Sta korisitie u vecoj linux infrastrukturi za system management?
Znaci platforma koja nudi aka RIS instalaciju systema (sa i bez podesenim image), patching i admin managementom?
Distribucije Red Hat i derivati, kao i Debian.
Intresuju me stvarna iskustva dovoljno sam upucen ju materiju pa mi netrebaju bas neki linkovi i ovo ono, ajmo profesionalci
pa u biti testiram “one solution out of box” znaci Provisioning, patchmanagement, konfiguracija systema,monitoring ala spacewalk ili chef (ovaj me je kostao 10 kila kafe i 2 steke cigara)
trenutna konfiguracija je fai,puppet ali fakat mrzim 1000 programa korisiti i jedno 200 scripti koje sam odradio da bi to doneklo funkcionisalo, postajem star i lijen hocu ljepu graficku pologu sa dugmicima i da odradim cijeli posao.
chef je definitvno ok, spacewalk isto ali brate izgubi pola zivota sa njima, pa me intresuju tudja iskustva sa istima ili neko alternativno bolje rijesenje , citaj bolje= jednostavnije
ja sam imao jednom potrebu da napravim takav sistem (160 skoro identicnih servera) i razmatrao sam chef ali na kraju nisam implementirao to (mrsko mi bilo - ionako ja nisam bio zaduzen za odrzavanje toga).
[quote=die7]Sta korisitie u vecoj linux infrastrukturi za system management?
Znaci platforma koja nudi aka RIS instalaciju systema (sa i bez podesenim image), patching i admin managementom?
Distribucije Red Hat i derivati, kao i Debian.
Intresuju me stvarna iskustva dovoljno sam upucen ju materiju pa mi netrebaju bas neki linkovi i ovo ono, ajmo profesionalci :)[/quote]
Koristio sistem koji sam sam pravio (kombinacija bash/ruby). Znaci, kompletan deployment, instalacija, administracija, itd (nekih 5 environmenta sa ukupno oko 200 servera) te se taj sistem i danas koristi u produkciji.
Trenutno koristim Puppet i opet prilicno custom made system (opet bash/ruby) s tim sto se provisioning ovaj puta radi na AWS-u, sto je takodje prilican pain in the ass.
U glavnom, Puppet je dobar, samo sto poslodavci rijetko shvacaju da ce ti Puppet oduzeti isto vremena dok samo njega ustimas koliko bi ti recimo uzelo podesavanje samog servera, medjutim ono sto je po meni bitno jeste single point of failure - ako nista ne moras kontati jesil na nekom N serveru imao typo negdje u nekoj konfiguraciji.
I da, za high availability se igrao kroz te skripte sa HAProxy-jem, jer je jedan od business zahtjeva bio da krajnji korisnik ne osjeti nikakav downtime sistema bez obzira sta se desavalo u tom trenutku.
ma imao sam iskusta sa FAI pa fog, i puppet jedno vrije ali je Infrastruktura postala prevelika , u uzem izboru su spacewalk i chef ali sam otvoren i trazim druge alternative
Kako mislis prevelika (u kontekstu Puppeta)?[/quote]
hebiga imamo mashala 220 RedHata / CentOS na raznim systemima i za razne namjene od tipcnog filesystema sa i bez gfs do baze (mysql, oracle), web servera, ldap, mail servera, nis , cutomed applikacija koje kompiramo nismo jos ufatili vremena znjirati pakete za njih.
onda jedno 120 debiana isto tako.
E sad em je hardwer drugaciji pa file systemi pa konfiguracije pa paketi i jos dinamicno se mijenja a moraju nakon testphase bit svi up to date
ubismo se podesavajucii stimajuci assete i image o konfiguraciji i dljeljenu softvera i da ne govorim, pupet naravno open source nije enterprise, da bi to sve funcinisalo ikako ja sam sigurno jedno 200 scripti odradio i svaki dan nesto radim
crkoh sve se nadam skuzicu ovaj chef kako treba al je fakat mocan i trazi vremena pa se nadam da je on spas “as one solution out of the box”