Zanima me sledeće:
Da li je moguće (kao što je moguće sa WINE-om emulirati windows programe), takođe emulirati
Microsoft Windows Network, tj. TCP/IP protokol… Ako jeste pomoću kog programa…
To me zanima čisto zato što želim da na server instaliram linux… bilo koji… tj. onaj koji je najbolji za server… i da namjestim mrežu… Pretpostavljam kako bi to izgledalo… sav taj proces podešavanja, čačkanja… itd… Ah, da riječ je o internet klubu i igraonici…
Ja sam ta testiranja radio sa virtuelnim serverom. Vjerujem da ti to moze pomoci.
Mada sam vidio da postoje neki programi koji simuliraju vise racunara u mrezi i podesavas ih kao sto bi podesvao recimo da postavljas mrezu u nekom internet klubu itd…
[quote=APOCALYPTIC]Da li je moguće (kao što je moguće sa WINE-om emulirati windows programe), takođe emulirati
Microsoft Windows Network, tj. TCP/IP protokol… Ako jeste pomoću kog programa…[/quote]
Mislim da prije početka moraš malo posložiti neke stvari… Linux naravno podržava TCP/IP jer je isti izmišljen na UNIXu. Čim daš Linuxu IP adresu, znači da je TCP/IP podržan i radi.
Moguće da pod “Microsoft Windows Network” misliš na CIFS protokol - u tom slučaju prvo pročitaj ovaj članak: http://start.linux.org.ba/Samba
“…Protokol o kome je riječ zove se SMB (Server Message Block) i podržan je od svih Win. sistema (od Win 3.11 do Win 2000/XP). Implementacija ovih protokola pod Linuxom zove se Samba. Samba omogućava pristup datotekama, direktorijima i štampačima svim računarima u mreži, zatim integraciju u već postojeću NT mrežu kao Client…”
Linux rulez… praktično to bi načilo da bez nekih većih problema mogu natjerati Linux da prepozna Windows cliente… ali shta je sa Windowsom… da li ću se susresti sa izvjesnim problemima?!
Sve to zavisi od vještine snalaženja u datom problemu… A konkretno u Asutriji ima specijalistički kurs vezan za linux (3 stepena) 1. stepen kosta “samo” 10.000€ a ostali su za +5.000€ skuplji…
Ako iko zna sajt za taj kurs… nek mi dadne link [čisto da vidim terms of course]
Ništa s vezom… hehehe
Na pretrazi upiši samba i pod kriterijima izaberi Englishe Bucher.
Pročitaš i sam namjestiš sambu da radi kako treba. Puno je jeftinije od pomenutih hiljada i hiljada eura. Samba jeste komlikovana stvar (ja sam je pokušao u kancelariji namjestiti i nisam baš bio najuspješniji, osnovni razlog - odustao kad je bilo najkritičnije da nastavim). Dakle, jedna od ovih knjiga i dosta strpljenja, moja preporuka za knjigu je:
Šta ja znam… Mislim da je Samba dokumentacija više nego dovoljna. Iz nje sam mnogo naučio o Win umrežavanju i uspješno podesio Sambu.[/quote]
Sambina dokumentacija je više nego dobra i dovoljna za svakoga. I dostupna je u različitim formatima, tako da možeš odštampati sebi i knjigu. Pogledati pod “Samba HOWTO Collection”.
Probaj nabaviti linux distribuciju sa FER-a u Zagrebu, zove se Imunes i sluti bas za simulaciju racunarskih mreza svih vrsta… Mozes je naci na nekm od malo proslih PCCHIP DVD-ova…