Editor

Jedno glupo pitanje: kako da editujem XF86Config-4 u Mandrake-u? Pod Debianom se to moglo sa sensible-editor ali u Mandrakeu ne mogu naći taj editor. Htio bih da izmijenim protocol za miš, vjerovatno je stavljen na auto pa mi miš ne radi. Ako neko zna jednostavniji način (osim mousedrake-a koji sam probao ali on daje listu miševa i koji god da probam opet ne radi), nek javi!

Hvala

Nema glupih pitanja, ali nevalja ih ni previse postavljati.

1. PritisniALT + F2
  2. kucaj xterm zatim pritisni ENTER
  3. cd /put/do/X11datoteke
  4. kucaj joe XF86Config-4
  5. edituj sta ti treba
  6. Memorisi sa Str k + d istovremenim pritiskom
  7. Napusti editor sa Str+ c[/b]

Probaj sa vi editorom.

A zašto ne bi jednostavno koristio pico. Ukucaj u konzoli “pico ime datoteke”.

Vi editor poslužio svojoj svrsi, tnx gomez.
Probao sam sa dva protocola: Explorerps/2 i IMPS/2 i ni jedan ne fercera.
Dio file-a za miš izgleda ovako:

Section "InputDevice"
Identifier "mouse1"
Driver "mouse"
Option “Protocol” "IMPS/2"
Option “Device” "/dev/mouse"
Option: “ZaxisMapping” "4 5"
EndSection

Šta sve mogu kombinovati ovdje da miš proradi?
Miš je najobičniji PS/2 5-button wheel mouse

Ako je to isti onaj racunar, na Debianu je radio IMPS/2… nemam pojma, mozda je problem u onom /dev/mouse? U svakom slucaju, na Mandrake 10 bi “auto” morao raditi.

For the record, Mandrake po defaultu ne instalira ni pico ni joe, ali mozes koristiti kedit :lol: :stuck_out_tongue: (urpmi pico i sretni svi, mada ustvari ne treba koristiti pico nego nano i cak nisam siguran ni da li Mdk uopste ima pico na CDovima ili samo nano).

Ma iskreno da ti kažem, ovo me je pravo iznerviralo. Od svh hardwareskih komponenti, miš da pravi problem :rolleyes:

Odoh sada kupiti neki miš koji će sigurno biti podržan u Linuxu.

‘/dev/mouse’ bi trebao biti link na već postojeći uređaj (i vrlo vjerovatno ti nije dobro postavljen)

Probaj ‘/dev/psaux’

/dev/tty0

Fakat ne znam šta je bio problem, ali evo svečano javljam da svoj prvi post na ovom forumu kucam iz Linux okruženja sa novim Logitech USB mišem. Šta god da je bio problem, za sada ne želim ni da razmišljam o tome.
Hvala svima koji su mi pomogli.

Da ne otvaram novu temu o miševima postavit ću pitanje ovdje.
Može li Microsoft miš radit na linuxu?

moze

[quote]
Može li Microsoft miš radit na linuxu?[/quote]

Tesko. Kad se inicijalizira prijavi: Communists detected, aborting… i onda ga moras rucno inicijalizirati sa /etc/init.d/mouse --lie=“I am not a Commie” start :rolleyes:

Što se tiče starog miša iao sam i ja taj problem sa nekim miševima, a rješio sam ga tako što sam rekompajlirao kernel ali mi je miš bio modularan.

Ne Debianu bolje radi bilo koji Microsoft miš nego klasični… Dakle, može bez problema.

E pa hvala vam na odgovorima da ne bacam džabe 70 KM na glupi miš ako ne radi…hehe :smiley:

Brat bratu, al M$ zna napravit mis, sto jes jes …

Ne znam zašto bi neko davao 70 KM, još M$. Logitech 5 button wheel optical USB -> 30 KM. Super radi u Linuxu.

Znam ja zaigrat i counter strike pa zato. :smiley: