali samo u istu datoteku. Pošto nema misa nemogu koristiti ni onaj fazon sa srednjom tastom. Siguran sam da je nekako moguće označene blokove staviti u međumemoriju ali kako ?
Sad za sad sam se snašao s time što sam napisao jedan manji skript koji stvori novu datoteku iz pojedinih blokova, ali malo je mukotrpno uvijek unositi brojeve redova koje treba da se kopiraju. Evo skripta :

# skript za kopiranje blokova
# prvi parametar je izvorna datoteka 
#drugi parametar je cilj

nova_dato=/home/korisnik/nova_datoteka
head -25 $2 > $nova_dato
head -35 $1 | tail -4 >> $nova_dato
tail -8 $2 >> $nova_dato
echo " Kopiranje uspjesno izvrseno u $nova_dato "

exit 0

a ako neko zna jednostavnije rješenje - > Dobrodošao !

man vi(1) :wink:

Slozio bih se sa haverom po pitanju izbora editora. Kad vec radis u konzoli, vi je bez sumnje najbolji izbor. Treba malo vremena dok se naviknes, a onda makar znas raditi u editoru koji mozes bez problema koristiti na bilo kojoj drugoj UNIX masini i koji ne pati od problema poput ovog tvog sa kopiranjem teksta.

Konkretno, vi pored obicnog (bezimenog) bafera za cuvanje teksta ima i 26 imenovanih bafera, tako da u jednom momentu mozes imati veliki broj blokova teksta sacuvanih u tim baferima i lijepiti ih gdje god ti zatreba. Ovo je pravo zgodno kad programiras i kad ti trebaju odredjene sekvence koda vise puta (npr. neka sistemska rutina ili sl.). Onda ono sto ti treba samo stavis u neke od imenovanih bafera i kad ti zatreba zalijepis.

Tvoj problem sa kopiranjem teksta u vi-u bi rijesio na slijedeci nacin:

1. kopiras blok koji ti treba
  2. snimis eventualne promjene u trenutno otvorenoj datoteci (:w)
  3. otvoris drugu datoteku za editovanje (:e ime_druge_datoteke)
  4. pozicioniras se na mjesto gdje zelis zalijepiti tekst
  5. zalijepis tekst (p)
  6. snimis promjene (:w)
  7. vratis se na prethodnu datoteku (:e # ili ctrl-^ ili ctrl-6)
  8. naspes jos jednu Tassu kahve i uzivas

Ako ipak odlucis da se patis sa Joe editorom i unosenjem brojeva linija, mozda ce ti biti lakse da umjesto:

head -35 $1 | tail -4 >> $nova_dato 

pises

sed -n '32,35p' $1 >> $nova_dato 

Ako Joe ima opciju da zamoli shell da izvrsi neku komandu i zalijepi ti u tvoju datoteku izlaz te komande, te ako imas najmanje 2 virtuelna terminala, onda bi mogao otvoriti editor u npr. tty1 i tty2 i koristiti jednu imenovanu cijev da proslijedis tekst od jednog do drugog editora. U ovom slucaju bi samo trebao znati brojeve pocetne i krajnje linije bloka koji kopiras u izvorisnoj datoteci.

Mozda malo bolje rjesenje, ali ipak razmisli o vi-u…

OK ubijedili ste me . Teško je preći na drugu okolinu, ali sigurno će se “isplatiti”, još pogotovo ako kafa “štima” . :wink:

Drago mi je. Ako zelis, mozemo se srest’ “onlajn” da razgovaramo o tome i drugim temama tipa elektronike, programiranja i sl. Ako si zainteresovan, samo napisi, a ja cu ti se onda javiti mailom (samo ne pitaj odakle mi tvoja adresa).

Steta sto se kahva jos uvijek moze zapakovat’ samo u papir, celofan i sl. Da moze u .gz, odmah bi ti narucio 2 MB Idee kahve aparatushe.

Hallo KK
Pa naravno da se možemo sresti online. Super ideja. Bolje je da se javiš Mailom . Mi će mo onako preko nekog čet ili talk programa o svemu i svačemu.
Čujemo se :wink:

Hi,

cini mi se da smo razgovarali i prije o nekom kanalu na IRC-u (irc.linux.org, #lugbih), ali nije funkcionisalo jer nismo precizirali kad da se nadjemo. Nebi bilo lose da odredimo jedan dan u sedmici i neke kasne sate, pa ko zeli moze navratiti na online kafu. :slight_smile:

Poz,

Dobro, onda za sad odustajem od slanja maila Babysitteru, jer bih volio da se jos ljudi ukljuci u razgovor. Ako budemo koristili IRC, svakako mozemo pricati i privatno.

Posto medju nama ima onih koji idu u skolu, ima i studenata i onih koji rade, mislim da bi dobar termin bio subota navece, jer i skolarci i studenti i zaposleni mogu sebi priustiti da nedjeljom ujutro malo duze odspavaju ako druzenje potraje do kasno u noc.

Sto se tice vas kao udruzenja, postoji par stvari koje biste mozda mogli uraditi da privucete ljude da se pojave u dogovorenom terminu. Prije svega mislim na mogucnost drzanja nekih kracih predavanja ili utvrdjivanje nekog termina za pitanja posjetilaca. To su samo neki prijedlozi, a na vama je da odlucite da li vam se IRC uklapa u predvidjene projekte i da li imate vremena i resursa za odrzavanje te ideje. Poceti je lahko, ali odrzati nivo kvaliteta nije, i zahtijeva zrtvovanje i dobru volju svih ljudi koji rade na tom projektu. Posto vec imate uspjeha sa projektom prevodjenja, mozda bi bilo bolje da svoje napore i dalje usmjeravate u tom pravcu, a IRC moze biti na principu “ko voli, nek’ izvoli”.

Dakle, moze li subota navece od 21:00h pa … ?

Hm, sto se tice predavanja, to trenutno ne mozemo realizovati, posto smo krenuli sa nekim projektima, koji nam oduzimaju svo slobodno vrijeme. Mislim da IRC i nije najbolje mjesto za to, bolje je naci se “uzivo”, jer imamo sve uslove za to.

Ok, vidimo se onda od 21:00 na irc.linux.com #lugbih u subotu (15.02.), pa ko voli nek’ izvoli. :kul:

Poz,

Amila

Naravno, kad bi bilo više aktivnih članova, bilo bi i vremena.[/quote]

Tacno!