Pošto smo sinoć tako dobro razgovarali o SMTP protokolu, ( naucio sam stvari za koje nikad nisam vjerovao da su moguće :shock: ) preporčio bi ako naš kolega kk ima vremena u srijedu 19.02.03 da ponovimo chat na irc.linux.com #linux od 21.00 i pricamo o editoru vi i mozda nekim skript-tehnikama iz terminala.
Nadam se da će se i drugi uključiti :rolleyes: jer stvarno je dobro saznati neke hack-tehnike " iz dubine duše " kompjutera.
Ja sam uvijek raspolozen za takve susrete. Bilo bi mi zaista drago da se vise ljudi ukljuci, jer svako ima svoja iskustva i znanja koja moze prenijeti na ostale.
Sinoc su na kanalu, pored Babysittera i mene, bili samo jos adis i DJThor, malo su cekali da se jos neko pojavi, i na kraju otisli, tako da smo ostali samo nas dvojica. Nadam se da ce ovaj put vise ljudi svratiti, pa makar na par minuta.
Dakle, sto se mene tice, moze srijeda 19.02. od 21:00h.
Nazalost, nisam mogla doci, ali evo potrudit cu se da dodjem u srijedu! Nisam jos nikakvo obavjestenje stavila na site, tako da je jedan od razloga slabe posjecenosti, vjerovatno i taj. Ali, ispravit cu to.
Ako je neko od vas sacuvao log chata, mogle bi se izbaciti sve stvari nevezane za smtp protokol i napraviti nesto kao mali tutorial koji bi se mogao staviti na lugbih.org. (samo prijedlog)
Vozdra,
nažalost nemam baš vremena za IRCanje a i nisam nešto oduševljen tim vidom komunikacije.
Ali, samo naprijed!
Vi je sigurno radi svojih buffera, dobar razlog da se uči. Osim toga, svidjela mi se mogućnost skakanja u x-ti red teksta. Svi koji su pisali sa StarOffice poznaju prakticnu funkciju u kojoj StarOffice pamti pisani tekst i ukoliko primjeti da se isti ponavlja on ga automatski nadoknadi. I to bi bilo prakticno za programiranje ali mi nije poznat editor koji ovo moze ? Možda vama ?
Emacs je moćan , mozda on ? neznam…
U svakom slučaju, dobro sam se ismijao u srijedu, pogotovo ovaj izraz od kk
zaslužuje da se izštampa na majci ( ako ga već nema ):
yes vala bash#
ha , ha zar nije pravi ?
Sta je sa IRC-om veceras?
kk vikendom se ljudi odmaraju od irc-a.
Dobro, ako je to tako, neka neko samo predlozi novi termin…
Ja sam za online sastanke, samo IRC mi je malo naporan za kontaktovanje ( bojim se da i drugi tako misle ). Naj bolje je LIVE preko webcama ili jednostavno preko mikrofona. Ja i Sahbaz i Dino smo jednom kontaktovali sa Gnome Mitingom koji funkcioniše i bez kamere ( samo ton ) .
To mi je bila najbolja vrsta internet-komunikacije. Imao sam problema sa slikom na početku ( Adise, sjećaš se nerazumljivih znakova i pisanje po papiru :baeh: )
al sad sam nabavio ekstra web cam za te stvari za koji je evo prije neki dan izašao Linux driver. Eto , ako može makar akustičnim putem… Bujrum
Zar je vec dotle doslo, a nismo cestito imali ni 3 sastanka? Bojim se da sam ja malo konzervativan za zvucnu ili video komunikaciju. Webcam nemam, na masini mi se vrti RH6.2 sa nekim birvaktilskim KDE-om koji, iskreno receno, uglavnom koristim da mogu pokrenuti x-term, ksirc i ponekad operu. Kernel je 2.2.14, jer mi treba za diplomski, drajver za zvucnu kartu je uzasan, a i ne treba mi trenutno, pa se nisam nikad ni trudio da ga krpim. Pravi modem, koji sam imao, ubio je grom, pa sad koristim neki winmodem koji nece da radi ako je kernel kompajliran sa podrskom za SMP, tako da na Knoppix trenutno mogu zaboraviti itd.
Sve u svemu, ja sam jos uvijek otvoren za IRC…
Sto se mene tice, ja mogu uvijek odvojiti neko vrijeme za IRC, navece naravno. Subota u 21:00 je jos uvijek aktuelna, dok ne nadjemo ili ne predlozite novi termin.
Poz,
slijedece subote u 21:00 cekajte i mene…
EmirAga
Joj, mogu zamislit irc kad se ova dva Hardcore Linux codera nađu, Emiraga i kk.
Emiraga piše:
if [ ! -f "$kk] ; then
echo " kk se jos nije konektovao " >&2
exit 1
elif [ -f "$kk ] ; then
echo " kk se konektovao " >&2
fi
echo " cekaj malo " >&2
a kk će na to :
[b]miris=$1
aroma=$2
ukus=$3
kahva=’ expr $1 + $2 + $3 '
case “$kahva” in
"5") echo " Automatusha"
;;
“3”) echo “donaljevusa”
;;
“10”) echo " Aparatusha"
;;
*) echo “nepoznati tip”
;;
esac
exit 0 # yes vala bash #[/b]
:kul:
Haj’ dodji i ti!
IRC je super kad imas prave sakucache (o sagovornicima nema govora). Mozemo nastaviti pricu o vi-u, ili o tome kako usminkati dumb terminal na PC-u. Instaliras super font i X-i vise nece da rade. Zar nije to ono sto ti treba?
Budem i ja dosla, ako ne odem na planinu… 8)
Medjutim, ja bih o nekim drugim temama, npr. linux kernel…
O vi imas na http://howto.linux.org.ba/vi.htm a da ne govorim ‘man vi’. :twisted:
Mozda i ja na kraju pocnem programirati… :rolleyes: ali samo C i assambler dolaze u obzir!
To je vrlo opsirna oblast, tako da je najbolje poceti ovdje:
irc.kernelnewbies.org
#kernelnewbies
Samo, to ti je slicno kao i sa svim drugim virtuelnim zajednicama. Ako ne radis vec nesto konkretno ili postavljas previse opsta pitanja, vjerovatno neces dobiti nikakav odgovor (sto je u svakom slucaju prijatnije nego flame).
Ovo mi lici na pravi izbor.
[quote] if [ ! -f "$kk] ; then
echo " kk se jos nije konektovao " >&2
exit 1
elif [ -f "$kk ] ; then
echo " kk se konektovao " >&2
fi
echo " cekaj malo " >&2
yes vala bash #[/b][/quote]
:lol: :lol: ha ha ha
p.s. jeli moguce da toliki hackeri i crackeri, jos nisu iscupali string iz one slike:
forum topic http://forum.lugbih.org/viewtopic.php?t=511
Moguce je !
Posto znam da nista neznam, priznacu otvoreno da sam pokusavao ali bez uspjeha.
Imao sam neku literaturu ali bogami nije tako jednostavno kako vi to pisete. Kao prvo tu su razni formati i postoje mnogi programi koji kriju stringove u slike ali kako ih procitati ? Kako dekompresirati pravilno tu sliku ?
U nekim slikama je string skriven u bitovima najnize vrijednosti hmm… :rolleyes:
Da li je potrebno poznavati algoritam za komprimiranje ? Da li je potrebno napraviti neki filter… neznam
Uglavno ovo sto sam citao bilo je tako nerazumljivo da sam jednostavno ostavio sve i kako vidite posvetio se bashu
Ali mozda je jos neko pokusavao :?:
Osim toga vi ste ti hackeri, niko drugi :mrgreen:
Nisam koristio nikakav poseban software za sakrivanje stringa u taj GIF, nego sam to uradio 'nako pjeske. Osim toga, u ovom primjeru sakrivanje je mnogo jednostavnije od koristenja LSB-a (least significant bit). Sve je vidljivo prostim shellom…
PS: Ako nadjes ime, idi do g00gle-a i ukucaj ga tamo, pa ces odmah dobiti moju e-mail adresu. Eto, javi se!