Emulatori

Gdje ih mogu naci (emulatori) ,koliko su

efikasni, koji su najpoznatiji ?Da li se moze pokrenuti

neki Windows program(nero,the bat i sl.)?

Znatizeljni

hvala

reklo bi se da je wine najpoznatiji, a o tome koje aplikacije je moguce pokrenuti, nema nekog generalnog stava, od aplikacije do aplikacije.

Generalno vrlo malo aplikacija se moze pokrenuti a sve aplikacije napisane visual basicom koje prilikom instalacije pokusavaju registrirati ocx kontrole na sistemu nije moguce ni instalirati.

appdb.winehq.org/

Ovdje mozes naci listu svih Windows aplikacija, kako su podrzane pod Wineom, eventualno neke trikove za instalaciju itd.

The Bat!
Nero

Sto se tice toga za ActiveX, koliko znam da je tacno, ali mi je to izuzetno cudno, jer npr. ActiveX kontrole se mogu pokretati pod Konquerorom (web bazirane), naravno pomocu Wine-a? Zasto se onda ne mogu registrovati? Vjerovatno mogu, ali mi ne znamo kako

Najbolji win emulatorwin4lin

Sa njim možeš puno, puno programa emulirati (imitirati)

Nažalost , nije jeftin.

Osim win emulatora postoje i drugi emulatori za linux. Recimo: xmame ili dosemu. Takođe postoje emulatori za nitendo, atari, playstation itd…

Najbolje da pregledaš sadržaj svih paketa koji dolaze sa tvojom distribucijom ( search ->" emulator" )

Trebaće još malo vremena dok wine sazrije, tako da može više aplikacija sigurno pokrenuti. Nova verzija izlazi svako dvije sedmice, ali ipak je potrebno još razvoja.Ali nešto drugo: Reci mi zašto ti treba emulator.Na linuxu su ti date sve mogućnosti, tako da ti emulator možda i netreba. Priznajem da ga ja lično koristim zbog karte puteva i saobraćaja ali u međuvremenu sam se gotovo 100% preselio na linux.

Pozdrav

Babysitter

Pardon - evo ispravan linkza win4lin