Masina je BIOSTAR AMD 760G, AMD Athlon X2 240@2.8, 2 GB RAM, SATA HDD 120 GB. Graficka je HD3000, integrusa.
Imam jos dva pata diska od 20 GB i 80 GB. Na 120 GB sam snimio minimalnu instalaciju s GRUB bootloaderom i genkernelom po slijedecem rasporedu:
/dev/sda1 boot particija
/dev/sda2 FAT32 particija kao storage
/dev/sda3 swap
/dev/sda4 root
Primjetio sam i ja da ce ovo vjecno trajati, cekao sam 4h da emerga gnome, s tim da sam imao jedan paket (x11-misc/keyboard-config-2.1) koji nece da se instalira, pravi gresku kod make clean, a kod errors kaze none, cudno. Googlao sam i nasao da je to neki nezaobilazan bug, osim da se uradi rucna instalacija starije verzije, pa sam koristio flag --skipfirst. Ono sto mene u ovom dijelu interesuje, posto ce citavu noc kompajliranje raditi, da li ima neki flag da automatski preskoci failed packages, jer mi izadje iz emergea i tako dzaba racunar citavu noc ostane upaljen.
Posto sam imao problema s KDE (jedna mi aplikacija kaze da u USE iskljucim qt4, druga da ukljucim, glupo totalno) razmisljam da obrisem sve ove flagove i ubacim slijedece:
[code]This USE flag setup is made for ‘kde-meta’ and will work just fine for ‘kdebase-meta’
ALL of this goes into your make.conf make sure you get all the " and spacing right
#-----------------------------
XUSE="truetype X new-login xorg xscreensaver xv xcomposite xinerama opengl aiglx"
IMAGEUSE="jpeg gif tiff png svg pdf"
MEDIAUSE="alsa mad vidix asf win32codecs dvd mp4 aac x264 xvid nsplugin mp3 real"
GENERAL="samba java bzip2 symlink sqlite spell xml"
SYSTEM=“hal fam dbus aoss threads"
NOTUSE=”-arts -qt4 -ipv6"
KDEUSE=“kde kdeenablefinal qt3 rdesktop”
USE="${NOTUSE} ${SYSTEM} ${GENERAL} ${IMAGEUSE} ${XUSE} ${KDEUSE} ${MEDIAUSE}"
#------------------------------[/code]
To sam nasao na slijedecem tutorijalu: http://gentoo-install.com/kde
Radije bih koristio KDE, malo za promijenu, jer sam dugo bio na GNOME na drugim distroima, mada bih ulozio truda da instaliram oba okruzenja, za svaki slucaj. Tako da sad trenutno nije previse bitno koji DE, vec samo da dovrsim instalaciju.
Ubacicu i VIDEO_CARDS=“radeon” kao sto si mi predlozio.
Inace sam taj make.conf zapravo zgrabio s ove teme: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3898
I naravno editovao:
Kod:
#CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
CFLAGS="-march=k8 -O2 -pipe"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
USE=" X alsa apache2 arts avi berkdb bitmap-fonts cairo cdr cdrw cli crypt cups dbus dlloader dri dvd dvdr eds elibc_glibc emboss encode esd fam firefox fluxbox fortran gd gdbm gif gnome gpm gstreamer GStreamer gtk hal -input_devices_evdev -input_devices_keyboard -input_devices_mouse ipv6 isdnlog jpeg -kde kernel_linux ldap libg++ mad mikmod mp3 mpeg mysql ncurses nls nptl nptlonly -nvidia ogg opengl oss pam pcre pdflib perl php png ppds pppd python qt3 -qt4 quicktime readline reflection sdl session spell spl ssl tcpd theora truetype truetype-fonts type1-fonts udev unicode userland_GNU vorbis win32codecs xml xorg xv zlib"
Tako otprilike izgleda. Da li je od vitalnog znacaja ako neke module nisam naveo, jer sam vjerovatno neki preskocio?
Hvala ti na pomoci.