Pitanje za sve one koji rade u konzoli bez X-a. Kako kopirati tekstualni blok iz jedne datoteke u drugu ? Koristim Joe editor i može on kopirati blokove, ali samo u istu datoteku. Pošto nema misa nemogu koristiti ni onaj fazon sa srednjom tastom. Siguran sam da je nekako moguće označene blokove staviti u međumemoriju ali kako ?
Sad za sad sam se snašao s time što sam napisao jedan manji skript koji stvori novu datoteku iz pojedinih blokova, ali malo je mukotrpno uvijek unositi brojeve redova koje treba da se kopiraju. Evo skripta :
# skript za kopiranje blokova
# prvi parametar je izvorna datoteka
#drugi parametar je cilj
nova_dato=/home/korisnik/nova_datoteka
head -25 $2 > $nova_dato
head -35 $1 | tail -4 >> $nova_dato
tail -8 $2 >> $nova_dato
echo " Kopiranje uspjesno izvrseno u $nova_dato "
exit 0
a ako neko zna jednostavnije rješenje - > Dobrodošao !
Slozio bih se sa haverom po pitanju izbora editora. Kad vec radis u konzoli, vi je bez sumnje najbolji izbor. Treba malo vremena dok se naviknes, a onda makar znas raditi u editoru koji mozes bez problema koristiti na bilo kojoj drugoj UNIX masini i koji ne pati od problema poput ovog tvog sa kopiranjem teksta.
Konkretno, vi pored obicnog (bezimenog) bafera za cuvanje teksta ima i 26 imenovanih bafera, tako da u jednom momentu mozes imati veliki broj blokova teksta sacuvanih u tim baferima i lijepiti ih gdje god ti zatreba. Ovo je pravo zgodno kad programiras i kad ti trebaju odredjene sekvence koda vise puta (npr. neka sistemska rutina ili sl.). Onda ono sto ti treba samo stavis u neke od imenovanih bafera i kad ti zatreba zalijepis.
Tvoj problem sa kopiranjem teksta u vi-u bi rijesio na slijedeci nacin:
kopiras blok koji ti treba
snimis eventualne promjene u trenutno otvorenoj datoteci (:w)
otvoris drugu datoteku za editovanje (:e ime_druge_datoteke)
pozicioniras se na mjesto gdje zelis zalijepiti tekst
zalijepis tekst (p)
snimis promjene (:w)
vratis se na prethodnu datoteku (:e # ili ctrl-^ ili ctrl-6)
naspes jos jednu Tassu kahve i uzivas
Ako ipak odlucis da se patis sa Joe editorom i unosenjem brojeva linija, mozda ce ti biti lakse da umjesto:
head -35 $1 | tail -4 >> $nova_dato
pises
sed -n '32,35p' $1 >> $nova_dato
Ako Joe ima opciju da zamoli shell da izvrsi neku komandu i zalijepi ti u tvoju datoteku izlaz te komande, te ako imas najmanje 2 virtuelna terminala, onda bi mogao otvoriti editor u npr. tty1 i tty2 i koristiti jednu imenovanu cijev da proslijedis tekst od jednog do drugog editora. U ovom slucaju bi samo trebao znati brojeve pocetne i krajnje linije bloka koji kopiras u izvorisnoj datoteci.
Mozda malo bolje rjesenje, ali ipak razmisli o vi-u…
Drago mi je. Ako zelis, mozemo se srest’ “onlajn” da razgovaramo o tome i drugim temama tipa elektronike, programiranja i sl. Ako si zainteresovan, samo napisi, a ja cu ti se onda javiti mailom (samo ne pitaj odakle mi tvoja adresa).
Steta sto se kahva jos uvijek moze zapakovat’ samo u papir, celofan i sl. Da moze u .gz, odmah bi ti narucio 2 MB Idee kahve aparatushe.
Hallo KK
Pa naravno da se možemo sresti online. Super ideja. Bolje je da se javiš Mailom . Mi će mo onako preko nekog čet ili talk programa o svemu i svačemu.
Čujemo se
cini mi se da smo razgovarali i prije o nekom kanalu na IRC-u (irc.linux.org, #lugbih), ali nije funkcionisalo jer nismo precizirali kad da se nadjemo. Nebi bilo lose da odredimo jedan dan u sedmici i neke kasne sate, pa ko zeli moze navratiti na online kafu.
Dobro, onda za sad odustajem od slanja maila Babysitteru, jer bih volio da se jos ljudi ukljuci u razgovor. Ako budemo koristili IRC, svakako mozemo pricati i privatno.
Posto medju nama ima onih koji idu u skolu, ima i studenata i onih koji rade, mislim da bi dobar termin bio subota navece, jer i skolarci i studenti i zaposleni mogu sebi priustiti da nedjeljom ujutro malo duze odspavaju ako druzenje potraje do kasno u noc.
Sto se tice vas kao udruzenja, postoji par stvari koje biste mozda mogli uraditi da privucete ljude da se pojave u dogovorenom terminu. Prije svega mislim na mogucnost drzanja nekih kracih predavanja ili utvrdjivanje nekog termina za pitanja posjetilaca. To su samo neki prijedlozi, a na vama je da odlucite da li vam se IRC uklapa u predvidjene projekte i da li imate vremena i resursa za odrzavanje te ideje. Poceti je lahko, ali odrzati nivo kvaliteta nije, i zahtijeva zrtvovanje i dobru volju svih ljudi koji rade na tom projektu. Posto vec imate uspjeha sa projektom prevodjenja, mozda bi bilo bolje da svoje napore i dalje usmjeravate u tom pravcu, a IRC moze biti na principu “ko voli, nek’ izvoli”.
Hm, sto se tice predavanja, to trenutno ne mozemo realizovati, posto smo krenuli sa nekim projektima, koji nam oduzimaju svo slobodno vrijeme. Mislim da IRC i nije najbolje mjesto za to, bolje je naci se “uzivo”, jer imamo sve uslove za to.
Ok, vidimo se onda od 21:00 na irc.linux.com#lugbih u subotu (15.02.), pa ko voli nek’ izvoli. :kul: