Emerge problem

Uzeo sam da instaliram Gentoo s minimal CD-a, i uspjesno sam iskompajlirao kernel. Dosao sam do koraka gdje treba instalirati syslog-ng, medjutim na kablovskom internetu je za trenutak nestalo konekcije, i vise ne mogu nista da instaliram preko emerge. Stalno mi govori Resolving mirror.bih.net.ba… failed: Name or service not known. Kako da to popravim? Konekcija mi je DHCP, i automatski se starta tokom boota. Probao sam pingati i izabrati drugi mirror preko mirrorselect prije chroota, i to je ok.
Evo i slike: http://img51.imageshack.us/i/28022011006.jpg/

Unaprijed hvala.

DNS ?

#cat /etc/resolv.conf

Jeste, to je bilo, hvala puno, radi sad.

instalirao sam, bootao sam i ulogovao se kao root i jos uvijek sam u terminalu. Kako bih mogao doci do gnome ili kde. Koristio sam tvoj make.conf ali sam izbacio x86, radi se o amd64 instalaciji s genkernelom i grub. Takodjer sam odabrao tek nekoliko modula. Da li trebam slijediti dalje handbook ili sam nesto preskocio?

@Ico

kod Gentoo-a imas generalno dva nacina instalacije paketa, iz source code-a ili instalaciju binarnih paketa. Trebas malo proci kroz Gentoo dokumentaciju, preopsirno je da ti ovdje objasnjavam sve iz pocetka. Pogledaj malo koji bi ti USE Flags odgovarali, pogledaj koja optimizacija je najbolja za tvoju arhitekturu.

Da bi instalirao KDE, prvo trebas srediti X-e. Dakle, koncentrisi se na to. Dobar pocetak je Gentoo Forum.

Ovaj make.conf ? http://amar.ba/wp-content/uploads/make.conf

Jesi emerge-ao Gnome ? #emerge -DuNav gnome (zatim ako je u pitanju starija masina idi spavaj).

I ovo je poprilicno star conf… iako ne vjerujem da se dosta toga mjenjalo vrijedi provjeriti (npr. -march=prescott je bilo za cini mi se stari P4 , http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Safe_Cflags/AMD provjeri tu za svoj CPU )

CHOST isto, VIDEO_CARDS isto… itd…

Masina je BIOSTAR AMD 760G, AMD Athlon X2 240@2.8, 2 GB RAM, SATA HDD 120 GB. Graficka je HD3000, integrusa.

Imam jos dva pata diska od 20 GB i 80 GB. Na 120 GB sam snimio minimalnu instalaciju s GRUB bootloaderom i genkernelom po slijedecem rasporedu:
/dev/sda1 boot particija
/dev/sda2 FAT32 particija kao storage
/dev/sda3 swap
/dev/sda4 root

Primjetio sam i ja da ce ovo vjecno trajati, cekao sam 4h da emerga gnome, s tim da sam imao jedan paket (x11-misc/keyboard-config-2.1) koji nece da se instalira, pravi gresku kod make clean, a kod errors kaze none, cudno. Googlao sam i nasao da je to neki nezaobilazan bug, osim da se uradi rucna instalacija starije verzije, pa sam koristio flag --skipfirst. Ono sto mene u ovom dijelu interesuje, posto ce citavu noc kompajliranje raditi, da li ima neki flag da automatski preskoci failed packages, jer mi izadje iz emergea i tako dzaba racunar citavu noc ostane upaljen.
Posto sam imao problema s KDE (jedna mi aplikacija kaze da u USE iskljucim qt4, druga da ukljucim, glupo totalno) razmisljam da obrisem sve ove flagove i ubacim slijedece:

[code]This USE flag setup is made for ‘kde-meta’ and will work just fine for ‘kdebase-meta’

ALL of this goes into your make.conf make sure you get all the " and spacing right
#-----------------------------
XUSE="truetype X new-login xorg xscreensaver xv xcomposite xinerama opengl aiglx"
IMAGEUSE="jpeg gif tiff png svg pdf"
MEDIAUSE="alsa mad vidix asf win32codecs dvd mp4 aac x264 xvid nsplugin mp3 real"
GENERAL="samba java bzip2 symlink sqlite spell xml"
SYSTEM=“hal fam dbus aoss threads"
NOTUSE=”-arts -qt4 -ipv6"
KDEUSE=“kde kdeenablefinal qt3 rdesktop”

USE="${NOTUSE} ${SYSTEM} ${GENERAL} ${IMAGEUSE} ${XUSE} ${KDEUSE} ${MEDIAUSE}"
#------------------------------[/code]
To sam nasao na slijedecem tutorijalu: http://gentoo-install.com/kde
Radije bih koristio KDE, malo za promijenu, jer sam dugo bio na GNOME na drugim distroima, mada bih ulozio truda da instaliram oba okruzenja, za svaki slucaj. Tako da sad trenutno nije previse bitno koji DE, vec samo da dovrsim instalaciju.
Ubacicu i VIDEO_CARDS=“radeon” kao sto si mi predlozio.

Inace sam taj make.conf zapravo zgrabio s ove teme: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3898
I naravno editovao:
Kod:

#CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe" CFLAGS="-march=k8 -O2 -pipe" CHOST="x86_64-pc-linux-gnu" CXXFLAGS="${CFLAGS}" USE=" X alsa apache2 arts avi berkdb bitmap-fonts cairo cdr cdrw cli crypt cups dbus dlloader dri dvd dvdr eds elibc_glibc emboss encode esd fam firefox fluxbox fortran gd gdbm gif gnome gpm gstreamer GStreamer gtk hal -input_devices_evdev -input_devices_keyboard -input_devices_mouse ipv6 isdnlog jpeg -kde kernel_linux ldap libg++ mad mikmod mp3 mpeg mysql ncurses nls nptl nptlonly -nvidia ogg opengl oss pam pcre pdflib perl php png ppds pppd python qt3 -qt4 quicktime readline reflection sdl session spell spl ssl tcpd theora truetype truetype-fonts type1-fonts udev unicode userland_GNU vorbis win32codecs xml xorg xv zlib"
Tako otprilike izgleda. Da li je od vitalnog znacaja ako neke module nisam naveo, jer sam vjerovatno neki preskocio?

Hvala ti na pomoci.

Kad kazes moduli mislis na use flags ? Moduli su u kernelu… Koliko ja znam ne postoji nesto sto ce automatksi raditi --skipfirst. Sa Gentoo se sad igram samo na serverma tako da nemam pojma vise sta treba a sta ne (pogotovo za KDE jer ga nisam nikad koristio).To navedeno mi se cini OK (valjda)

Taj site gore koji si naveo ti je preporicio vec gnome-light koji ce te dosta brze dovesti u graficko okruzenje ali ne ocekuj nista posebno od njega…ali eto mozes dignuti Firefox i kompajlirati.

mislio sam na .ko module kod instalacije, pa nisam bio siguran da li je to neophodno za rad sistema. Nemam ni previse vremena da puno cackam, bitno je da dobijem GUI pa cu dalje istrazivati. Uglavnom skontao sam ovu base instalaciju, valjda mi navedeni xkeyboard config nece praviti probleme s tastaturom, module cu dodati naknadno. To je to zasad, hvala ti na sugestijama, trebalo bi kako vidim po ovim uputama raditi kako spada.

Instalirao, ali imam problem izgleda s driverima. Otkrio sam kad upalim desktop efekte KDE mi se srusi. Ako sam ga upalio preko startx iz terminala javi mi ovo: http://img35.imageshack.us/i/04032011016.jpg/
A ako standardno startam kdm, onda me vrati na login screen, recimo kad krenem kucati “fa” u konqueror ili bilo sta da radim. Kad ugasim efekte radi normalno. Ne moze mi takodjer ni da setuje rezoluciju preko xrandr vecu od 1024x1024 iako podrzava i vece rezolucije. Ima li neko ideju kako da ovo rijesim?

EDIT: Rijeseno i ovo, trebao sam pod Screens i ispod Depth 16 i 32 dodati “1280x1024”.
Ostaje mi jos da emergam gnome i kde-meta i sve je tutto kompletto. Desktop effects mi nisu uopste bitni pa ih drzim iskljucene.